En økologisk tysk perle av et vinhus.

I dag skal vi se på vinhuset Sybille Kuntz og deres flotte, miljøvennlige viner! Dette vinhuset som ligger i Lieser i Mosel, Tyskland, ble økosertifisert i 2013, biodynamisk i 2016 og fikk V-Label (vegan) i 2017. Det er kvinnestyrt, med både kvinnelig vinmaker OG formann som ett av få vinhus i Europa.

Det er ikke bare lett å være vinmaker i Mosel (bilde fra pressetur i 2018), her er det bratt! Men familien til Sybille har jobbet i vinmarkene her i mange generasjoner. Hun vokste selv opp i vinmarkene og ble såpass lei av alt som hadde med vin å gjøre at hun flyttet langt vekk da hun skulle studere. Men skjebnen kan man ikke slippe unna, for å finansiere studiene startet hun en vinbutikk i 1981, etter hvert begynte hun å irritere seg over kvaliteten på vinene hun solgte… Dette kunne hun gjøre bedre! Og en vinmaker var født.
Allerede i 1984 hadde hun sin første riesling på flaske!

Sybille satset alt på tørre rieslinger og satte sitt eget navn på flaska som en statement. «Her kommer jeg, med tørre kvalitetsrieslinger»
Vingården til familien lå kun på 1.5 hektar, og siden hun nå ville satse på vin for fullt måtte det ekspanderes, i dag ligger den på ca. 16 hektar. Hun har mange flotte vinmarker i porteføljen, inkludert gamle vinstokker (også pre-phylloxera) i Niederberg-Helden.
«My wine is a special, a different kind of Mosel Riesling.»
— Sybille Kuntz
De begynte å snuse på økologisk vindyrking så tidlig som i 1990, men det var ikke før i 2011 de begynte med sertifiseringene. I dag kjører de en full linje viner fra Moseldalen, en linje viner jeg allerede nå kan anbefale dere å teste…

Sybille Kuntz Riesling Trocken er startvinen i linjen med druer fra Bernkastel-Kues. Vinen har en deilig aroma av modne epler, sitrus, hint av petroleum og florale toner. Den er fyldig med balansert sødme og syre, sitter godt i munnen med en lang ettersmak.

Sybille Kuntz Riesling Kabinett Trocken er vinen nederst på den tyske kvalitetsstigen (les om den tyske vinlovgivningen her), her er druene høstet litt senere enn vinen over. Vinen har et friskt preg på nesen, lette frukttoner med mineralitet og sitrus. Den er frisk og fruktig på smak, godt eplepreg og konsentrasjon, lang ettersmak. En godt balansert kabinett.

Sybille Kuntz Riesling Spätlese Trocken «spätlese» betyr jo sen høst, så denne er høstet sent på gamle vinstokker. Ofte er dette søte viner, men her skiller Kuntz seg ut med en ganske tørr versjon. Vinen har en deilig og innbydende aroma, sødmefull og moden frukt på nesen, litt honning og hint av urter. Den er fruktig og fyldig, fin syre og god sødme, lang og god ettersmak. Dette er en type vin som er min personlig favoritt.

Sybille Kuntz Riesling Auslese Feinherb er i følge vinhuset selv den beste vinen, her kommer druene fra de beste og eldste vinmarkene, med vinplanter med veldig lite utbytte. Vinen har en intens aroma av rik frukt, honning, tropisk frukt, petroleum, lett krydder og blomster. Den er fyldig og rik på smak, godt konsentrert og fin syre. Sitter uendelig lenge i munnen. En utrolig flott vin, denne er ypperlig til et ostefat.

Men vinmakeren har også nå kommet med en kuriositet; Orange riesling! Her har druene fått ligge sammen med skallet (i motsetning til å bli presset) en del uker. Så får vinen 6 måneder på fat, før den flaskes ufiltrert.
Orangevin, naturlig sådan, kan være litt spesielt. Jeg fikk et godt tips om å prøve å tenke tørr cider når jeg smakte slike type viner, da er det lettere å like gjærpreget. Prøv det!
Vinen har en spennende og rustikk aroma, en litt «rå» lukt, sitrus, hint av malt, høy, gress og natur. Den frisk og fruktig på smak, lett gjærpreg, god syre, lette tanniner og hint av fat.  En spesiell vin, kult å ha smakt!

Produktene er tilsendt

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: