Årets akevitter 2017!

Tenkte jeg skulle skrive litt om 4 akevitter nå til jul, samt noen oppskrifter på cocktails! Det er jo litt forskjell på utvalget i butikkene samt at folk har forskjellige preferanser. Ikke vær redd for å kjøpe for mye akevitt til jul heller, for min del er det en helårsdrikk og jeg bruker det gjerne i drinker.


(Flaskebilder har jeg fått låne av Arcus)

Litt om akevitt: Akevitt er definert som et brennevin med hovedaroma fra karve og/eller dill. Akevitt skal inneholde minimum 37,5 volumprosent alkohol, og spriten kan fremstilles av korn, poteter eller andre jordbruksprodukter. I dag er det de nordiske land og Tyskland som fremstiller akevitt. Norsk akevitt skiller seg fra andre nordiske og tyske akevitter ved at den er produsert av potetsprit, og lagret på gamle sherryfat.

På de 30. årene Gildes akevitt har blitt produsert har den høstet mye ros, både for sitt helnorske design og smaken som etterhvert ble synonymt med jul for mange nordmenn.
I 2010 kommer akevitten også i en mer modnet variant som også blir populær; vi så jo på 30. års utgaven deres på fredag, nå skal vi se på den modne utgaven!

Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2017 er en årgangsakevitt som er modnet ekstra lenge på spesielt utvalgte sherryfat. Den har en innbydende og balansert aroma av krydder, karve og et deilig fatpreg. Den har en god sødme i munnen og fatpreget fra duften gjør seg fremtredende også her. Utrolig elegant og balansert, sitter lenge i munnen.
Akevitt for de som ønsker det lille ekstra i julen!

Mange kjøper Lysholm Linie, den klassiske akevitten som har reist rundt jorden og krysset ekvator to ganger til jul. Nå har Lysholm Linie Christmas Edition 2017 kommet, den er spesielt tilpasset de tunge julemåltidene med spesielt utvalgte krydder og urter. Den har en moden aroma av karve, krydder og søtlige toner, fint hint av sitrus og godt fatpreg. Den er fyldig med konsentrerte smaker, deilig fatpreg med mye krydder og et fint appelsininnslag. Godt balansert og lang ettersmak.

Aalborg Jule Akvavit 2017 er en dansk akevitt som er produsert etter de gamle håndtverksprinsippene og er en rakker på 47% alkohol. Designet er spesiallaget av Aalborgs ukronede grafittikonge Lars Pank. Den har en frisk aroma, godt krydderpreg av karve, dill og sitrus. Kraftig og konsentrert på smak, litt rustikk preg med mye krydder.

Så, cocktails! Vi begynner med en enkel en, Nordisk Manhattan!

Her bytter du ut bourbon med akevitt, bruk gjerne et godt fatlagret type. (5 cl akevitt, 2 cl martini rosso, dash med bitter)

Dette er også en superenkel cocktail: Akevitt&Tonic. Trenger jeg forklare? Akevitt og tonic, gjerne med is og en sitronskive.

Dette er Oslo Kaffe: Rør ut litt brunt sukker med varm kaffe, tilsett 2 cl akevitt, 2 cl sitruslikør (cointreau eller lignende) og topp med mer varm kaffe. Ha pisket krem på toppen og gjerne litt revet sjokolade eller lignende.

Vi avslutter med Christmas kiss: 4 cl akevitt, 8 cl tranebærjuice og saften av en halv lime ristes med is og serveres i et fint cocktailglass.

Ha en flott akevittjul!

 

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: