Vi feirer kvinnedagen med Champagne og andre påsketips!

I dagens Champagne er det også sterke kvinner som leder an, og først jeg vil dele denne saken med dere:

Familien Launois har sine 21 hektar med vinmarker i Grand Cru-landsbyen Le Mesnil-sur-Oger, i Côte de Blancs, som regnes som det beste området i Champagne for dyrking av chardonnay. I tillegg til enkelte parseller i Avize, Cramant og Oger.
Launois har historie helt tilbake til 1872 og drives i dag av 8. generasjon av søstrene Séverine og Caroline Launois. Søstrene drives av en stor lidenskap, dedikasjon og kjærlighet for Champagne. De er begge mye ute i vinmarkene og sjekker druematerialet, det er der kvaliteten starter. Hovedidéen for vinmaking er tid og tålmodighet. Det tar mye tid å lage fantastisk vin, det er ikke mulig å forskynde prosessen.

Det er Severine selv som jobber og styrer familiens kjeller. Familien har utviklet seg fra generasjon til generasjon, de har hele tiden jobbet hardt for å vedlikeholde og elde vinmarkene som nå er opptil 40 år. Med hensyn til miljøet tilpasser de sine dyrkingsmetoder for å skaffe sunne druer, slik at Champagneuttrykket er mer nøyaktig rikere, med bedre finesse og eleganse og fremhever vinmarkenes ulike karaktertrekk. Alle vinmarker dyrkes under strengt oppsyn og fokuset på bærekraftig landbruk er stort. 90% av deres vinmarker er sertifisert HVE (Haute Valeur Environnemental) HVE er en arbeidsmetode som i hovedsak skal bevare jorda og vinmarkene på best mulig måte, det jobbes etter bærekraftige prinsipper i vinmarkene og det brukes mange av de samme teknikkene som brukes av økologiske produsenter. Denne sertifiseringen blir av flere sett på som enda viktigere, da man også tar store hensyn til miljøet og at selve produksjonen skal være bærekraftig.
Sertifiseringen innebærer en forpliktelse på flere viktige områder som bevaring av biologisk mangfold, reduksjon i bruk av ugressmiddel, til fordel for biologiske metoder gjennom implementering av miljøvennlig praksis, særlig når det gjelder vannforvaltning og håndtering av avløp fra vinmarken og vingården.
Når det er mulig foretrekker familien å jobbe for hånd slik at de kan være mer lydhøre overfor naturen og tillate en mer skreddersydd tilnærming.

«Alle druene våre blir plukket med stor forsiktighet fra vinmarkene våre og presset delikat i våre lokaler.»

Den samme oppmerksomheten på detaljer gis til hvert av de mange trinnene som går inn i produksjonen av den fantastiske vinen som er champagne.
I Norge er det flere cuveer fra familien Lanois som er tilgjengelig på polet.
Den mest kjente er nok årgangs-champagnen; Launois Blanc de Blancs Grand Cru Millésime 2015. Middels dyp gul, kompleks nese preget av eple og sitrus. En klassisk årgangschampagne med flere dimensjoner i smaksbildet, frisk men utviklet på frukten, godt balansert hele veien. Veldig godt alternativ som aperitif, men egner seg også meget bra sammen med mat.
Laget utelukkende på Chardonnay fra Grand Cru-landsbyer i Côte des Blancs. Det kalkholdige jordsmonnet rundt landsbyen Le Mesnil Sur Oger er perfekt for chardonnay. Vinifikasjonen er tradisjonell og dosage er 6 gram per liter.
2015 årgangen hadde en sen innhøsting grunnet den sene blomstringen helt inn i juli. En varm og regnløs September reddet årgangen og spesielt Chardonnay viser seg på sitt beste med sin eleganse.
I 2015 årgangen endret familien designet med en klar glassflaske og ny etikett, klikk dere gjerne inn for å se den her!

Jeg har smakt 2013-årgangen av denne vinen, sammen med et par andre viner og en ny tequila jeg syns passer godt til påske!

Vi begynner med Bag in Boxen, vi nærmer oss tross alt BiB`ens store høytid! Ten. Carretta Piemonte Barbera 2019 kommer fra Tenuta Carretta som ligger i hjertet av hjertet av Roero og Piobesi d`Alba, de henter også druer fra store deler av Langhe. De driver et såkalt sustainable jordbruk hvor de ikke direkte er økologiske men bruker metoder som er miljøvennlige. Som å for eksempel ikke bruke kjemikalier med mindre det virkelig trengs.
De har ca. 70 hektar vinmarker inkludert i Cannubi, Barolo. De viktigste druene er : Roero Arneis, Favorita, Chardonnay, Barbera og Nebbiolo.
Vinen har en frisk aroma av røde bær og plommer, klassisk barberalukt med delikat bærpreg. Den er lett og frisk på smak, sursøte bær, god syre og lette tanniner i finishen. Passer godt til lyst kjøtt og småvilt og er egentlig en ganske versatil vin.

Passer til mye forskjellig mat gjør også  L’Armangia Barbera d’Asti 2019 som kommer fra en liten idyllisk vingård ved navn l`Armangia med 10 hektar vinmark i Canelli, Moasca, San Marzano Oliveto og Castel Boglione, Piemonte.
Vingården ble etablert i 1988 av Giovani, en mann med mange forfedre innen vinbransjen: allerede på 1700-tallet har man funnet beviser for at slektningene hans dyrket druer til vin i Canelli.
Han driver vinhuset sammen med kona og de produserte sin første vin i 1993, de startet med hvitvinsproduksjon og utvidet med sin første Barbera i 1999. De driver en gård tuftet på biodiversitet med et stort fokus på respekt for naturen, de unngår kunstig gjødsel, unngår å forstyrre den lokale faunaen i vinmarken og sulfitter tilsettes vinene med forsiktighet. Naturlig er kodeordet i alle prosessene på gården.
Vinen har en aroma av røde bær, kirsebær, jordbær, litt florale hint og urter. Smaken er ung og fruktig, den har et friskt syrepreg og integrerte tanniner, halvlang avslutning med urtepreg. Frisk og fruktig Barbera, godt kjøp. 

Tiscaz Tequila Blanco er en meksikansk tequila fra et kooperativ kalt La Magdalena i Jalisco. Det er produsert på 100% agavedestillat, og jeg syns at etiketten med de flotte fargene og aztekertegningene er utrolig flott!
Den har en ren og pen nese av agave, sitrus, hint av hvit pepper og blomster, klassisk og fin. Den er ren og typeriktig også på smak, følger nesen og sitter godt. En god tequila som egner seg godt alene, men også til de fleste tequila cocktails!
Hvis det er interesse for det deler jeg gjerne noen oppskrifter med dere i nærmeste fremtid?
Sist men ikke minst: Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2013 (finn link til 2015 lenger opp)! Vinen har en intens og konsentrert nese, lett utviklet, modne epler, sitrus og kjeks. Den er fyldig og fruktig, følger nesen med god og konsentrert smak, syrefrisk og lang ettersmak. Utrolig flott nå, men tåler også og ligge litt til! 

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..