To spennende nyheter fra Østerrike!

Disse to spennende vinene fra Østerrike kom på vinmonopolet tidligere i måneden: Steininger Typisch Gruner Veltliner og Steininger Burgunder Sekt!
Weingut Steininger er en familieeid vingård i Østerike største vinregion Langenlois, lokalisert i hjertet av Kamptal. Produsenten er opptatt av kvalitet og nyskapning ( innovasjon) – blandet annet med en serie musserende viner uten tilsetning av sukker før andre gjæring, og da kun med druenes naturlige sukker og naturlig gjær i prosessen.

Det nyskapende er tydelig manifestet i det spektakulære museet og opplevelsessenteret om vinproduksjon. Museet ligger mitt i produsentens beste og mest berømte vinmark Loisiumweingarten, i komplekset er det også har et SPA hotell som er designet av den kjente amerikanske arkitekten Steven Holl.
Hans første skisser av komplekset pryder i dag etikettene på Steiningers Loisiumgarten Gruner Veltliner.Holdbarhet er viktig for familien Steininger som er medlem i programmet Sustainable Austria.
Steininger er spesialister på to områder : National druen Gruner Veltliner som utgjør 50% av deres produksjon og musserende kvalitets viner av høy klasse.

Tanken bak denne vinen er at den skal speile det typiske for hver spesifikke årgang så usminket som mulig. Årgangen 2018 var på mange måter minnerik i Langenlois, det var den tidligste innhøstingen noen gang, dessuten en drømmesituasjon men dog så sjelden kombinasjon av stort volum og med høy kvalitet.
Etter noen veldig kalde vinter og vårmåneder kom knoppene på vinrankene sent og man unngikk det som i distriktet er vanlig med frostproblem, noe som bidro til den store avlingen.
Våren og sommeren ble veldig varm og blomstringen startet som den nest tidligste siden 1767. Julimåneden var til tider ekstrem og hadde delvis problem med tørke, august var varm og tidvis preget av torden og kraftige regnbyger. I september kom et værskifte som ble perfekt for innhøstingen, sol, tørt, og med store svingninger i dag-natt temperaturene som øker aroma konsentrasjonen i druene.

Vinen er preget av gul frukt på nesen, epler, honningmelon, sitrus, florale toner, hint av pepper, gress og urter, litt hvit steinfrukt. Den har god fylde og konsentrasjon, god syre, sitter godt og lenge i munnen. En utrolig flott vin! Prøv til sushi!

Som navnet antyder er Burgunder Sekt 2016 laget kun på Bourgogne druer: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Blanc fra vinmarker i Langenlois.
De to førstnevnte druene er lagret på små eikefat mens Pinot Blanc vinen har ligget på ståltanker.
Vinene blandes tidlig våren i 2017 og etter tilsatt naturlig sukker og gjær flaskemodnes de i 18 måneder for å tilføre fyldighet, et fint nøttepreg og kompleksitet.
Steininger mener at gjær kontakten underbygger druenes spesifikke karakter på en optimal måte. Denne vinen har en meget lav dosage på 5 g/l og er dermed en tørr musserende. Den er også veganvennlig.

Vinen har en frisk og fruktig aroma, modne epler, sitrus, urter, elegante mineraler og kjeks. Den er fyldig med god frukt, balansert syre/sødme, lan og fin ettersmak med lett sødme og autolyse. En veldig spennende musserende vin som er god å drikke nå, men tåler minst 4 år i kjelleren.

Produktene er tilsendt

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: