Et herlig knippe viner til hele påsken!

I dag ser vi på masse fine viner til påsken, mest fransk men en liten godbit fra Italia også, her er det noe for enhver smak.

Dom. des Escaravailles La Ponce Rasteau 2018 fra er ute i ny årgang. Domaine des Escaravailles er en relativt ny aktør i dette veldig tradisjonsrike landskapet. Dagens eier, Gilles Ferran, er tredje generasjon og driver vingården
med til sammen 55 hektar i Rasteau og Cairanne etter økologiske prinsipper.
Navnet kommer fra det lokale ordet for bille som refererer til kallenavn på munkene i 1600-tallet med sorte lange kutter.
Eiendommen ble kjøpt av Jean-Louis Ferran i 1953 og Gilles er tredjegenerasjon og tok over i 1999. Escaravailles ligger på ca 250 moh på brått skråninger og gir perfekte vekstmuligheter. Skråninger gir bra drenering, leiren i jordsmonnet beholder vann i
tørkeperioder og høyden gir kjølige netter som gir bra modning. på druene. La Ponte Rasteau er produsert på 80% Grenache og 20% Syrah, 15% alkohol. Den har en innbydende nese med florale toner, mørke bær, lett krydder, hint av urter. Den er fruktig og fyldig på smak, godt balansert, fin syre, god og kraftfull utgang. Fin til kraftigere kjøttmat.

Vi svinger oss også nedom Provence med vinen Ch. Salettes Bandol 2015: Vinhuset Château Salettes ligger mellom Marseille og Toulon, ved middelalderlandsbyen Cadiére D`Azur i Provence. Det er 18 generasjoner som har eid Salettes siden 1604, og i dag eies det av Jean Pierre Boyer. Det er 40 hektar vinmark, og det produseres både hvit-, rosé og rødvin etter økologiske prinsipper.
Vinen er produsert på 85% Mourvédre, 10% Grenache og 5% Cinsault, den har ligget 19 måneder på brukte fat. Vinen har en nese med mørke frukter, mørke bær, lett krydder og mokka. Den er fruktig og strukturert på smak, god syre og tanniner, lang og tørr utgang. En deilig kjøttvin, den går både til litt lettere kjøttyper samt rødt kjøtt.

D’Ouréa Vacqueyras 2017 kommer fra samme region og er produsert på 80% Grenache, 10% Syrah og 10% Carignan. 14% alkohol.

Vinhuset ble etablert i 2010, da Adrian Rustan arvet 12 hektar vinmark fra sin bestefar Raymond, i appellasjonene Gigondoas og Vacqueyras, sør i Rhône. Han har i ettertid utvidet og har nå 20 hektar vinmark. Ourèa, navnet på vinhuset er oppkalt etter den greske fjellguden!
Adrian har studert vin i Beaune og har blant annet hatt læretid hos Romanèe Conti. Han ble under studie og læretid overbevist om at økologisk vinproduksjon er veien å gå, vingården er derfor sertifisert biodynamisk.
Den er fruktig med mørke bær på smak, urter, krydder, litt lakris og hint av mineraler. Den er fruktig og fin også på smak, tørr med en fin syre, sitter godt og ganske bestemt i en halvlang utgang. Godt kjøp, fin til kraftigere kjøttmat, lam.

Mas des Agrunelles L’Indigène 2017 er nok et godt alternativ til påskens kjøttmat.
Vinen kommer fra Languedoc-Roussillon og er produsert på 60% Syrah 25% Grenache og 15% Carignan som kommer fra vinstokker med en snittalder på 40 år. Jordsmonnet består av leire og kalk. Syrah og Grenache lagres på ståltank mens Carignan lagres i 24 måneder på gamle fat. Spontanfermentert, ingen filtrering, den er økologisk/biodynamisk sertifisert og kun 2g/l sulfitt tilsettes ved tapping. 13.5% alkohol.
Vinen har en meget innbydende nese med mørke bær, skogsbær, krydder, urter og et elegant fatpreg. Den er strukturert  med god syre og et lett krydderpreg, fint preg av terroir i form av sør-franske urter, ganske lang utgang med fine tanniner.

La Ca’ Nova Barbaresco 2017 er en ren Nebbiolo fra  fra ulike parseller og vinmarker i appellasjonen, den har blitt lagret på store østerrikske eikefat i 16 måneder og ytterlig 10 måneders flaskemodning før salg. 13.5% alkohol.
Deilig og innbydende nese med mørke bær, modne kirsebær, krydder, florale toner, hint av fat. Den er fruktig og fyldig med god syre, fine tanniner og en lang og konsentrert utgang. Også denne utrolig flott til både pris og årgang. Godt kjøp. 
La Ca Nova er av de mest tradisjonsrike produsentene i Barbaresco og vinmarkene er på 14 hektar og eies av brødrene Rocca.
Produksjon ligger på ca. 50,000 flasker i året fordelt mellom tre cuvéer (en blend fra ulike vinmarker og to enkle cuvéer fra toppvinmarkene Montestefano og Montefico)

Vi avslutter med bobler og Jérôme Arnoux Crémant du Jura! Cellier des Tiercelines ble etablert av Benoit Mulin og Stephane Tissot men det er Benoit som eier selskapet i dag. Han har med seg Jerome Arnoux som var tidligere kjellermester hos Tissot. De kjøper druer fra 25 økologiske små produsenter rundt byen Arbois som til sammen eier 40ha i AOC Arbois and Côtes du Jura. Vinen er produsert på 50% Chardonnay og 50% Pinot Noir, druene kommer fra vinstokker med en snitt alder på 40 år plantet i vinmarker rundt byen Arbois. 60 dagers gjæring på ståltank og 100% malolaktisk gjæring. 60 måneders kontakt med bunnfall.
Innbydende nese med et fint eplepreg, sitrus, lett krydder, florale toner og kjeks. Den er godt balansert på smak, fin sødme/syre, godt skum og en lang ettersmak som sitter godt. En veldig fin og lett moden Crèmant, mye vin for pengene. Som aperitiff eller til fingermat.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..