Domaine du Château du Val de Mercy

I juli smakte jeg en petit chablis som imponerte meg, den kan du lese om her, jeg fikk en umiddelbar trang til å smake resten av linjen også! Det var jeg så heldig at jeg fikk anledning til, og det gledet et sommelierhjerte å få smake to årganger av Chablisen!


Ch. du Val de Mercy Crémant de Bourgogne, Val de Mercy Chablis 2015, Ch. du Val de Mercy Bourgogne Chitry Prestige 2015 og Ch. du Val de Mercy Chablis 1.er Cru Côte de Jouan 2016.

Domaine du Château du Val de Mercy kommer som man kan lese av navnet fra landsbyen Val de Mercy, det ble produsert vin på eiendommen under navnet Le Clos du Château allerede på 1600-tallet men etter vinlusen hadde herjet fra seg på 1800-tallet lå det lenge brakk.
I 1992 startet dagens vinprodusent opp igjen og produserer vin fra 30 hektar vinmark fordelt på Chablis og Auxerrois, hovedfokuset har de på hvitvin men de produserer også pinot noir i den nærliggende landsbyen Nanteau. 2/3 av vinmarkene har en beliggenhet innenfor AOC Chablis, og resten ligger i Chitry le Fort.

Crémant de Bourgogne har vært en egen AOC siden 1975, og som de fleste vet er Crèmant produsert på samme måte som Champagne. Ch. Val de Mercy Crémant de Bourgogne er produsert på 100% Chardonnay, ikke overraskende fra en Chablis produsent. Vinstokkene fra Chitry-le-Fort (tidlg Chablis) er 45 år gamle. Vinen har flaskemodnet 12-16 måneder.
Vinen har et ungt og ferskt preg, delikate epler, mineraler og et godt gjærpreg. Den er fruktig på smak med en behagelig sødme, god syre og en fin og konsentrert ettersmak.
Absolutt et godt alternativ til Champagne i samme prisklasse som billig-champis.

Val de Mercy Chablis 2015 er produsert på druer fra sør i Chablis, på vinstokker med en gjennomsnittsalder på 30 år. Den har ligget 10 måneder på bunnfallet sitt på ståltanker.
Vinen er ung og frisk på nesen, den er mineralsk og sitrusdrevet på aroma med et delikat eplepreg. Den er tørr, syredrevet og elegant på smak, god konsentrasjon og pen og mineralsk lengde.

Som nevnt er det alltid interessant for en sommelier å smake tidligere årganger av viner, for å se hvordan de utvikler seg. Val de Mercy Chablis 2014 viser tydelig at disse vinene kan ligge noen år i kjelleren, prøv gjerne 5 år. Den har utrolig flott syre, god konsentrasjon og vil utvikle seg enda mer i årene som kommer og muligens også åpne seg noe mer.

Ch. du Val de Mercy Bourgogne Chitry Prestige 2015 er den eneste rødvinen på markedet fra vinhuset. Produsert på 100% pinot noir fra 50 år gamle vinstokker og har vært lagret 12 måneder på fat.
Vinen har en slank og lett aroma, saftig anslag av røde bær, paprika og urter. Den er frisk på smak, røde bær, urter, mineraler og et lett og delikat fatpreg. Leskende og elegant vin som passer godt til lyst kjøtt og kalv.

Ch. du Val de Mercy Chablis 1.er Cru Côte de Jouan 2016 kommer fra underappellasjonen Premier Cru (det samme som 1er cru), og nærmere bestemt vinmarken Côte de Jouan. Vinen har ligget på bunnfallet sitt i 10 måneder.
Vinen har en ung og frisk aroma, sitrus, eple og et fint touch av mineraler. Den er fyldig og fruktig, tørr, følger nesen på smak, sitter godt i munnen med god konsentrasjon,
Denne kan også gjerne lagres noen år for å få en fin og åpen utvikling.

Det var moro å smake hele linjen til vinhuset og få et skikkelig inntrykk av vinene, dette er absolutt et vinhus å følge med på, gode viner til en god pris!

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: