Orsogna Puro Zero Linfae Primitivo 2015

I dag skal jeg ikke spare på konklusjonen til slutten, for Orsogna Puro Zero Linfae Primitivo 2015 imponerte meg stort da jeg smakte den for litt siden.

Vinen kommer fra samme produsent som den populære fuglekassevinen jeg skrev om til jul i fjor, enda en vin som overrasket meget positivt..
Cantina Orsogna består av mer enn 600 små vinbønder og 70% av dem driver pr. i dag biodynamisk. Opptatt av naturmangfold i vinmarkene og helheten i så vel naturen som i samfunnet og de støtter blant annet WWFs arbeid.
Orsognas vinmarker ligger ved foten av Majella nasjonalpark, rundt 430 moh. Vinmarkene dyrkes naturlig, helt uten kjemisk sprøyting eller kunstgjødsel. Montepulciano er den mest plantede druesorten, men de har også Trebbiano, Cerasuolo, Pecorino og Primitivo di Puglia.

Cantina Orsogna har det seneste tiåret gjennomgått en av de største og mest bemerkelsesverdige transformasjoner i den italienske vinindustri noensinne. 600+ vinbønder er med i prosjektet, og foreløpig er mer enn 900 hektar omlagt fra konvensjonell til økologisk eller biodynamisk produksjon. Omleggingen har ført til en kraftig kvalitetsforbedring. Orsogna har de siste årene vunnet et utall priser. I 2012 ble de sogar kåret til Italias beste vingård i en avstemning på ”Concorso Enologico Internazionale” på Vinitaly i Verona.

Dette er som navnet tilser en primitivo (druer fra Abruzzo), den har 13.5% alkohol. Økologisk, biodynamisk, vegansk og ikke tilsatt sulfitter.

Vinen har en innbydende aroma av mørke bær og moden mørk frukt, den har et visst «rått» urtepreg som gir hint om dens miljøvennlige oppvekst i god kombinasjon med søtlige krydder. Den er fyldig, konsentrert og rik på smak, en deilig sødme og balanserende syre. Lang og god ettersmak.
Absolutt på topp blant naturvinene jeg har smakt, verd prisen og vel så det. Vi drakk den til ribbe, det var full klaff. Super til kraftige kjøttretter, krydret mat og lam.

Produktet er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: