Lillet og Sandeman White.

I dag skal dere få noen gode produkter du kan bruke til å lage lette og friske cocktailer i sommer; Lillet og Sandeman White Porto!
Dette er gode ingredienser å ha i kjøleskapet i sommer, de kan brukes alene eller til å lage alkohollette og elegante cocktailer!

Lillet er en aromatisert vin, en slags hvitvin som er forsterket, det vil si 85% prosent av innholdet er hvitvin produsert på druen semillion. Resten er fruktlikør, appelsin og sitrus, som totalt gir den 17% alkohol. Den er også lagret 8-12 måneder på eiketønner!

Den er internasjonalt kjent som intet mindre enn «aristokraten av aperitiffer» og ble kreert i 1887 i Podensac, sør for Bordeaux, av Paul og Raymond Lillet.

Den nytes ofte alene på is som aperitiff, men også i utrolig mange drinkoppskrifter.
Et eksempel er med tonic, da får du en aromatisk og fin cocktail uten styrken til en gin & tonic!

Den kan også i brukes i James Bond cocktailen Vesper Martini hvor man mikser 3 cl gin, 1 cl vodka og 1/2 cl Lillet. (Kan også lages i reverse med 5 cl Lillet, 2 cl vodka og 1 cl gin for mindre alkohol og mer smak av Lillet)

Har du rosèvin stående kan du lage The Rosè Bouqet: 3 cl rosèvin, 1 1/2 cl gin, 1 cl Lillet og 3 cl grapefruktjuice:

Et siste tips til cocktailer med Lillet er Corpse Reviver, her blander du 3 cl Lillet, 3 cl Gin, 3 cl cointreau, 2 cl sitronjuice og litt sukkersirup og får en meget smakfull cocktail!

Så over til den hvite portvinen fra Sandeman:

Portvin har sterke røtter i Norge, når det var brennevinsforbud på 20-tallet så var sterkvin det sterkeste som var tillatt, derfor ble det importert store mengder portvin fra Portugal.
Faktisk var Norge et av de viktigste eksportmarkedene for portvin på den tiden, og vi solgte klippfisk tilbake til portugiserne. Det man ofte tenker på når man hører portvin nå til dags er eldre damer som tar seg ett lite glass med den røde drikken i juletider, men nå virker det som portvinen kommer mer tilbake blant den yngre garde også, i både hvit og rød variant!

Som navnet tilsier er den hvit, altså produsert på hvite druer. Den er selvfølgelig også produsert på portvinsmetoden, inkludert lagringen på 2-5 år hvor den blir overvåket og smakt på for å bli sluppet på markedet når den er perfekt.

Den har mange av de samme bruksområdene som Lillet, den er god på is som aperitiff, til litt nøtter osv. samt med tonic! Den har også en litt «wow-faktor» hvis du tar den med på fest da mange ikke er så kjent med hvit portvin!

Hva med en Caipi Sandeman?

IMG_6098

Oppskriften er meget enkel: du deler en lime i 4 deler, knuser den i bunnen av glasset med sukker og tilsetter knust is/isbiter, før du heller over portvinen! Rør godt og server gjerne med ett lite sugerør!

IMG_6097

En annen klassiker å lage med dette produktet er Portonic:

IMG_6089

1 dl Sandeman White Porto og 1 dl tonic helles over isbiter, smak til med lime eller sitron! Server med skiver av sitrus.

En litt sterkere drink er cocktailen Hi-Lo:

Rist med is:

  • 50 cl gin
  • 25 cl hvit sandeman
  • noen dasher med bitter

Og server i et passende glass, en spennende martini-twist.

Den siste cocktailen i dag er Maria McClaire:

Her heller du 1.5 del irsk whisky, 1 del hvit portvin, 1/2 del campari + noen dråper bitter over en stor isbit. En kompleks og deilig drink med toner både til Irland, Italia og Portugal.

Håper du ble inspirert til å prøve noen av oppskriftene i artikkelen, alle er testsmakt og godkjent av undertegnende!

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: