Dom. Cazes Côtes du Roussillon

I dag skal vi se på Dom. Cazes Côtes du Roussillon, en spennende og svovelfri vin fra Frankrike! Den er ute i nytt design og med nytt navn (tidligere John Wine).

Om produsenten.
Domaine Cazes har produsert vin siden 1895 i Rivesaltes i Roussillon, i hjertet av regionen Catalonia. Vinhuset er familieeid og drives etter biodynamiske prinsipper, i dag er Cazes Frankrikes største biodynamiske vingård og anerkjent som en av de beste. Historien bak vinsuksessen startet i 1895 med Emmanuel’s oldefar, Michel Cazes. Han dyrket druer, og som de fleste andre bønder på den tiden, solgte han avlingen til lokale vinprodusenter for videre foredling. I dag produserer de anerkjente, biodynamiske viner fra hele 220 hektar vinmark!
Jordsmonnet i vinregionen består av en blanding av kalkstein, mergel og rullesteiner, lik de man kjenner fra Châteauneuf-du-Pape.
I reklamen sies det at ”ost er ost”, men jordsmonn er definitivt ikke jordsmonn. For 15 år siden hadde Emmanuel og hans far, Bernard, lange samtaler om hvordan de skulle jobbe videre i vinmarkene. De følte at jorden deres var døende, den hadde et skyhøyt innhold av kobber etter årevis med sprøyting av vinmarkene som var kotyme den gangen. Det ville ta 100 år for jorden å bryte ned kobberet.
Etter hvert kom de inn på biodynamisk dyrking, og syntes prinsippene som lå til grunn for dette virket både interessante og logiske. I årene som fulgte gikk far og sønn i gang med konvertering av vinmarkene fra kommersiell dyrking til å følge Rudolf Steiners ideer rundt sunt jordbruk og den biodynamiske fremgangsmåten. 20 år senere hadde innholdet av kobber i jordsmonnet blitt redusert så mye at bare 20-30 år skulle til for at jorden skulle være i balanse. En verden av forskjell kunne sees på vinplantene som både var sunnere og produserte mye bedre druemateriale. Med andre ord, levende jord (les: biodynamisk) fordøyer høyere andeler av metaller enn konvensjonelt dyrket jord.

Om vinen.
Vinen er produsert på Syrah (50%), Grenache ( 40%) og Mourvedre (10%), den er uten tilsatt svovel og har 13.5% alkohol. Den er også veganvennlig.

Vinen har en intens nese med mørke bær, skogsbær, plommer, krydder og florale toner. Den er fyldig og bærpreget, mange fine toner av jordsmonn og natur, lang ettersmak. Godt balansert og spennende vin!
Takler forskjellige kjøttretter, storfe, lam vilt… Gode gryter.

Produktet er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: