Prunotto Barbera d’Alba 2019

Jeg anbefaler en del Barbera rundt juletider, fordi det er sabla digg til blant annet ribbe… Men vet du hva, det er jo knallgod til grillmat også! (Og du, har du prøvd å grille ribbe? Game changer.) Vi ser på Prunotto Barbera d’Alba 2019!

Om vinhuset.
Historien om vinhuset Prunotto startet allerede i 1904. Alfredo Prunotto giftet seg med Luigina, og de bestemte seg for å ta over vineriet i 1923. Deres lidenskap for å lage god vin kombinert med hard jobbing gjorde at de fort ble kjent internasjonalt og begynte å eksportere vin til hele verden.
I 1956 bestemte Alfredo Prunotto seg for å pensjonere seg og overga selskapet til sin venn og vinekspert Beppe Colla, sammen med Carlo Filiberti og hans bror Tino Colla.
I 1961 begynte Prunottokjellerne å identifisere spesifikke produksjons-soner, som Barolo Bussia og Barbera d’Alba Pian Romualdo.
I 1972 designet arkitekten, Ugo della Piana, den nye vinkjelleren, som ble bygget i nærheten av Alba, hvor selskapets hovedkontor er i dag.
I 1989 begynte Marchesi Antinori-familien sitt samarbeid med Prunotto.
I begynnelsen håndterte de kun distribusjonen, men i 1994 da Colla brødrene ville pensjonere seg, tok de over selve produksjonen med mål om å opprettholde det gode kvalitetsnivået som Alfredo Prunotto var gründer av.
De ønsket å produsere vin kun fra egne vinmarker og i 1990 ble dette en realitet. Da kjøpte Albiera Antinori, Marchese Piero Antinoris eldste datter, opp vinmarker og økte produksjonen og kvaliteten til dagens nivå.
Albiera kjøpte Costamiole i Agliano, hvor de produserer Barbera d’ Asti, og parseller i enkeltvinmarken Bussia i Barolo. I 1996 kjøpte de en vingård på fem hektar, kalt «Bric Turot» i Barbaresco regionen og en 5-hektar i Treiso området, for produksjon av Moscato.
Totalt eier Prunotto 60 hektar vinmarker i de beste distriktene i Piemonte. De holder til i Alba, som også er hovedstaden for hvit trøffel og hvert år produseres rundt 800.000 flasker. Det er hovedsakelig rødvin som blir produsert, men også Moscato d’Asti og Roero Arneis.

Om vinen.
Druene (som da selvfølgelig er 100% Barbera) kommer fra vinmarker rundt landsbyene Barbaresco, Treiso, Alba og Barolo. Jordsmonnet består i hovedsak av sandholdig leirjord. Vinen lagres i 8 måneder på store 75 hl franske eikefat, deretter 4 måneders lagring på flaske.
Den har 14.5% alkohol og 1.3 gram sukker per liter.

Vinen har en innbydende nese med mørke bær, florale toner, urter, hint av krydder. Den er fruktig med fin fylde, god syre, sitter godt og tørt i munnen. Som nevnt er den super til svin, men den passer også til hvit fisk, vegetarretter, pizza, pasta.. You name it, en deilig og allsidig vin!

Produktet er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..