Et knippe franske viner til høstmaten.

Frankrike hører med når det kommer til høstvin! Spesielt Rhône kan være et fint sted å begynne, før vi tar med oss enda et par andre franske områder.

Dom. des Escaravailles Les Sablières Côtes du Rhône 2017 og storebroren Dom. des Escaravailles La Ponce Rasteau 2015 er to gode alternativer.

Om produsenten. 
Domaine des Escaravailles er en relativt ny aktør i dette veldig tradisjonsrike landskapet. Dagens eier, Gilles Ferran, er tredje generasjon og driver vingården
med til sammen 55 hektar i Rasteau og Cairanne etter økologiske prinsipper.
Navnet kommer fra det lokale ordet for bille som refererer til kallenavn på munkene i 1600-tallet med sorte lange kutter.
Eiendommen ble kjøpt av Jean-Louis Ferran i 1953 og Gilles er tredjegenerasjon og tok over i 1999. Escaravailles ligger på ca 250 moh på brått skråninger og gir perfekte vekstmuligheter. Skråninger gir bra drenering, leiren i jordsmonnet beholder vann i
tørkeperioder og høyden gir kjølige netter som gir bra modning. på druene.

Om vinen.
Les Sablières er produsert på 70% Grenache og 30 % Syrah, druene kommer fra vinstokker på ca. 35 år, 14.5% alkohol.

Vinen har en innbydende og klassisk nese med mørke bær, krydder, hint av animalske og florale toner. Den er fruktig med god fylde og syre, røde frukter, fin struktur i en lang ettersmak. En klassisk og fin Rhône, god pris!

La Ponte Rasteau er produsert på 80% Grenache og 20% Syrah, 15% alkohol. Den har en innbydende nese med florale toner, mørke bær, lett krydder, hint av urter. Den er fruktig og fyldig på smak, godt balansert, fin syre, god og kraftfull utgang. Fin TILL kraftigere kjøttmat.

D’Ouréa Vacqueyras (jeg har smakt 2015, 2017 er ute nå) kommer fra samme region og er produsert på 80% Grenache, 10% Syrah og 10% Carignan. 14% alkohol.
Vinhuset ble etablert i 2010, da Adrian Rustan arvet 12 hektar vinmark fra sin bestefar Raymond, i appellasjonene Gigondoas og Vacqueyras, sør i Rhône. Han har i ettertid utvidet og har nå 20 hektar vinmark. Ourèa, navnet på vinhuset er oppkalt etter den greske fjellguden!
Adrian har studert vin i Beaune og har blant annet hatt læretid hos Romanèe Conti. Han ble under studie og læretid overbevist om at økologisk vinproduksjon er veien å gå, vingården er derfor sertifisert biodynamisk.

Den er fruktig med mørke bær på smak, urter, krydder, litt lakris og hint av mineraler. Den er fruktig og fin også på smak, tørr med en fin syre, sitter godt og ganske bestemt i en halvlang utgang. Godt kjøp, fin til kraftigere kjøttmat, lam.

Den siste vinen fra Rhône er Dom. Grand Nicolet Rasteau Terre des Bertrand 2017. Det er Jean-Pierre Bertrand som står bak dette vinhuset i Rasteau. Her har han 18 hektar vinmarker, og det stammer fra bestefarens gård i 1930, han la om fra tradisjonelt gårdsbruk til druedyrking. Jean-Pierre dyrker i dag Grenache, Carignan, Syrah, Mourvèdre og Cinsault.

Vinen er produsert på 70% Grenache, 20% Syrah og 10% Carignan, den har 14.5% alkohol. Kompleks og innbydende nese ned mørke bær, krydder, kanel, urter og hint av fat. Den er fruktig, med god syre, et klassisk urtepreg og en lang og fin utgang med god tanniner. Nok en fin kjøttvin.

Vi kan ikke bare ha tunge kjøttviner fra Rhône, så vi tar en tur innom Burgund også med Bonnardot Santenay 2016!

Midt mellom Pommard og Santenay, i nærheten av Citeaux Abbey, ligger Domaine Bonnardot. Der har det vært produsert vin siden 1470. I dag drives det av brødrene Ludovic og Emilien Bonnardot, som driver det i naturlig stil, med spontangjæring og null tilsetting av sulfitter i vinen.

Vinen er produsert på 100% pinot noir, druene kommer fra en liten vinmark ved navn Les Sauniers i den sydlige delen av Côte de Beaune. Den har ligget ett år på bunnfall og ett år på fat. Vinen har en frisk og saftig nese, røde bær, kirsebær, bringebær, lett krydder og hint av fat. Den er tørr og saftig på smak, fin fylde og syre, lette tanniner i en lang utgang. Flott til retter med kalv, svin, lett vilt og fjærkre.

Vi svinger oss også nedom Provence med vinen Ch. Salettes Bandol 2015!

Vinhuset Château Salettes ligger mellom Marseille og Toulon, ved middelalderlandsbyen Cadiére D`Azur i Provence. Det er 18 generasjoner som har eid Salettes siden 1604, og i dag eies det av Jean Pierre Boyer. Det er 40 hektar vinmark, og det produseres både hvit-, rosé og rødvin etter økologiske prinsipper.

Vinen er produsert på 85% Mourvédre, 10% Grenache og 5% Cinsault, den har ligget 19 måneder på brukte fat. Vinen har en nese med mørke frukter, mørke bær, lett krydder og mokka. Den er fruktig og strukturert på smak, god syre og tanniner, lang og tørr utgang. En deilig kjøttvin, den går både til lit lettere kjøttyper samt rødt kjøtt.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: