Barone Ricasoli Castello di Brolio Vin Santo del Chianti Classico 2009

Nå som det begynner å bli litt kjøligere høstluft ute vil jeg anbefale Barone Ricasoli Castello di Brolio Vin Santo del Chianti Classico 2009 en dessertvin fra en av verdens eldste vinprodusenter. Dette er ekte italiensk godis til både desserter, ost og meditasjon foran peisen. (Utsolgt på bestilling men finnes på mange butikker, bruk butikksøkeren)

Vin Santo, hellig vin, er en klassisk italiensk dessertvin opprinnelig fra Toscana. Man bruker som regel druene Malvasia og Trebbiano i produksjonen og ofte lages den ved å tørke druene på stråmatter. Det gir opphav til vinens andre synonym: «stråvin».
Man tørker altså druene for å få en god konsentrasjon og sødme i druene, så modnes vinen på fat i minimum 3 år, noen steder opp til 10 år. Det er stor variasjon på sødmegrad, oksidasjon og stil fra produsent til produsent.
I noen tilfeller tilsettes vinen sprit og blir til sterkvin.

I dessertvinen fra det kjente vinhuset Ricasoli er det 95% Malvasia og 5% Sangiovese som er brukt i produksjonen og den inneholder 15.5% alkohol. Den har vært lagret 4-5 år på fat før salg.
2008-årgangen fikk gode skussmål, og også denne årgangen har allerede begynt å høste gode poengsummer, blant annet 95 poeng i Wine Advocate 2017.

Vinen har en innbydende  og kompleks aroma av nøtter, mandler og tørket gul frukt, hint av smør og voks samt fat. Den er fyldig, smaksrik med god syre og markant sødme fra tørket frukt, lang og deilig ettersmak. En fløyelsmyk smaksfest som absolutt bør smakes nå, men som også holder i tiår i kjelleren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: