Dra meg baklengs inn i…

Lunaria Montepulciano d’Abruzzo 2016! Jeg har smakt en av de populære «fuglekasse» vinene:

Det økologiske kooperativet Cantine Orsogna i Abruzzo i Italia hadde nettopp vært med på et fuglekasse-prosjekt for å sikre reirplasser for den lokale ballerina-fuglen, på norsk: Vintererle. De inspirerte designerne byttet ut fugl med vin. Resultatet: En boksvin som rett og slett ser ut som en fuglekasse.
Dette har gjort at mange nordmenn har plukket den med seg på vinmonopolet, og når de har smakt den kjøper de den igjen.

Cantina Orsogna består av mer enn 600 små vinbønder og 70% av dem driver pr. i dag biodynamisk. Opptatt av naturmangfold i vinmarkene og helheten i så vel naturen som i samfunnet og de støtter blant annet WWFs arbeid.

Orsognas vinmarker ligger ved foten av Majella nasjonalpark, rundt 430 moh. Vinmarkene dyrkes naturlig, helt uten kjemisk sprøyting eller kunstgjødsel. Montepulciano er den mest plantede druesorten, men de har også Trebbiano, Cerasuolo, Pecorino og Primitivo di Puglia.

Cantina Orsogna har det seneste tiåret gjennomgått en av de største og mest bemerkelsesverdige transformasjoner i den italienske vinindustri noensinne. 600+ vinbønder er med i prosjektet, og foreløpig er mer enn 900 hektar omlagt fra konvensjonell til økologisk eller biodynamisk produksjon. Omleggingen har ført til en kraftig kvalitetsforbedring. Orsogna har de siste årene vunnet et utall priser. I 2012 ble de sogar kåret til Italias beste vingård i en avstemning på ”Concorso Enologico Internazionale” på Vinitaly i Verona.

Dette er altså en naturlig vin, som alle fra importøren Naturlig Vin. Druer og litt sulfitter, det er det eneste man finner i vinene.
Druen i dagens vin er 100% montepulciano, de er spontangjærede og vinen inneholder behagelige 6,5 gram restsukker.

Den har en aroma av modne mørke bær, plommer, litt florale toner og urter, hint av karamell. Den er fyldig og rik på smak, har god frukt og fin syre. Den er passe tørr og har en lang og god ettersmak. En meget bra vin på BiB! Passer til kos, ostefat, mørkt og lyst kjøtt, fin til jul!

Produktet er tilsendt

En kommentar til «Dra meg baklengs inn i…»

  1. Tilbaketråkk: Orsogna Puro Zero Linfae Primitivo 2015 – Vinhøna

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: