To fra Chapoutier!

Jeg har smakt en del av Chapoutiers viner i flere årganger og de leverer som regel kvalitet, så en ny årgang å smake er ikke å forakte! M. Chapoutier Côtes du Rhône Bio 2017 er produsert på Grenache 60%, Syrah 40% og er sertifisert organisk. Vi skal også se på en deilig dessertvin, og Marius, den fikk dere i går:

De siste 200 årene har M. Chapoutier produsert vin i Frankrike (og nå også Australia), siden 1808 har familien med stor respekt for naturen lagd Hermitage, Côte Rôtie, Chateauneuf du Pape, Saint-Joseph, Crozes Hermitage og Luberon. Côtes du Rhône vinmarken deres er en av de eldste i Frankrike, der ble det plantet vinbusker for over 2000 år siden og det er der druene til denne vinen kommer fra.

Michel Chapoutier, som nå styrer vinhuset, har kombinert tradisjon med en dynamisk kreativitet i familiebedriften for å produsere noen av  de beste vinene i regionen. De kjøper inn en del druer fra Languedoc, kun god kvalitet såklart, og lager nå også en del nye viner.

Bio-vinen har en sval aroma jeg forbinder med Rhône, røde bær, florale hint og lakrisurter. Smaken er bløt og fruktig med mørk bær, hint av sødme, og en lang og fast avslutning.
Dette er en meget balansert vin som er perfekt til maten nå i disse sensommertider, passer godt til lam, entrecôte og andre litt fete kjøttyper!

M. Chapoutier Banyuls 2016 er en spennende dessertvin fra det franske vinhuset. Det er en 100% grenache, lagret 8 måneder på fat og 3 måneder på flaske, og med 91 gram sukker per liter ligger den rett under portvin på sødme (17%). Den kommer fra et underområde som heter banyuls, og jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har smakt det før.

Banyuls er en fransk appellasjon for dessertvin produsert på gamle vinstokker i de katalanske Pyreneene i Roussillon i Frankrike. Produksjonsprosessen ligner på portvin, hvor man tilsetter alkohol når vinen kun er halvgjæret, for å stoppe gjæringen når vinen fortsatt har mye restsødme. Den blir så lagret i tønner i solen, i Banyuls AOC minimum 10 måneder.

Vinen har en deilig aroma av krydder, sødmefulle bær, mokka, litt kaffe og fat. Den er fyldig, har god syre og et godt fruktpreg med mørke bær, lang og varm ettersmak. Fine tanniner som føles silkesmooth av sødmen. En utrolig kul dessertvin! Drikk til ost og desserter.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: