Champagne Alfred Gratien.

(Tidligere utgitt i magasinet Bulletin av meg)

Vinmaker Nicolas Jaeger, hos Champagnehuset Champagne Alfred Gratien, har blitt kåret til årets vinmaker i 2018 av den franske vinguiden Le Guide Hachette des Vins.
Vinguiden kårer årlig de beste vinene i Frankrike, Sveits og Luxemburg gjennom blindsmakinger, og i år falt valget på Alfred Gratien.
En av vinene, Alfred Gratien Brut Millesimé 2004, fikk spesiell oppmerksomhet og tittelen «Coup de Coeur», den er en av vinene fra Champagnehuset som er tilgjengelig i Norge per i dag.

“I have always been of the opinion that Champagne should be to wine what haute couture is to fashion.” – Alfred Gratien

Det var i 1864 at Alfred Gratien fikk oppfylt sin store drøm om å starte sitt eget Champagnehus i Èpernay, midt i hjertet av Champagneregionen.
Han hadde ikke små mål; han ville lage Champagne som satte standarder og viste vei blant de andre produsentene i regionen.
Og nettopp fokuset på kvalitet over kvantitet fra første stund har vært suksessoppskriften fra 1864 til i dag i 2018, Gratien skapte en Champagne som ikke bare overlevde men som fortsetter å vinne priser etter 154 år.
Etter hvert skiftet Champagnehuset eier til tyske Henkell & Söhnlein, men vinmakeren og Gratiens ånd beholdt de.
Hvis de nye eierene forandret noe etter Alfred Gratien så var kun til det positive, de utvidet blant annet vinmarkene med mer Grand Cru.
Art takes root at the foot of the vine» som Alfred pleide å si.

Nicolas Jaeger er 4. generasjon Jaeger som lager vin her, han har vært kjellermester siden 2007. Kjellermester eller vinmaker, uansett hva man kaller seg må man ha en stor ekspertise for å kunne produsere Champagne i denne klassen.
Nicolas har vokst opp blant vinmarkene og eikefatene, han har fulgt i sin far, Jean-Pierre, sine fotspor siden han kunne gå. Dette sier han at har gitt han selvtillit, han gjør bare det samme som sin far, akkurat som sønnene før han har gjort.
Og det er vel derfor den samme familien har vært vinmakere hos Alfred Gratien i så mange år, generasjon etter generasjon; de lager fortsatt fantastisk vin.

Men man trenger også gode vinmarker for å lage god vin; 60-70% av druene som blir brukt i produksjonen kommer fra Premier Cru og Grand Cru vinmarker.
Vinhuset bruker tradisjonelle metoder i vinproduksjonen, det aller meste gjøres for hånd, inkludert degorgeringen av hver enkelt flaske.
Noe av det spesielle med Gratien er at de fermenterer all vinen sin på fat, dette er en teknikk ikke så mange bruker lenger i Champagne da den er ganske kostbar.
Mye av produksjonen minner om Champagnehuset Krug, bare at det mer kjente vinhuset har en mye høyere utgangspris på sine viner enn Gratien.
De bruker ikke malolaktisk gjæring og vinene ligger ca. 6 måneder på fat før de flaskes.
Lagringstiden på bunnfall er også lang hos vinhuset; standardcuveen ligger minst 4 år, Grand Cru Blancs de Blanc 6-8 år og Vintage Champagnen ligger minst i 10 år. Sistnevnte lagres med naturkork for å gi en naturlig oksidering.
Vinhuset produserer ca. 250.000 flasker årlig.

Alfred Gratien Brut Classique er standardchampagnen / huschampagnen som skal vise stilen til Champagnehuset. Den er produsert på 46% Chardonnay, 30% pinot meunier og 24% pinot noir. Lagret min. 4 år på bunnfall.
Vinen har en frisk og fruktig aroma, moden sitrus og et kjølig eplepreg med et hint av toast, nøtter og mineraler i bakgrunnen.
God frukt på smak, bra fylde og fin syre. Den er delikat og tørr med en lang ettersmak med mineraler. Meget elegant standardchampagne.
91 p.

Alfred Gratien Brut Rosé har følgende druesammensetning: Chardonnay 46%, Pinot Meunier 25% og Pinot Noir 29%, denne også lagret minst 4 år på bunnfall.
Vinen har en frisk nese med røde bær, jordbær, rips, grapefrukt, noe florale toner og et behagelig hint av bakverk i bakgrunnen. Den er frisk og fruktig på smak, god fylde med et tørt eplepreg. Den har balanserende syre og en mineralsk avslutning.
89 p.

Alfred Gratien Blanc de Blancs Brut 2008 er naturlig nok produsert på kun Chardonnay, og det fra Grand Cru markene deres i Cramant og Avize.
Vinen har en frisk og ung aroma, her kjenner man epler, sitrus, florale toner, fine mineraltoner og bakenforliggende brødbakst. Den er tørr, har en konsentrert frukt, har en veldig sprek syre, godt mineralpreg og en lang ettersmak.
En freidig Champagne som gjerne kan ligge noen år til, men drikkes også godt nå.
92 p.

Alfred Gratien Brut 2004 er produsert på 68% Chardonnay, 19% Pinot Meunier og 13% Pinot Noir og er lagret minst 10 år på bunnfall som alle årgangschampagnene til Gratien.
Vinen har en fin og elegant nese med modne epler, ristede mandler, sitrus, bakverk og et hint av krydder.
Den har en fint utviklet smak, konsentrert frukt, god syre og en lang, mineralsk utgang. Meget godt balansert.
92 p.

Alfred Gratien Cuvée Paradis Brut 2008 er en av to viner i Paradisserien, premiumlinjen deres, de har blant annet blitt levert fast til Presidentpalasset i Paris siden 2008. Den er produsert på 65% Chardonnay og 35% Pinot Noir.
Vinen har en kompleks aroma av sitrus, nøtter, modne epler og gjærbakst. Den er rik på smak, fyldig, konsentrert frukt, tørr og mineralrik utgang som sitter lenge.
91 p.

Alfred Gratien Cuvée Paradis Rosé Brut 2007 er produsert på 63% Chardonnay og 37% Pinot Noir, lagret minst 8 år på bunnfallet.
Vinen har en frisk aroma med godt preg av røde bær, sitrus, florale toner, brødbakst og mineraler i bakgrunnen. Den er kraftig og rik på smak, munnen følger nesen med røde bær, en del mineraler og god syre. Tørr og lang ettersmak.
90 p.

Alfred Gratien Brut Millesimé 2004 kommer i magnumflaske og er vinen det sto om innledningsvis. Den er produsert på 68% Chardonnay, 19% Pinot Meunier og 13% Pinot Noir og har vært lagret i 13 år før salg.
Vinen har en kompleks og innbydende aroma, modne frukttoner og kandisert sitrus, brødbakst og litt fatkrydder. Den er konsentrert på smak, en del tørket frukt, moden sitrus, god syre og en lang ettersmak med mineraler og behagelige gjærtoner.
Denne er veldig fin nå, men vil utvikle seg enda mer i positiv retning med noen år i kjelleren.
93 p.

Alfred Gratien Brut Nature er rykende fersk på vinmonopolet nå i mars og er en såkalt zero dosage, altså ikke tilsatt sukker (mindre en 3 gram restsukker). Vinen har en kompleks og konsentrert aroma, tørket frukt, florale toner, litt nøtter i bakgrunnen og hint av smør. Den er frisk og elegant på smak, tørr med god syrestruktur og en lang og mineralsk ettersmak.
90 p.

Min personlige mening om vinhuset er at det fremviser utrolig høy kvalitet og har unike champagner, ikke minst kommer de i forskjellige prisklasser noe som er viktig for forbrukerne. Jeg kan absolutt anbefale å investere i noen flasker Alfred Gratien, man kan for eksempel begynne på de billigste å «jobbe seg videre» på prisskalaen om stilen faller i smak. Bobleskål fra Haugen-Kind.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: