Nok en godteripose til påske!

Altså, sjekk dette, vi snakker bobler, hvitvin, rosè og rødvin. Full pakke i dag:

Vi begynner fra venstre! Periquita Reserva 2018 er en fin billigvin til påskelammet. Vinhuset er en familiebedrift med nesten 200 år på baken, men som allikevel er høyst oppegående og i høyeste grad oppdaterte. Her gjelder filosofien om konstant utvikling, investering i forskning og produksjon, samt å kombinere den mest moderne teknikk med tradisjonell kunnskap. José Maria da Fonseca har produsert vin siden 1834 og er dermed det eldste og mest prestisjefylte vinhuset i Portugal. I tillegg til vanlig bordvin (Periquita fra 1850) produserer også huset søte Moscatel de Setúbal-viner (fra 1849). Vinhuset eies og drives av Soares Franco-familien, og det er i dag 8. generasjon som styrer firmaet.
Den består av Touriga Nacional 30%, Touriga Franca 20% og Castelão 50%, den har 13% alkohol. Vinen har en aroma av mørke bær, solbær, krydder, urter og innbydende vanilje. Den er fruktig og rund, god syre og bærpreg i munnen, lett tørr utgang.
En flott vin til prisen, passer både alene som kosevin og til ulike kjøttretter.

Vi hopper til Spania og en klassisk rødvin til påskelammet! Montecillo Reserva 2013 kommer fra Bodega Montecillo, etablert i 1874 av Celestino Navajas i Fuenmayor, Rioja.
Sønnene som studerer ønologi i Frankrike starter sitt eget firma i Penedès men tar over vinhuset etter faren i 1943 og gir det navnet Montecillo. I 1973 gis vinhuset over til Osbourne Group som har lang erfaring med vinmaking og de ruster opp vinproduksjonen med nye bygninger og utstyr.
I 1979 selger de vinmarkene sine under tvil på anbefaling av sin vinmaker María Martínez Sierra, dette skulle vise seg å være lurt.
Maria er meget kvalitetsbevisst og produserer kun vin som er bra nok, det vil si at Reserva og Gran Reserva fra dette vinhuset kun kommer i de beste årgangene, til og med Crianza holder hun tilbake hvis den ikke består kvalitetstestene hennes.
Det er vel en av grunnene til at dette vinhuset har steget frem blant utallige Rioja-produsenter som en av de bedre!
Vinen er en ren Tempranillo, 13.5% alkohol.
Den har en ren og fruktig nese med mørke bær, krydder, urter og fat. Vinen er fruktig og fyldig på smak, lett utviklet med god syre, Lang og tørr utgang med integrert fat. En klassisk og fin Rioja, ypperlig til påskelammet.

Castellblanc Brut Nature er et supert cava-alternativ, jeg skal ikke gå lenger rundt grøten enn at jeg sier at den er et godt kjøp allerede nå!
Castellblanc er en av de eldste produserende vinhusene i Penedès, det ble startet i 1908 og helt fra startet satset de på hardt arbeid og tradisjonell vinproduksjon.
Allikevel har de vært såpass eksperimentelle at de var en av de første vinhusene som brukte egen gjær i produksjonen og en egen filtreringsmetode samt røremetode som senere har blitt en modell for andre. De skriver på nettsiden sin at det er fullt mulig å komme på besøk og få guidet tur med smaking i kjellerne deres.
Vineriet UVE, som lager dette produktet for Castellblanc, holder til i Requena, et område som har produsert vin siden 1500-tallet. UVE er det eneste vineriet i området som produserer organisk Cava, og de jobber tett med 30 produsenter av organisk dyrkede druer. Druene dyrkes 800 m.o.h. hvor det ikke er noen fuktighet, ingen sopp eller annet, som igjen betyr at det ikke er behov for kjemikalier.
Vinen har en ren og umiddelbar nese med aroma av eple, sitrus, litt gjærpreg og urter. Den er behagelig og rund på smak, meget godt balansert med de samme smaksprofilene som på aroma, fint preg av bakst.
Godt kjøp, nytes gjerne alene men passer også godt til retter med fisk, skalldyr, lyst kjøtt og tapas.

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019 har vært en rosèfavoritt i flere årganger! Det er Theresa Breuer som eier og driver kult-produsenten Georg Breuer i Rheingau i dag. Vinhuset har liten produksjon og en filosofi som sier at vinen gjør seg selv, det vil si ingen kjemikalier eller stoffer tilsettes jorda eller vinen.
Gjæringen på fat blir aldri fremskyndet eller stoppet fordi de ikke har tid til å vente lenger, kjølige kjellere vinterstid gjør at gjæringen stopper og ved varmere vårvær starter gjæringen igjen. Theresa tror på fysiologisk modning av druene og plukker kun når de er modne. Filosofien er utradisjonell for vinmaking og for Breuer er balanse, aroma og fylde viktigere enn mostvekt. Ekstrakt og vinens egenvekt, tetthet og kompakthet, er viktigere enn volum. Dette gjør at vinene er konsentrerte og kompakte med god syrestruktur. Vinen er produsert på spätburgunder (pinot noir) og druene til denne rosèvinen vokser bl.a. i Berg Schlossberg-vinmarken. Totalt eier Breuer 33 ha vinmark, hvorav kun 3,6 ha er beplantet med Pinot Noir.
Vinen har en frisk og fruktig aroma, man får røde bær, urter og litt jordlige toner på nesen. Den er frisk og balansert med fin sødme og syre. Ganske lang og mineralsk ettersmak.
En utrolig spennende og matvennlig rosèvin, flott til fisk, sjømat, lyst kjøtt osv.

Ch. Ollieux Romanis Cuvée Classique Rosé 2019 var en nyhet for meg da jeg smakte den. Vinhuset Château Ollieux Romanis ble grunnlagt av Bories-familien på slutten av 1860-tallet. Siden romersk tid har området vært kjent for store vannressurser, og i dag brukes nettopp vannet til å regulere temperaturen i vinkjellerne. Det finnes spor etter vingårder fra det 11. århundret da det lå et kloster her.
Godt skjermet fra nordavinden ligger den 60 ha store vingården til Ollieux Romani. Totalt har Ollieux Romani 150 ha vinmarker( Le Champ De Murailles 40 HA, Domaine Pierre Bories 10 HA, Le Hameau des Ollieux 40 HA) og alle ligger syd/sydøst-vendt. Druestokkene er mellom 50 og 100 år gamle, og Ollieux Romani praktiserer økologisk vindyrking selv om de ikke er offisielt sertifisert.
I dag er det Jacqueline og Francois Bories, samt deres sønn Pierre, som driver vinhuset Ollieux Romani.
Vinen er produsert på Grenache Gris 50%, Cinsault 40% og Carignan 10%, 13% alkohol.
Den har en frisk og fruktig nese med røde bær, florale toner, hint av urter. Vinen er fruktig på smak, frisk med god syre, ferskt og fint preg, lett bitterhet i utgangen. En smaksrik rosè, fin til lyst kjøtt og rosa sjømat.
Dom. Pierre de Préhy Petit Chablis 2019 er dagens siste anbefaling! Domaine Pierre de Préhy er et domaine som administreres og vinifiseres av Jean-Marc Brocard. Jean-Marc Brocard ble født i 1946 i Chaudenay-le-Château i Côte d’Or. Familien drev med jordbruk, men han fulgte sin fars råd om å bli ingeniør. Det var først da han møtte sin kone, som hadde en vingård i Saint-Bris-le-Vineux, at han startet sin karriere innen vin. I 1973 ble sønnen Julien født, og Jean-Marc plantet sine første vinranker i Préhy. Det er her vinhuset også bygges noen år senere, som blir Domaine Jean-Marc Brocard med beliggenhet i hjertet av Chablis.
Jean-Marc Brocard har helt siden oppstarten vært opptatt av en bærekraftig måte å dyrke på. I dag er 60 hektar sertifisert økologisk og 40 hektar sertifisert som biodynamisk. Julien Brocard kom inn i familiebedriften for å jobbe sammen med sin far i 1995, også han er en ivrig forkjemper for økologisk dyrking.
Vinen har en frisk nese med grønne epler, sitrus, florale toner, urter og mineraler. Den er frisk og leskende på smak, god syre, lang og tørr utgang med et lett mineralpreg. Flott til sjømat og grønnsaker.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..