Palladino.

Tidligere utgitt i magasinet Bulletin av meg.

Vinhuset Palladino ligger i hjertet av Barolo, nemlig Serralunga. Produsenten, som er en av de eldste i Piemonte, har seilt opp til å bli en av de beste produsentene fra vinregionen og har vunnet mange utmerkelser de siste årene.

Vingården ble grunnlagt i 1870 og det er i dag brødrene Maurilio og Mauro Palladino som driver Azienda Vitivinicola di Palladino Maurilio. Maurilio og søskenbarnet Piero kjøpte gården i 1974 ble vingården brukt til bulkvinproduksjon i tillegg til å selge druer til andre produsenter.
Brødrene har bygd opp gården på ny med mest mulig naturlige og manuelle måter, på en måte tatt ett skritt tilbake men alikevel et stort steg fremover med tanke på hvilken kvalitet de har oppnådd med vinene sine.
De tappet sin egen vin på flaske allerede i 1978, med sin egen label.
Vineriet deres, som fortsatt er originalbygningen fra 1870, ligger midt i landsbyen, rett ved Castello di Serralunga d`Alba.
Den har en plakett i stein på veggen som bevitner at vinhuset ble startet for 80.000 Liras for 148 år siden.

De eksporterer nesten all vinen sin, selv om de har fått mer og mer oppmerksomhet lokalt i det siste, blant annet michelinrestauranten (3*) Piazza Duomo i Alba har begynt å bruke deres viner.
Palladino produserer 15 ulike vintyper og grappa, de har 5 Cru: Barolo Riserva S. Bernardo, Barolo Vigna Broglio, Barolo del Comune di Serralunga d’Alba, Barolo Parafada og Barolo Ornato.
De har også to ulike barberaviner: Barbera d’Alba Superiore Bricco delle Olive® og Barbera d’Alba Superiore, lagret på hver sin unike måte.
Som mange andre produsenter kompletterer de linjen sin med Nebbiolo d’Alba, Dolcetto d’Alba, Roero Arneis, Gavi del Comune di Gavi og Moscato d’Asti.
De lager også Barolo Chinato, en barolo lagd på en gammel oppskrift, en forsterket Moscato og Grappa of Barolo.

Det ville tatt for mye plass å nevne alle utmerkelsene de har fått, men man kan nevne at Barolo Parafada 2007 fikk 94 poeng av Wine Spectator, den vinen samme fikk 93 poeng av Decanter, og 2010 årgangen fikk 94 poeng av Wine Enthusiast Magazine. Årgangene vi skal se på i dag har også vunnet flere gullmedaljer blant annet i Merano Wine Award og gode skussmål i Gambero Rosso.
«Palladinostilen» er et begrep som blir brukt av flere, det er en unik stil som blander det tradisjonelle med det moderne. De bruker både slavonsk, fransk og portugisisk eik, 225 og 500 liter og tradisjonelle botti og ikke minst blander de nye og brukte fat.

Palladino Barbera d’Alba Superiore 2015 er produsert på 100% barbera og er lagret 12 måneder på fat før flasking, med videre 2 måneders flaskelagring. Den har en intens og umiddelbar aroma av kirsebær, røde bær, urter, litt florale toner og nøtter. Den er litt utviklet på smak men er samtidig saftig og frisk, den har fin syre og god frukt. Tørr og fin utgang med lette tanniner.
En god barbera som tåler ett par år i kjelleren. Drikk til ulike kjøttretter, spekemat og ost.

Palladino Nebbiolo d’Alba 2015 er produsert på 100% nebbiolo, lagret 12 måneder på eik før flasking og salg. Denne ble kåret til årets beste rødvin i prissjiktet 150-300 kroner av publikum på fjorårets Sommelierens Dag i Oslo.
Vinen har en frisk og ungdommelig aroma av røde bær, bringebær, urter, litt jordlige toner med hint av lær og nøtter. Den er tørr, har god frukt og fylde, strukturerte smaker av bringebær og hint av blomster. Tørr og fin finish som sitter godt.
Kjøttvin, passer til rødt kjøtt, vilt og lam.

Palladino Barolo 2011 (2012) er produsert på 100% nebbiolo fra ulike vinmarker i Serralunga d`Alba, den er har ligget 2 år på fat og 1 år på flaske før salg.
Vinen har en floral aroma med et saftig fruktpreg, fine røde bær og tørket frukt på nesen. Den har godt fruktpreg på smak, krydder og preg av jordsmonn. Strukturert og godt balansert med fast og fin finish.
Tåler minst 5 år i kjelleren, gjerne lenger, passer godt til fete kjøttretter, vilt og rødt kjøtt.

Palladino Barolo Ornato 2012 er produsert på 100% nebbiolo fra Ornatovinmarkene og har vært lagret 1 år på slavonsk eik etterfulgt av 1 år på fransk eik.
Vinen har en frisk aroma av røde bær, kirsebær, krydder og litt balsamicotoner. Den er fyldig med flott syre, god frukt og fine tanniner. Elegant preg av tørket frukt og hint av vanilje.
En utrolig fin barolo som tåler minst 10 år i kjelleren, drikker godt til kjøttretter og ost.

Palladino Barolo Parafada 2012 er produsert på 100% nebbiolo fra Parafadavinmarkene og har vært lagret 1 år på slavonsk eik etterfulgt av 1 år på fransk eik hvorav 50% er nye og 50% er brukt. Vinen har en fruktig aroma av røde og mørke bær, bringebær, kirsebær, fint preg av jordsmonn og hint av vanilje. Den har en kraftig og fyldig smak, fin konsentrert frukt og syre, strukturert avslutning med fine tanniner. En veldig fin og elegant barolo som kan ligge minst 10 år til, passer godt til kjøttretter og ost.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: