Boekenhoutskloof

(Tidligere publisert av meg i magasinet Bulletin)

Den første helgen i februar hadde Marc Kent fra Boekenhoutskloof tatt den lange turen fra Sør-Afrika til Norge, nærmere bestemt hadde han installert seg på Latter i Oslo med et godt utvalg viner.
Her tok han i mot vinjournalister med stort engasjement, og hvis man var heldig fikk man han helt for seg selv.

Marc Kent er både partner og vinmaker hos Boekenhoutskloof og mange ser på han som en flaggbærer for Sør-Afrikansk vin. Planen var egentlig å bli jagerflypilot, men skjebnen skulle ha det til at han ble forelsket i vin istedet. Etter å ha vokst opp i et hjem hvor de ikke drakk vin for så å bli introdusert til vinens verden i vinkjelleren på restauranten han jobbet på, var han ikke i tvil: han skulle jobbe med vin.

Han tok så en 3-årig utdannelse i kjellerteknologi i Stellenbosch og plutselig fikk han mulighet til å være med å kjøpe en vingård med røtter tilbake til 1700-tallet: nemlig Boekenhoutskloof, ca. 40 minutter nord-øst for Cape Town.
Dette gjorde han i 1994 sammen med en gruppe vinentusiaster som ønsket å restaurere den gamle vingården og starte et nytt vingårdsplantingprogram.
I 1996, året de etablerte vinhuset, produserte de sin første vin, ca. 6000 flasker det første året, i dag produserer de ca. 3 millioner.
I vinhusets logo ser man 7 stoler, de er lagd av boekenhout, et bøketre som har blitt benyttet siden 1700-tallet, stolene er en hyllest til håndverkerne som skapte skjønnhet ut av naturlige råvarer, akkurat som vinmakerne.

Jeg snakker litt med Marc om hva Sør-Afrika betyr i den globale vinverdenen, han mener at mange har glemt at det har vært vinproduksjon der siden 1700-tallet og at det derfor er et gammelt vinproduserende land i likhet med mange europeiske. Dette er også selfølgelig på grunn av den politiske situasjonen i landet, som lettet i 1994.
På verdensbasis er Sør-Afrika den 9. største vinprodusenten og klimaet er ganske likt det i middelhavet.
Som i mange andre vinregioner er dette med miljø et stort tema, han uttrykker stor bekymring om den nåværende vannsituasjonen som rammer Cape Town og områdene rundt, vinmarkene kommer til å være preget i mange år sier han. Og problemet er ikke løst, det blir verre for hver dag som går. Vinhuset markedsfører seg ikke som økologisk, selv om det meste av vinproduksjonen er det, de vil heller bruke tiden og innsatsen på miljøet.
De har blant annet et prosjekt for å bevare de lokale pinnsvinene de har kalt opp to av vinene sine etter.
Når Kent får spørsmål om hvordan han vil beskrive Sør-Afrikansk vin (inkludert sine egne) beskriver han de som tydelig terroirpreget, varmt klima, rike og kraftige viner med mange nyanser. Han forteller også at de ikke tilsetter syre i sine viner og setter sin lit til den naturlige syren.
«Vi vet hva god vin smaker, derfor lager vi nettopp det!» Svarer han på spørsmålet om hvordan deres vin skiller seg ut fra andre viner fra samme region.
Det er ingen hemmelighet at han er sterkt inspirert av Frankrike som vinland, spesielt druen Syrah (som han nekter å kalle Shiraz) brukes mye i vinene til Boekenhoutskloof. Men selv om det brukes mye franske druer og kombinasjoner på vingården søker han også inspirasjon i andre land, blant annet Portugal hvor han for tiden drar rundt i søken etter gode druer og viner.

Boekenhoutskloof bruker kaldfermentering på hvitvinene sine, utenom på Sèmillon, den blir behandlet som en rødvin, bare uten den malolaktiske gjæreingen. Det skaper utrolig spennende karakter på vinen, en strukturert og lagringsdyktig hvitvin med personlighet.
De hvite vinene får «vanlig» gjær i produksjonen, rødvinene er de derimot mer eksperimentelle med. De produseres med villgjær og spontangjæres.
Alle de røde premiumvinene til vinhuset blir produsert i sement og Marc sier at han kunne tenke seg å bruke sementkar til alle vinene deres, han er utrolig imponert over kvaliteten på vinene produsert i det materialet. Han forteller at det blir en mer naturlig prosess for vinen og det gir utslag i smaken.

«Im making drinking wine, not tasting wine» -Marc Kent.

Porcupine Ridge Sauvignon Blanc er den andre vinen vinhuset produserte i 1997, oppkalt etter at «det var så mange pinnsvin på den åssiden» som Marc så enkelt sier. Dette er 2017-årgang og den er produsert på Sauvignon Blanc med ørlite Semillon.
Vinen har en aroma av tropisk frukt, melon, sitrus, stikkelsbær og gress. Den er rund og balansert på smak, kompleks med god frukt og fin syre, sitter godt.
Mye vin for pengene.

Porcupine Ridge Syrah 2016 er en ren Syrahvin, 2/3 er lagret på fat.
Den har en fin aroma av røde og mørke bær, litt krydder og pepper. Den er rund i kantene med integrerte tanniner og hint av fat. Halvlang og fast ettersmak.

Boekenhoutskloof Semillon 2013 kommer på vinmonopolet i mars, den ble tidligere produsert på 95% Semillon og 5% Sauvignon Blanc, de 5% siste prosentene skal nå byttes ut med Muscat. 95% av vinen har ligget 13 måneder på nye fat på lav temperatur.
Vinen har en nydelig utviklet aroma, delikate toner av hvit steinfrukt, sitrusblomst, mineraler og hint av voks. Den er elegant og balansert på smak, frisk og fyldig med mineraler i en lang avslutning.
Denne drikkes godt nå, men blir flott med et par års lagring også.

Vinologist Chenin Blanc 2017 er en del av den nye Vinologist serien lansert nå i januar, et klassisk eksempel på det vinmakeren nevner som «drikkevin».
Meget aromatisk nese, eple pære, sitrus og hvit steinfrukt samt et hint av urter. Frisk og medium fyldig med godt fruktpreg, fin syre og et delikat krydderpreg.

Vinologist Syrah 2016 er en 100% Syrah hvor 70% av vinen er lagret på brukte eikefat.
Vinen har en rik aroma av røde og mørke bær, florale toner, saftig mørk frukt, krydder og hint av tobakk.
Den har et godt krydderpreg også på nesen i god kombinasjon med mørk bærfrukt og blomster. Tørr pepperfinish.
Dette er en ekte kjøttvin.

Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2015 har eksistert siden 1996, den består av 82% Cabernet Sauvignon og 8% Cabernet Franc. Har vært lagret på nye franske eikefat i 27 måneder.
Vinen har en rik og kompleks aroma av mørke bær, krydder, treverk, eucalyptus og tobakk. Den er kompleks og rik på smak, fyldige toner av mørk frukt, lang og god ettersmak. Meget velbalansert.
Verd pengene.

Boekenhoutskloof Syrah 2014 har vært lagret 18 måneder på fat, så klaret med eggehvite før 9 nye måneder på fat. Druene har blitt plukket over en 2 ukers periode, for å gi mer kompleksitet med forskjellig modningsgrad.
Vinen har en kraftig, krydret aroma, klassisk pepperlukt i kombinasjon med mørke frukter, blomster og mineraler. Den er frisk og kompleks på smak, god frukt og fint krydderpreg, godt integrerte tanniner. Kan gjerne lagres et par år for utvikling, men drikkes meget godt nå også.

The Chocolate Block 2016 ble lagd for første gang i 2002, den har høstet stor popularitet verden over, blant annet i Norge. Visstnok en bestselger i Sveits. Den er produsert på 72% Syrah, 7% Grenache, 6% Cinsault og 2% Viognier, lagret 18 måneder på fat.
Vinen har en god og intens aroma av mørke bær, florale toner, krydder og pepper. Den er rik på smak med moden, mørk frukt, god struktur med integrerte tanniner og lang ettersmak. En elegant og flott Sør-Afrikaner, godt kjøp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: