Fetzer Valley Oaks Zinfandel

Det er 1. juli og det betyr at vi kan begynne og se på skikkelig sommervin, viner som passer til grillmat og sene sommerkvelder! Vi starter med Fetzer Valley Oaks Zinfandel:

«Zinfandel-druen passer norske ganer svært godt, med sitt fruktige preg av både mørke og røde bær og spennende kryddertoner. Du forbinder kanskje denne druen med kraftige og sødmefylte viner? VCT Norway er stolte av å presentere Fetzer Valley Oaks Zinfandel bag-in-box fra California – et friskere og lettere alternativ til de kraftige og mer alkoholdrevne amerikanske Zinfandel-vinene på markedet. Du finner den i Vinmonopolets hyller fra 13. januar.

USA øker stadig rødvinssalget i Norge og har en økning på 4% i 2016 sammenliknet med 2015, mens både Italia og Frankrike opplever nedgang. USA er nå det syvende største landet på Vinmonopolet, når det gjelder totalsalg av vin, og tar stadig innpå Australia.

Inntil nylig ble Zinfandel betraktet som Californias «mystery grape», fordi dens opprinnelse var ukjent. I 2001 bekreftet DNA-analyser at Zinfandel-druen stammer fra Crljenak Kastelanski, en gammel kroatisk drue. Italias kjente drue, Primitivo, stammer også fra Kroatia og har likt DNA som Zinfandel. Vinstokkene til Zinfandel er derimot annerledes og størrelsen på drueklasene skiller seg ut fra druens genetiske tvillinger. I tillegg gir kombinasjonen av dyrking, jordsmonn og vinproduksjon Zinfandel fra California sin særpregede smak og stil, og gjør den til en del av Amerikas historie.

Zinfandel ble introdusert i California i løpet av gullrushet i 1849, og ble plantet i stor skala. Den overlevde både vinlusangrepet (phylloxera) i 1863 og forbudstiden fra 1920-1933, og trives godt i Californias typiske klima og jordsmonn. Zinfandel-vinstokkene produserer små drueklaser med rik frukt og syre som gir konsentrerte og smakfulle viner. Druens popularitet og arealområder fortsetter å vokse, og vinstokkene dyrkes på nærmere 5.000 hektar i California.

Barney Fetzer grunnla Fetzer Vineyards i 1968, i Californias nordligste vindistrikt, Mendocino. Med opprør i luften startet han sin egen revolusjon, og ved hjelp av kreativitet, lidenskap og hardt arbeid ble han pioner innen bærekraftig vinproduksjon lenge før noen hadde hørt ordet bærekraft. Fetzer bruker i dag 100% fornybar energi og har flere sertifiseringer innen miljøarbeid, blant annet Zero Waste, CCSW (California Certified Sustainable Winegrowing) og B Corp – en voksende bevegelse for de som oppfyller de høyeste sosiale og miljømessige krav.

Designet til den nye boksen er utviklet i Norge, i samarbeid med Fetzer Vineyards, og er inspirert av trenden med barokktapet av fløyel som nådde mange hjem i California på 1860-tallet. Fargene og mønsteret på boksen gir også assosiasjoner til den mørke Zinfandel-druens rike lillarøde farge og fløyelsmyke munnfølelse. En liten andel andre druer er blandet inn og spesielt Petite Sirah og Maxine Rouge gir mer struktur og dybde til vinen. Druene er i hovedsak dyrket i vinregionene Lodi og Coulsa, som ligger i Inland Valley mellom San Francisco Bay og Sierra Nevada-fjellene, hvor de kjølige morgenene og solfylte, varme ettermiddagene gir aromatiske viner med god syre.»

Jeg blir glad når jeg leser pressemeldingen til vinen, masse interessant stoff både om druen, vinen og vinlandet USA! Jeg gleder meg til å smake den!
Vinen er for øvrig lagret på franske og amerikanske eikefat i 4-8 måneder.
Anbefaler også å lufte de fleste Bag in Box`er litt i karaffel før smaking, ikke bare får de vist seg fra sin beste side men det ser også flottere ut (selv om innpakningen til denne var utrolig fin).

Vinen har en fruktig og frisk aroma, her finner man masse modne, mørke bær, krydder, urter og hint av vanilje. Den er saftig med fin frukt og behagelige tanniner, balansert syre og lang krydret ettersmak.
Jeg er glad i både Zinfandel og California (begge er selvfølgelig ypperlig) og kan med hånden på hjertet anbefale denne vinen, både som en «hverdags zinfandel» og en introduksjon til de som ikke er så kjent med den type vin.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: