4 flotte nyheter fra Hellas!

I dag skal vise på noen flotte nyheter fra Hellas. En feriefavoritt for mange og et vinland som er på vei til å gjøre seg gjeldende igjen. Domaine Hatzimichalis har sluppet 4 flotte viner du kan smake for å virkelig se hvor langt de har kommet!

Domaine Hatzimichalis er det første greske vinhuset som har innført det franske begrepet Domaine i Hellas i nyere tid, det ligger plassert i den vakre Atalantidalen, 140 km nord for Athen, med sitt unike mikroklima.
De dyrker både greske og internasjonale druer på den 200 hektar store eiendommen og man kan trygt si at de har oppnådd suksess med sine 250 internasjonale prisene de har vunnet for prisene sine.

Dimitris Hatzimichalis, som er grunnleggeren av vinhuset, produserte sin første vin som 19 åring. Da kom druene fra hagen, slik så mange grekere gjør det når de lager vin til egen konsumering. Han kjøpte så sine første hektar i 1973, han måtte drive med kalkunavling i tillegg for å holde driften gående de første årene noe som inspirerte den flotte logoen til vinhuset.
På 80-tallet ble vinhuset kjent innenlands, ett tiår etter internasjonalt. I dag er det Dimitris og sønnene Leonidas som Panagiotis som driver vingården fremover.

Dom. Hatzimichalis Prima Terra Xinomavro Syrah 2010 er en spesiell vin, den har nemlig appellasjon (Protected Geographical Region Opountia Locris)! Druematerialet er Syrah 50% og Xynomavro 50%, De to druetypene høstes og gjæres hver for seg. Deretter blir 50% av vinen lagret på franske eikefat i 10-12 måneder. Vinen blir deretter flasket og lagret til produsenten meder den er klar!

Jeg kjenner igjen syrahen i vinen, men den har også et spennende element i form av den (for meg) ukjente druen xynomavro. Den har en fin aroma av sødmefulle røde bær, kirsebær, mørke bær, litt florale toner og urter. Den er tørr, har en fin syre og tanniner, strukturert og frisk stil. Godt bærpreg og krydder. Denne drikkes godt nå med kjøtt og ost, men tåler også noen år i kjelleren.

Dom. Hatzimichalis Aglianico 2010 har den kjente Aglianicodruen som er mer kjent i de italienske vinene Taurasi, selv om den opprinnelig er gresk. Den er en  PGI Atalanti Valley og har vært lagret 18 måneder på fat.

Vinen har en deilig og innbydende aroma av modne røde bær, mørke bær, søtlig krydderpreg, vanilje i et fint fatpreg. Den er rund og balansert i munnen, fyldig med godt fruktpreg og krydder. Lang og god ettersmak.
En vin jeg får lyst til å kose meg med, lenge. Deilig til kjøttretter og ostefat.

Dom. Hatzimichalis Schioppettino Limnio 2016 er den eneste «unge» vinen blant firerbanden. Markeringen på flasken er faktisk laget av bilder fra vinmarken og symboliserer at produsenten utlukkende lager vin fra egne vinmarker og at disse vinmarkene produserer viner med terroir preg uavhengig om druene er fra Hellas eller internasjonale. Druene brukt er Limnio 50% og Schioppettino 50%, Limnio druen som i sin tid ble beskrevet av selveste Aristoteles som det ypperste av vin på den tiden og italienske Schioppettino er begge nye bekjentskaper for min del. Det er ikke brukt eik i produksjonen av denne vinen.

Vinen har en fin aroma av røde og mørke bær, kirsebær, eplekart og krydder. Den er syrefrisk, tørr med balanserte tanniner og en strukturert ettersmak. Medium fylde med god konsentrasjon.
Nok en kjøttvin, denne takler en god og fet entrecote og de fleste kjøttretter.

Dom. Hatzimichalis Alfega Erythros er en Bordeaux-blanding med Cabernet Sauvignon 40%, Cabernet Franc 30% og Merlot 30%. Dette er også en 2010 årgang og denhar vært lagret 12 måneder på fat.

Vinen har en intens aroma av rød og mørke bær, solbær, plommer, florale toner, mandel, urter og krydder. Den er saftig med gode tanniner og syre, strukturert stil som kan lagres mange år i kjelleren, lang og litt grønn utgang. En balansert vin.
Drikk nå til kjøtt og ost eller la ligge noen år i kjelleren.

Alle vinene blir smakt til litt forskjellig ost og kjøtt, som anbefalt av vinhuset, og det passer de godt til. Alle vinene er som nevnt supre kjøttviner, prøv til grillmaten i sommer.

Produktet er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: