Vanlig Akvavit + to sommerakevitt tips.

Akevitt er i vinden som aldri før og utvalget av norske akevitter på polet er større enn noen gang. Akevittkulturen er ulik på tvers av Norden, og nå kommer en nyhet – nå skal nordmenn introduseres for svenske tradisjoner. Vanlig Akvavit er en klassisk krydret svensk snaps til en rimelig pris og jeg satte stor pris på følgende pressemelding.

Vanlig Akvavit er en mild akevitt-type som fungerer som en god introduksjon til deg som ønsker å utforske den svenske snapskulturen. Det er Arcus, Norges største produsent av brennevin, som står bak denne akevitten i klassisk svensk stil. Den fyldige smaken av citrus, fennikel og karve er perfekt tilpasset nordiske sommerretter som sild, sjøkreps, reker og gravlaks.

Vanlig Akvavit baserer seg på de populære og verdsatte smakene man finner i svensk akevitt, men med en moderne tvist. Den smaker som en tradisjonell svensk snapstype, med subtile toner av karve og fennikel –  en smak som mange nordmenn liker. Den rene og ukompliserte smaken gjenspeiles av flaskens minimalistiske nordiske design, sier Alexandra Wacthmeister hos Arcus.

Akevitt har lange tradisjoner i hele Norden, men med lokale forskjeller. Felles for akevitt er at det er en beskyttet tittel, og den som lages i Norden må være basert på nøytral jordbruksetanol og smaksatt med enten karve eller dill. Norsk akevitt skiller seg fra svensk og dansk ved at den er laget på poteter, smaksatt med karve og lagret på eikefat. Den klassiske svenske akevitten er som regel basert på hvetekorn og smaksatt med fennikel i tillegg til karve og/eller dill. I motsetning til norsk fatmodnet akevitt som helst skal serveres romtemperert, nytes Vanlig Akvavit best avkjølt.

Midtsommer er svenskenes største og mest tradisjonsrike høytid, der akevitten har en naturlig plass ved bordet. Det svenske «sildebordet» er en tradisjon som stammer fra 1500-tallets brennevinsbord. I tiden før motorisert transport var det gjerne slik at gjestene ikke alltid kom til samme tid. En liten matbit med ost og sild og diverse tilbehør, i tillegg til brennevin, sørget for god stemning før middagen ble servert. Brennevinet som fantes på denne tiden var av ganske lav kvalitet og ble krydret delvis for å skjule den dårlige smaken, men også av medisinske årsaker. I dag krydrer man akevitten fordi det er godt, og fordi det passer så bra til den nordiske maten.

Personlig syns jeg den svenske akevitten er god, den er mild og passer til det den skal. Men den er også super å bruke i cocktails, for eksempel Akevitt Sour:

Du trenger:

  • 4 cl akevitt
  • 3 cl sitronjuice
  • 3 cl sukkerlake
  • 2 cl eggehvite
  • 2 dasher bitter

Rist alt uten is først (hold fast på shakeren!), så rister du med is før du heller over en stor isbit i et glass.
Følg med for flere oppskrifter med den uvanlig gode vanlige akevitten.

Jeg har også to tips til sommerakevitter; Lysholm No 52 og Løitens Sommer Aquavit!

Lysholm No 52 er en ulagret akevitt som er spesielt komponert for å fungere godt i cocktails og drinker. Lysholm No 52 er frisk og kompleks, og har en sitruspreget duft og smak. Den er laget med 11 forskjellige botaniske elementer, inkludert karve fra Inderøy, sjerneanis, koriander, ingefær og pomerans. Deilig også å sitte å nippe til en norsk sommerkveld.
Løiten Sommer er perfekt til sommeren. Det er en smaksrik akevitt med et rikt krydderbilde. Med sin fremtredende smak av vanilje, som gir en sødmerik smak, uten å være søt, passer denne akevitten til lette retter vi gjerne spiser om sommeren. Kan drikkes bar og kan brukes i cocktails.

Da håper jeg dere har fått en del «akevitt-inspo» til i sommer, og at dere nyter den korte sommeren vår til det fulle!

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: