Crasto Superior 2016

Jeg var jo nylig i Dourodalen i Portugal på en liten vintur, det var derfor moro å smake litt portugisisk her hjemme også, Crasto Superior 2016 er en flott inngang til Portugisisk vin!

Om produsenten.
Portvin har siden uminnelige tider vært fokuset i Douro-dalen. Men for litt over tyve år siden satte noen få produsenter området på kartet også når det gjaldt svakvin. Quinta do Crasto var en av pionerene den gangen for i 1994. Visjonen, pågangsmotet og engasjementet har til slutt lønt seg, og i dag er produsenten høyt respektert i mange deler av verden med både rødvin og hvitvin av høy kvalitet.
Eiendommen kom inn i familien Roquette sine hender i 1962 da Jorge Roquette giftet seg med Leonor Guedes de Almeida, datteren til en kjent portvinsprodusent. Siden den gang har Quinta do Crasto vært Jorges livsverk.
Sammen med sine tre barn: Miguel, Tomás og Rita, samt dedikerte vinmakere, har han bygget opp eiendommen til en velrenommert vinprodusent av både svak- og sterkvin. Men Quinta do Crasto har vært i familien Almeida i godt over 100 år og selv før den tid finnes det skrifter som beskriver eiendommen og dens vinproduksjon helt tilbake til 1615.

Quinta do Crasto ligger i Douro-dalens Cima Corgo-region og består av 135 hektar mark, hvor 74 er beplantet med vinstokker. De tre underregionene i Douro, Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro Superior, har alle sine særegenheter og fordeler. Cima Corgo er tørrere enn Baixo Corgo, noe som gir lavere utbytte på de gamle vinstokkene plantet i terrasser relativt nære elven. Det lave utbyttet produserer intense, komplekse og konsentrerte viner fra det skiferholdige jordsmonnet, som går over i granitt etter hvert som man beveger seg høyere opp i åsene.
Landskapet i Douro-dalen tillater ikke bruk av maskiner og det dedikerte teamet hos Quinta do Crasto jobber for hånd i vinmarkene med alt fra beskjæring til innhøstning. Det er blitt investert i nye og moderne vinifikasjonslokaler og lagringskjellere som er med på å optimalisere produksjonen til høyest mulig kvalitet.
Filosofien går ut på å respektere likevekten i terroiret og Quinta do Crastos økologiske arv, som både viser seg i form av et unikt jordsmonn og den perfekte harmonien mellom vinmarker og den storslåtte skjønnheten i landskapet rundt eiendommen og Douro-elven. Det søkes å opprettholde biodiversiteten i området ved hjelp av modernisering innenfor drueproduksjonen, som beskytter den naturlige vegetasjonen og som igjen virker som et tilfluktssted for den lokale faunaen. På denne måten blir også landskapet og jorden beskyttet. Målet er å lage viner med en egen unik identitet, som både er elegante, friske, velstrukturerte og som viser kompleksiteten i det store spekteret av druesorter.

I dag produseres det 1,4 millioner flasker vin og portvin hos Qunita do Crasto, i tillegg til 45.000 flasker med økologisk olivenolje fra egne olivenlunder. Av vinene eksporteres 75% til 40 land på verdensbasis. Det ekspanderes stadig med nye viner både i svak- og sterkvinssegmentet. I motsetning til andre produsenter av svakvin i Douro, utmerker Quinta do Crasto seg for kun å produsere ti prosent portvin, mens hovedfokuset er på svakvin.

Om vinen.
Vinen er produsert på Touriga Franca, Touriga Nacional, Sousão og Tinta Roriz, klassisk Portugal. Den har ligget 12 måneder på fat og har 14% alkohol.

Vinen har en ung og frisk aroma av mørke bær, kirsebær, jordsmonn og krydder. Den er fyldig og konsentrert med god frukt, fin syre, gode tanniner som sitter godt og lenge. Drikk til litt kraftige kjøttretter med storfe, lam og vilt. Tåler også en del år i kjelleren!

Produktet er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: