To fra Rioja.

Rioja + påskelammet = sant! Vi ser på Viña Arana Gran Reserva 2012 og Viña Arana Reserva 2010!

Om produsenten.

Fem familier fra Rioja og Baskerland, en kvinnelig president og en fransk vinmaker. Grunnlaget for La Rioja Alta og deres aller første Reserva var lagt, året var 1890.
Doña Saturnina García Cid y Gárate var La Rioja Altas første president og sammen med Monsieur Vigier, en fransk vinprodusent, startet de det som skulle bli en av Spanias mest anerkjente vinhus med klassiske Rioja-viner som sitt varemerke.
Den første vinen som ble produsert var en Reserva fra 1890. Dette ble forgjengeren til dagens Gran Reserva 890. I 1904 ønsket ev av de fem grunnleggerne, Don Alfredo Ardanza, å fusjonere sitt eget vinhus, Ardanza, inn i La Rioja Alta, og for å feire sammenslåingen ble Gran Reserva-vinen 904 laget. Denne, sammen med 890, er i dag to av La Rioja Altas hjørnesteiner.

I 1942 fikk vinene fra huset Ardanza enda en oppsving. Merkenavnet Viña Ardanza ble etablert og har gitt La Rioja Alta enda en stein å bygge sitt imperium på. Flere nye har siden kommet til. I 1974 så Viña Arana dagens lys, og i 1978 fulgte Viña Alberdi etter med både Crianza og Reserva.
Etter mer enn et århundre på samme sted så vinhuset nødvendigheten av å fornye fasilitetene sine. Det nye vineriet stod klart i 1996 i kommunen Labastida i Rioja Alavesa, utstyrt med det nyeste innen moderne teknologi for å heve kvaliteten på vinene.
Med over 400 hektar vinmarker i noen av Riojas aller beste områder er grunnlaget for god vin lagt. Men det skal mer til enn rett jordsmonn for å lage god vin. Druesortene tempranillo, graciano, garnacha og mazuelo er alle omhyggelig plantet i de jordsmonn de trives best. Som typisk ellers i Rioja, er det hovedvekt på tempranillo-druen. Vinmarkene er fordelt over mange områder, blant annet: Briñas, Labastida, Villalba, Fuenmayor y Cenciero og Tudelilla. Vinmarkene ligger på ulike høyder over havet og med vinstokker som strekker seg fra unge til godt over 60 år. Forskjellige temperatursoner og jordsmonn er med på å lage unike viner med terroirpreg.

Om vinene.
Reservaen er produsert på  Tempranillo 75%, Graciano 8%, Viura 8% og Mazuelo 8%, den har ligget 36 måneder på fat før videre 24 måneder på flaske. 13.5% alkohol.
Vinen har en nese med mørke bær, krydder, florale hint og et elegant fatpreg. Den er fruktig med god fylde, lett struktur og krydder, lang utgang. En godt balansert og fin 10 år gammel vin, godt kjøp!

Gran Reserva er produsert på 95% Tempranillo og 5% Graciano, den har ligget 36 måneder på fat før ytterliggående 36 måneder på flaske før salg. 13.5% alkohol.
Vinen har en klassisk Riojanese med mørke bær, krydder og et fint fatpreg, innbydende. Den er fyldig og fruktig i munnen, tørr med fin struktur, god syre og en lang utgang. En flott vin nå, men også en som tåler en del år til i kjelleren.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: