To hvite godbiter til høsten.

Høsten er ikke bare rødvin, man trenger noen gode hvite viner også. I dag tar vi for oss to hvite, begge franske, men fra hvert sitt distrikt. Henholdsvis kjempene Bordeaux og Burgund.

Den første vinen er en hvitvin jeg liker godt og har fulgt i mange år, som også er meget sympatisk priset: Le G de Château Guiraud 2019 og den er ute i ny årgang!

I 1766 kjøpte Pierre Guiraud eiendommen ved navn » Noble House of Bayle «, sønnen hans Louis, som tok over etter hvert, gjorde Chateau Guiraud kjent for sin kvalitetsvin etter en nedgangstid på 1790-tallet.
Etter dette steg kvaliteten mer og mer i tak med hardt arbeid og dedikasjon og i 1855 ble eiendommen Premier Grand Cru de Sauternes.
I 2006 kjøpte industrimannen Robert Peugeot vinhuset sammen med vinmakerne Olivier Bernard fra Domaine de Chevalier, Stephan Von Neipperg fra Château Canon La Gaffelière og Xavier Planty som var vinhusets direktør. Chateau Guiraud produserer alt etter biodynamisk metode, det vil si at i stedet for kunstgjødsel og unaturlige midler for å drepe uønskede insekter og skadedyr så har de et såkalt insekthotell med 650 lokale insektarter for å holde miljøet blant vinrankene i sjakk.

Før ble Le G produsert på 70% Sauvignon Blanc og 30% Semillon, nå har de gjort om druesammensetningen til 50/50 og den ligger på eik i ca. 9 måneder før salg. En liten funfact er at den faktisk gjærer på sauternesfat.

Vinen har en frisk og fersk aroma av sitrus, epler, fint floralt preg og hint av tropisk frukt og noe fat i bakgrunnen. Den er fyldig og frisk i munnen, kompleks og fin frukt, god syre. Lang og deilig ettersmak som duver lenge i munnen. Nytes både alene og til lyst kjøtt, ost, skalldyr og asiatisk mat.

Den andre hvitvinen, Perraud Mâcon-Lugny Les Cadoles 2018, har også en god pris. Det er ikke bare bare å finne gode viner til gode priser i disse to franske distriktene i disse dager.

Litt om vinhuset: I 2005 tok Jean-Christophe Perraud over den 34 hektar store familievingården i Mâcon-Lugny i Burgund, da var det slutt på å selge druer til det lokale kooperativet. Domaine Perraud var i sving, etter å ha eid og driftet vinmarker i fire generasjoner var det endelig tid for å vinifisere og tappe egen vin! Ikke bare la han om hele produksjonen, han benyttet også sjansen til å begynne med økologisk drift.

Vinen er en ren Chardonnay, har ligget 9 måneder på brukte fat og har 13% alkohol. Den har en innbydende nese med gul frukt, epler, sitrus og et mineralsk hint. Den er fruktig og frisk på smak, godt balansert mellom frukt og syre, sitter godt i en lang og tørr utgang. Deilig til fisk og sjømat.

Produktet er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..