Filicheto Vino Nobile di Montepulciano 2013

Å pare tomatbaserte matretter med vin er ikke så enkelt som det høres ut, det er noe med syren, sødmen osv. som ikke er helt lett å få til å harmonere med vin. I Italia serveres jo alle slags viner med tomatsausretter, og for å være helt ærlig så nyter jeg gjerne husets vin og spagetti med tomatsaus når jeg er på ferie der, uten å tenke så mye på at det skal være en perfekt match. Men noen ganger vil sommelieren ha en god match, som i går da jeg serverte kjøttboller i tomatsaus og spagetti. Da serverte jeg Filicheto Vino Nobile di Montepulciano 2013 til. For en liten tommelfingerregel er toskansk vin + tomatbaserte retter = nesten alltid match. (stemmer også bra med kjøtt)

På slutten av 1800-tallet bestemte drueselgeren Alfred i Montecalvoli seg for å begynne å flaske vinene sine og selge vin selv. I 1903 bestemte sønnene Duilio og Mario seg for å utvide foretaket og de begynner med de ikoniske stråflaskene. Dette er populært for eksportmarkedet som Duilios sønn Giorgio fortsetter å satse hardt på. I 1966 kommer en stor flom og ødelegger mye ødeleggelse på vinhuset i Montecalvoli og de flytter til eiendommen Burchino i Terricciola nær Pisa. Giorgios bror Roberto som egentlig er journalist i Firenze kommer for å hjelpe til, og drar aldri tilbake til jobben i storbyen. Som en moderne og kultivert mann ser han mulighetene til vinhuset og blir en pioner når det kommer til å promotere Chianti på 70-tallet. På samme tid utvider de og kjøper nye vinmarker.
På nyttårsaftenen 1982 slår ulykken til igjen, en brann brenner ned nesten alt de har, det ser ut som vinhusets historie er ved å ende.
Men ved hjelp av Giorgios sønn, Piergiorgio, kjøper de to Castellanibrødrene eiendommen Campomaggio og bestemmer seg for å satse enda hardere.
Og det er i dag Piergiorgio som driver dette hardføre vinhuset som har eksportert vin siden 1903 fremover, de har i over hundre år jobbet etter filosofien om at «vinkvaliteten begynner i vinmarken». Og selv om de har investert i hypermoderne utstyr i kjellere osv., ansatt ekspertønologer og agronomer, er det fortsatt den filosofien de følger i dag på alle de 6 eiendommene sine i Toscana.

Vinen er produsert på Canaiolo 10% og Sangiovese 90%, den har vært lagret 2 år på 500-liters fat.

Vinen har en rustikk aroma som minner om sommerferie i Toscana, godt preg av modne bær, tørket frukt, krydder og fat. Den har en fint utviklet smak, moden frukt og en fin syre, har et godt preg av jordsmonn og integrert fat som sitter i en god og lang ettersmak.
Vinen er allerede 5 år gammel, så dette er en god mulighet til å kjøpe en utviklet vin til en meget god pris.

Produktet er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: