Et knippe franske rødviner.

I dag ser vi på et knippe franske rødviner som passer fint i disse dager!

Vi begynner med Champy Bourgogne Cuvée Edme Pinot Noir 2019. Maison Champy er ikke bare et lite vinhus fra Burgund, det er det første etablerte vinhuset i regionen som fortsatt er i drift. Det ble etablert i 1720 og blir ansett som en pioner for den burgundiske vinmakingen.
I dag består vinhuset av 22 hektar vinmark i Côtes de Beaune, de driver dog også negociant business, det vil si at de kjøper opp druer fra andre og produserer vin av det.
Et lite interessant fakta er at vinhuset faktisk ble eid av kjente Louis Jadot en periode (etter at den siste av 9 generasjoner eiere døde) og holdt på å bli slukt av det navnet, heldigvis drev nye eiere gjennom det gamle navnet. De mistet dog mye av vinmarkene sine til Jadot.
Eier er Pierre Beuchet som har drevet vinhuset siden 2012 og på laget er den greske vinmakeren Dimitri Bazas som har lagd vin for vinhuset siden 1999.
De er i prosessen med å gjøre om vinmakingen sin til organisk/økologisk, noe som ikke er gjort på en dag.
Vinen er en ren Pinot Noir, 13% alkohol.
Vinen har en nese med røde og mørke bær, florale toner, hint av krydder og fat. Den er saftig med lett frukt og syre, lette tanniner i en halvlang utgang. En fin standard Pinot fra Burgund.

Ogier 100% Grenache skjuler ingenting bak navnet hvert fall! Det var på 1800-tallet at soldaten Ogier var på vei hjem til Danmark, da han stoppet ved Sentralmassivet. Lenger kom han ikke og navnet hans spredte seg i Rhônedalen. Antoine Ogier, en av etterkommerne, startet i 1859 et bøkkerverksted i den lille landsbyen Châteauneuf-du-Pape. Virksomheten skulle etter hvert utvikle seg til et vinhandlerfirma, med oppkjøp av druer fra lokale vinbønder. Druene ble deretter foredlet til vin og så solgt. Selskapet skiftet hender noen ganger i årenes løp og i 1995 ble den oppkjøpt av den familieeide og drevne Vignobles Jeanjean som døpte om eiendommen til Maison Ogier for å ivareta historien og opphavet. Kjelleren som gjennom mer enn 150 år har blitt brukt til lagring av viner ble i sin tid bygget ovenpå en av flere artesiske brønner som befant seg på eiendommen. Brønnen var med på å gi perfekte lagringsforhold for vinene og er fremdeles å se i dag, dog gjennom et tykt glassvindu. Jean-Pierre Durand er øverstkommanderende hos Maison Ogier og kommer opprinnelig også fra Rhônedalen. Han har imidlertid reist vinverden rundt i flere tiår før han returnerte til Rhône for å dele sine erfaringer. I dag er han en viktig ambassadør for området, både som president hos Ogier, men også via organisasjonen Inter-Rhône som promoterer områdets viner både nasjonalt og internasjonalt.
Vinen er da altså en ren Grenache, 14.5% alkohol.
Vinen har en fruktig nese med mørke bær, skogsbær, mørk frukt, krydder og mokka. Den er fyldig med god frukt og syre, lett preg av jordsmonn i en lang og tørr utgang med hint av lakris. Denne tåler litt kraftig mat som grillmat og vilt. Godt kjøp.
J. Lebegue Lussac Saint-Emilion kommer fra ett vinhus som er med i den store AdVinigruppen i Frankrike sammen med 29 andre vinhus som blant annet Ogier og Champy over her.
Vinhuset ligger i Bordeaux, nærmere bestemt Lussac-St. Emilion, vinen er en ren Merlot og druene kommer fra HVE-sertifiserte vinmarker (High Environmental Value).
Vinen har en nese med kjølige røde bær, rips, mørk frukt og litt krydder. Den er saftig og frisk på smak, god syre og sitter godt og lett strukturert. En slank og fin Bordeaux til en rimelig pris.
Dom. du Pas Saint Georges Bordeaux er også i AdVinigruppen, det eies og vinifiseres av Laurent Cassy, som er en pioner innen øko/bio i Bordeaux. Denne gården ble lagt om til økologisk vindrift på 1990-tallet og har drevet Biodynamisk siden 2003.
Vinen er en 50/50 Merlot/Cabernet Sauvignon, 13.5% alkohol.
Den har en nese med mørke bær og frukt, plommer, røde bær og lett krydder. Den er rund og fyldig med en balanserende syre, runde tanniner og en lang og tørr utgang. En fruktig og smakfull Bordeaux, godt kjøp.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..