Norges ledende nettside om vin, øl, brennevin og reiser, – Norway`s leading website about wine, beer, spirits and travel.
Hvilken dag passer ikke bedre enn selve nyttårsaften til å skrive ett innlegg om Champagne? I dag drikkes det nok flere flasker av denne eksklusive, hvite musserende drikken enn noen annen dag i året.
Champagne starter prosessen som andre viner, men så blir den gjæret for andre gang på flaske og det er da de klassiske boblene blir lagd. (Det er samme fremgangsmåte som for nesten alle andre musserende viner) Det som skiller champagne fra andre musserende viner er det er at det kun er lov med disse tre druene i produksjonen: Chardonnay, pinot noir og pinot meunier.
Når druemusten er klar og tappet på flasker blir den plassert skrått opp ned i et stativ som kan beveges på i blant sånn at gjæren samler seg ved korken. Dette er en prosess som heter remuage og tar ca 3 måneder. Når den er ferdig fryses flaskehalsen, korken åpnes og gjæren spretter da ut, dette heter degorgement. Da kan flasken fylles opp og champagne-korken settes i.
Fargen er vanligvis lys grønn eller gul men det finnes også rosa champagne.
Søt eller tørr? Sukkerinnholdet i champagne varierer fra søt til tørr, det brukes ulike termer for å vise forbrukeren hva man kan forvente seg fra flasken;
Klassifiseringssystemet heter AOC og kan oversettes som «kontrollert opphavsbetegnelse», dette skal sikre at alle champagne har den samme kvaliteten. Alle champagner skal komme fra det geografiske området Champagne og lages kun av de tre overnevnte druene chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Systemet er basert på det franske «terroir», dette er for å sikre at produktene reflekterer opphavets klima, jordsmonn, tradisjoner og geografi. Dette startet med osten Roquefort på 1500 tallet, da skulle den beskyttes mot å bli reprodusert andre steder. På 1800-tallet kom samme konsept om Bordeauxviner, siden har det blitt mange produkter som kun har lov til å kalle seg det originale navnet hvis det er produsert på den originale måten og geografiske lokasjonen.
Flaskestørrelsen kommer fra 0,2 liter og helt opp til 30 liter. De minste flaskene kalles piccolo (liten). Normalstørrelsen er den vi kjenner best, nemlig 0,75, magnumflasken inneholder 1,5 liter champagne. De neste størrelsene har fått navn etter konger; 3 liter kalles Jeroboam, 4,5 liter kalles Rehoboam, 6 liter Methusalem, 9 liter Salmanazar, 12 liter Balthazar, 15 liter Nebukadnezar, 18 liter Melchior eller Goliath og 30 liter Melchisedech.
I motsetning til hva mange tror var det ikke Dom Perignon som fant opp musserende vin, han hadde derimot stor innvirkning på produksjonen og kvaliteten. Mest sannsynlig ble den musserende vinen funnet opp tilfeldig da flaskene ble korket uten å være ferdig gjæret. I Frankrike står det beskrevet noe som ble kalt «Le vin du diable», djevelvin, da korkene spratt av flaskene uten at de visste hvorfor. I starten var champagnen veldig søt da de tilsatte mye sukker, men på midten av 1800-tallet forandret trenden seg og den moderne champagne «brut» ble vanlig.
Champagne skal tradisjonelt serveres i en «flute» (glasset til venstre) for optimal smak og aroma. Mange serverer champagne i det klassiske glasset i midten mens glasset til høyre, coupe, ble i følge legenden formet etter den franske dronningen Marie Antoinette`s bryst, dette glasset er dårligst på å bevare lukt da vinen får for mye oksygen. Vinen skal serveres kald og gjerne ligget åpen i en champagnebøtte med is og vann en stund før åpning.
Funfacts:
Ha en fantastisk nyttårsfeiring og nyt ett godt glass Champagne i dag med god samvittighet, så snakkes vi på nyåret! Godt nyttår!
Hei, veldig lærerikt og interessant om champagne, men all musserende vin tilvirkes ikke etter champagnemetoden. Prosecco og til dels tyske sekt bruker tankmetoden.
LikerLiker
Tusen takk for innspill 😀
LikerLiker
Tilbaketråkk: Smaken av Spania: Catalonia, del 1. | Velkommen til en sunn og frisk livsstil med trening, mat og vin.