Enkefruens viner og Armagnac.

I vår skrev jeg om en prosecco utvalgt av den bergenske vinklubben «Enkefruens lystige selskap», nå har jeg smakt resten av utvalget også! De har nemlig også en armagnac samt to nyheter: La Belle Veuve Sauvignon Blanc og La Belle Veuve Marselan!

Først litt om klubben bak: Enkefruens Lystige Selskap ble stiftet den 2.februar 2004 «til drikkens ære og ganens vederkvegelse» som det står i selskapets vedtekter.
I vedtektene står det videre at denne erkebergenske vinklubben har som sitt formål «å utvikle så vel ganens som magens innsikt og forståelse av de forskjellige kulturers mat og drikketradisjoner». Klubben består av en utvalgt og finsiktet gruppe godt voksne herrer med bred erfaring og kompetanse fra yrker med sterk relevans til formålsparagrafen. Her finner man folk med bakgrunn fra hotell, restaurant, bar, cruise, reiseliv, vinhandel og sommelier-virksomhet.
Klubbens navn er tuftet på minnet om Enkefru Magdalena Elisabeth Kroepelien som var en av Norges største vinhandlere på 1800-tallet.
Når klubben samles, testes og bedømmes et utvalg viner basert på geografisk opprinnelse eller druesort. Ofte legges inn også en dufte-prøve for å utvikle medlemmenes smak- og luktesans.
Klubben gjennomfører også årlige utenlandsreiser til nøye utvalgte områder hvor besøk til vingårder selvsagt er sentral del av programmet. På en slik reise, til Bordeaux i 2008, var det at klubben fikk gjort en avtale med produsenten Louis Ballarin om import av det som skulle bli kjent som «Enkefruens Røde Bergenser», en smakfull vin basert på 50% Merlot og 50% Cabernet Sauvignon.
Vinen, med den særpregede etiketten som viser enkefruens profil, ble raskt en hit. Fortsatt selger Vinmonopolet ca. 2.000 flasker årlig. Alt som gjelder utvalg av viner, import, salg og markedsføring ble den gang, som nå, gjort i et tett samarbeid med Vinhuset Nofra AS.
Sterkt inspirert av rødvinens suksess kom «Enkefruens Armagnac» i hyllene i 2009 og «Enkefruens Hvite» i 2010.
Sistnevnte ble avløst av «Enkefruens Chardonnay» i 2014. Dessverre er sistnevnte nylig helt utsolgt og vil heller ikke komme tilbake.
I tillegg til «Enkefruens Røde Bergenser» og «Enkefruens Armagnac» kommer nå høsten 2019 en 100% Sauvignon Blanc med navnet «La Belle Veuve Sauvignon Blanc» og den røde bergenserens franske søster; «La Belle Veuve Marsellan» som selvsagt da er 100% Marsellan.

Vi starter med Enkefruens Armagnac XO!

Armagnacen har en fin nese med karamell, moden frukt, vanilje, treverk. Den er bløt og fyldig, rik smak med balanserende friskhet, tørket frukt og lett krydret utgang. Flott Armagnac, nedsatt med 90 kroner i september.

La Belle Veuve Sauvignon Blanc har en fruktig nese med sitrus, florale toner og gul frukt. Rund og fruktig med fin fedme i munnen, mangler noe syre og lengde. Drikk til fisk og sjømat samt lyst kjøtt.

La Belle Veuve Marsellan har en nese med mørke bær, krydder og urter. Den er fruktig og krydret også på smak, god syre og sitter godt, litt kort ettersmak. Fin til alle typer kjøtt, allrounder.

Produktene er en gave fra Enkefruens lystige selskap

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: