Venezuelansk rom fra Diplomàtico.

Jeg digger rom! (Jada jeg sier det om alt, men seriøst!) Jeg har ligget på stranda i Brasil å drukket lokal rom i ukesvis og vært på romdestilleri i Thailand og snust på knuste sukkerrør! Men i dag skal vi se på et merke fra Venezuela, eksklusive Diplomàtico! Og jeg skal love dere at tiden går fort fra de sommerlige kveldene nå i juli og til man får lyst på noe deilig, varmende i glasset.

Venezuela er Sør-Amerikas største romprodusent, og romen som blir lagd her er av spansk stilart og gjerne litt søtere i stil. Ofte lager man rom av sukkerrør, i Venezuela er tradisjonen å bruke melasse, det er det som blir igjen av sukkerrørene når den første saften er presset ut. Og Diplomàtico bruker melasse av den høyeste kvalitet og er selvforsynt med sukkerrør. Plantasjen ligger i La Miel, rundt 20 mil fra hovedstaden Caracas. Destilleriet og plantasjen ligger i delstaten Lara nordvest i Venezuela og er den nordlige spissen av Andes-fjellene, her er det både perfekt klima for sukkerrørsdyrking samt fatlagring av romen. Ikke minst ligger de nær nasjonalparken Terepaima som gir de et klokkerent vann til romproduksjonen.
De kultiverer også sitt eget spesielle gjær for fermenteringen av sukkerrørene.
Hos Diplomático er all rom dobbeldestillert, og mens all rom destilleres i kolonner på første destillering varierer den andre sterkt ettersom hvilken rom det er. Noen blir annengangsdestillert i kolonner, andre blir destillert i kopperpanner.
Etter Venezuelansk lov skal de lagres minst to år på fat, mens Diplomático har lengre lagring på alt. For eksempel får en type rom ligge på klassiske bourbonfat av amerikansk hviteik i 12 år og deretter to år i 500 liters fat som har inneholdt sherry av typen pedro ximenez.De har både franske, spanske og amerikanske fat.

Diplomático og Venezuelansk rom har slitt litt med å stikke seg frem blant de gigantiske romprodusentene i Kariben, men bartendere over hele verden begynner å få opp øynene for disse spennende romene og har gjort produsenten mer kjent internasjonalt og det gjør at vi her i kalde nord også får tilgang på disse eksklusive dråpene.

Jeg var så heldig at jeg fikk smake Diplomático Distillery Collection N2 Barbet Rum og Diplomático Distillery Collection N1 Batch Kettle (Ikke tilgjengelig i Norge). De er produsert / destillert på to forskjellige måter.
Diplomático Distillery Collection N1 Batch Kettle blir destillert i en batchkoker, en kontinuerlig destillering som ligner på en pot still, bare at den har en kolonne tilkoblet i stedet for en svanenakke. (Dette blir kanskje litt nerdete for enkelte, men heng på)
Den har vært lagret i 6 år på amerikanske fat.
Den er ganske karamellpreget på aroma, her får man mye vanilje, banan og hint av tobakk. Den har mye av den samme karamellen på smak, litt tropisk frukt, søtlige fattoner og lang ettersmak.
Diplomático Distillery Collection N2 Barbet Rum blir produsert i et kolonnesystem fra Frankrike (Barbet Column Still), men i motsetning til de vanlige systemene er dette lagd i 100% kopper. Denne har vært lagret 4 år.
Nesen gir et deilig fatpreg, søtlige karamelltoner, litt florale toner og tropisk frukt. Den er smooth og kompleks i munnen, godt preg av søtlige krydder, karamell, tørket frukt, fat i kombinasjon med sitrus. Sitter godt og lenge, noe jeg gjerne kunne tatt i stedet for en konjakk en hyggelig aften!

Diplomático Reserva Exlusiva 12 Anejo er produsert på copper pot still og er som navnet tilsier lagret i 12 år. Jeg digger designet på denne grønne, litt rustikke flaska!
Også denne romen kjennetegnes med en deilig karamellaroma, den har komplekse toner av tørket frukt, vanilje, appelsinskall og tropisk frukt. Den er kompleks og karamellaktig også på smak, fyldig og fin med god smak av tørket frukt, fat, nøtter og en utrolig flott ettersmak med søtlig tobakk som sitter lenge.
En veldig god rom å starte med hvis en har lyst til å lære seg å like deilig, brun rom. Disse romene er supre å nyte som avec, man kan kose seg lenge med de i glasset og både snuse og sippe utover kvelden.

Produktet er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: