Tre svensker.

Nå har ikke forholdet vårt til svenskene kanskje vært det beste i år på grunn av koronaen, men det er ingen grunn til å sette vinen deres i karantene! Jeg har smakt nyhetene Vingården i Kalgshamn Ego5,  Vingården i Klagshamn Lucky star 2019 og Kullaberg Lyckeri 2019!

De to første vinene kommer fra Vingården i Klagshamn (begge produsert på solaris), Murre Sofrakis og Lena Jörgensen så med en gang muligheten til å dyrke vin da Sverige ble et vinland i 1999 og plantet sine første vinplanter i år 2000. Det ligger rett sør for Malmø, rett ved Øresund. De plantet 1700 planter i 2001 og har siden utvidet. Den første offisielle årgangen var 2005.
I dag har de en håndfull druesorter, hvorav Solaris utgjør 85%, resten er Cabernet Cortis og Rondo. De har ca. 1.8 hektar vinmark og lager 6-7000 flasker i året. De har en økologisk tilnærming til druedyrking. Jordsmonnet er en kalkrik leirejord med høyt innhold av Klagshamn-flint. Vinhuset har lyst til å presentere jordsmonnet sitt så her streber de ikke etter andres vintyper, de lager viner som skal fremvise terroir!

Vingården i Kalgshamn Ego5 sine druer kommer fra de eldste vinmarkene, den er produsert på solerametoden, årgangene er 2012 til 2018. Sluttlagring på ståltank. 14.5% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Den har en innbydende og deilig nese, moden gul frukt, sitrus, modne aprikoser, hint av honningblomst og tørket frukt. Den er fruktig med god syre, pen fatkarakter, kompleks og lang utgang. Meget elegant og flott vin, denne viser hva Solaris kan fremvise ved riktig behandling!

Vingården i Klagshamn Lucky star 2019 sine druer kommer fra yngre vinmarker, den har ligget kun på ståltank. 14% alkohol og 3 gram sukker per liter. Vinen har en aroma av fersk gul frukt, sitrus, lett krydder- og urtepreg og mineralske hint. Smaken er konsentrert og fruktig, god syre, sitter godt og lenge. En imponerende og kul Solaris.

Den tredje vinen kommer fra Kullabergs vingård, et vinhus som også lager cider og brennevin, i nordvestre Skåne. De har totalt 14 hektar vinmark, hvite druer: Souvignier Gris, Solaris, Muscaris, Donauriesling, Madeleine Angevine, Auxerrois & Johanniter og blå:  Rondo, Regent, Pinot Nova, Cabernet Noir og Spätburgunder. Utover det har de et testfelt med 21 ulike druesorter. De har en miljøvennlig tilnærming i vinmarken. Jordsmonnet er sand og leire, over den unike bergarten Kullait.
Vinen har følgende druesammensetning: Donzelinho Branco 55%, Solaris 40% og Souvignier Gris 5%, 12% alkohol, 4 gram sukker. 95% har ligget på ståltank, 5% gjæret i store eikefat. Vinen har en nese med sitrus, lett eplepreg, hvit steinfrukt og florale toner. Smaksrik, modne epler, god syre, godt balansert. En frisk og fin hvitvin med god tyngde.

Produktene er tilsendt

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..