Fontanafredda BollaCiao Alta Langa Brut

Fontanafredda BollaCiao Alta Langa Brut var en nyhet for meg, tross at den er inne på mange pol da den ligger i kategori 6. Man kan ikke få med seg alt! Dette er uansett et fint alternativ til 17. mai som nærmer seg med stormskritt.

Om produsenten.
I hjertet av Piemonte, blant Langhe-åsene, finner vi Fontanafredda.
Historien startet i 1858 da kong Vittorio Emmanuele II, det samlede Italias første konge, kjøpte et stykke land på 58 hektar i Serralunga d’Alba. På eiendommen lå en vannkilde, eller en «kald kilde», som på italiensk blir Fontana Fredda.
Kongen benyttet Fontanafredda som sitt jaktslott, og gav det bort til sin elskerinne, Rosa Vercellana, datter av en av kongens korpsledere. Rosa ble snart adlet til grevinne av Mirafiore og Fontanafredda.
Deres førstefødte, grev Emanuele Alberto av Mirafiore og Fontanafredda hadde en stor lidenskap for vinmaking og jordbruk og det var han som besluttet at landområdet rundt Fontanafredda skulle dyrkes om til vinmark i 1878. Takket være grevens iver og fremsynthet vokste vineriet og dets anerkjennelse for kvalitetsbevisst moderne vinmaking raskt. Greven selv ble ansett som en viktig internasjonal promotør av Barolo.
Fontanafredda eiendommen består i dag av 122 hektar, hvorav rundt 90 er plantet vinmark. Vineriet har lenge vært ansett som en bra produsent, men de siste 10-15 årene har de virkelig fått rykte på seg for topp kvalitet. Spesielt for sine Baroloer. Stilen er fortsatt modernistisk og hjernen bak vinene, siden 1999, er hovedvinmaker Danilo Drocco. Danilo har lang erfaring fra andre Piemonte vinerier, blant annet Prunotto, og har vært hos Fontanafredda siden 1996.
Vinrankene til Fontanafredda ligger stort sett mellom 200 og 400 meter over havet i Serralunga d’Alba, Diana d’Alba, Barolo and Murisengo. Sammensetningen av det hovedsakelig kalkholdige jordsmonnet kan endre seg på få meter, ofte med opptil 50% sand og andre ganger bestående av mer leire.

Om vinen.
Alta Langa DOCG er en appellasjon i Piemonte for tørr musserende vin, laget på «metodo classico» (tradisjonell Champagne-metode). Vinrankene til Fontanafredda sin Bolla Ciao er plassert mellom 400 og 600 meter over havet og har en ideell syd-østlig eksponering. Jordsmonnet består av kalkstein, leire og sand, noe som gir fordelaktige vekstforhold for Pinot Noir og Chardonnay.
Vinen er produsert på 70% Pinot Noir  og 30% Chardonnay, den har ligget 3 år på bunnfall, har 12% alkohol og rett i underkant av 7 gram sukker per liter.

Vinen har en fruktig nese med hvit steinfrukt, sitrus, urter og hint av mineraler og kjeks. Den er fruktig på smak med god syre, tørr med fin mousse, sitter godt. Fruktdrevet men elegant og matvennlig. Prøv til antipasti.

Produktet er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: