Spennende pinot fra nytt (eller gammelt) vinland!

Denne vinen kom på septemberlanseringen, og på en måte vil jeg si at den kommer fra et nytt vinland – men på den andre siden er det jo egentlig et gammelt et… Kvaliteten vi ser på vinen fra Bulgaria i dag er hvert fall ny, det kan vi være enige om. Vi ser på Rough Day Pinot Noir 2017:

Om vinlandet.
På 70- og 80-tallet ble 90% av all vinproduksjon eksportert til Russland, og Bulgaria var faktisk verdens 4. største vinproduserende land…  Store mengder internasjonale druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling med tanke på eksport til det britiske markedet, og landet ble synonymt for sine «budsjettviner».
Ved det kommunistiske regimets fall i 1990 ble kooperativene privatisert, samtidig som det sovjetiske markedet kollapset, og mange av vingårdene ble returnert til sine opprinnelige eiere eller lagt i brakk. Mangel på penger gjorde at produksjon og kvalitet ble lidende i flere tiår. Men hjelp kom etterhvert gjennom utenlandske investeringer, nyplantinger, høyteknologiske anlegg og flyingwinemakers. I dag utmerker lokale druer som Mavrud, Melnik og Rubin seg, men viner av internasjonale druer som Pinot Noir og Shiraz kan gi spennende og positive overraskelser.
Landet ligger mellom 41 og 44 breddegrader, samme som mellom Rioja og Toscana, og har opp mot 2500 soltimer per år. Svartehavet i øst og elvene som går gjennom landet har en dempende effekt på varmen. Vindyrking er spredd over hele landet, med unntak av områdene rundt hovedstaden Sofia. Siden 2005 har Bulgaria to offisielle vinregioner; Danube Plain i nord med 25% av total vinproduksjon og Thracian Valley i sør med 75% av produksjonen. Begge har kvalitetsbetegnelsen PGI – Protected Geograpic Indication.

Om vinhuset.
Jeg finner ikke stort om vinhuset på nett dessverre, annet enn at det er et firma som heter Grapes & Barley som jobber med å vise frem bulgarsk vin til verden som distribuerer. Jeg ser at det finnes flere varianter, blant annet Chardonnay og Cabernet S. som har funnet veien til USA.

Om vinen.Druene til Rough Day kommer fra en enkeltvinmark og vinstokkene er gjennomsnittlig 15 år gamle. Plantene har utspring fra Italia og druene har klonnummer 115. Utbyttet er lavt, druene er håndplukkede og nøye selektert. Etter fermentering lagres 30 % av vinen i 6 måneder på små franske eikefat.

Vinen har et rustikk preg på nesen, ganske intens med mørke bær, krydder, jordsmonn og steinfrukt. Den er fruktig med god syre og tanniner, strukturert, toner av mørk frukt, sitter lenge i munnen.
En veldig annerledes Pinot Noir, men absolutt en å prøve som referanse selv om det ikke er den helt store opplevelsen.
Passer godt til kraftige kjøttretter, modne oster og lyst kjøtt.

Produktet er tilsendt

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: