Vertikalsmaking med Piero Mastroberardino.

I dag tidlig hadde jeg en flott digital vertikalsmaking med Piero Mastroberardino i forbindelse med deres (re-)lansering av gamle årganger av flaggskipvinen deres; Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 1998, Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2007 og Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2012, vi smakte også Radici Taurasi Riserva 2014 som har vært på markedet en stund. Bli med på en tidsreise til Campania!

 

Vinhuset Mastroberardino, som ble etablert i 1878, holder til i landsbyen Atripalda, og var det første i Sør-Italia. Og det er ingen tvil; det ville ikke vært noen kvalitetsviner fra Campania uten familien Mastroberardinos innsats og kjærlighet til området.
Campania kan geografisk plasseres som Italias ankel, eller vrist om du vil. Det er en relativt stor region hvor Napoli er hovedstad.
Det er blitt laget vin i flere tusen år i dette området, men først i de siste tiårene de har fått den anerkjennelsen de har fortjent. Dette er mye Mastroberardinos fortjeneste, og det er i dag 10. generasjon som fører arven videre hos dem.

Mastroberardino har jobbet målbevisst for å skape viner med lokal signatur. Campania er til en stor grad preget av den aktive vulkanen Vesuv, og området rammes ofte av større og mindre jordskjelv.
Vinhuset har heller ikke vært forskånet for dette, og fikk i 1980 ødelagt store deler av eiendommen.
Dette gjorde at de kunne bygge opp et helt nytt og moderne produksjonsanlegg med det siste innen teknologi, noe som ikke minst har gitt et utslag på deres hvite viner.

10. mai 2021
Vi møter Piero Mastroberardino på Teams klokken 10:00, med fire viner som har vært åpnet og dekantert i 30 minutter etter tips fra produsenten. Han starter med å snakke om historien til vinhuset, han forteller at Norge faktisk begynte å importere vinene deres allerede på 1930-tallet. De har per nå 250 hektar vinmark i Campania, fordelt på 17 ulike eiendommer og vi får litt forskjellig informasjon om prosjektene deres og ting vi kan se og oppleve når vi kan ta turen nedover på ordentlig. Radici betyr røtter og det var faren til Piero som fant på navnet i 1981, rett etter vulkanutbruddet nevnt over, da de startet et nytt og litt annerledes prosjekt, men fortsatt med beina godt forplantet i jorda…
Han forteller at han er glad for at døtrene viser seg å være interessert i å drive med vin, selv om det selvfølgelig ikke er noen tvang så er det jo hyggelig at det ser ut som at vinhuset fortsetter i familien.

Om vinene: Aglianicodruene håndplukkes, fra ca 15 år gamle vinstokker dyrket 500 meter over havet. Jordsmonnet består av kalkholdig leire. Maserasjon og gjæring blir gjort under temperaturkontroll i 20-30 dager. Vinene har fått ca. 30-36 mnd på en blanding av franske barriques og slavonsk eik og er lagret minst 42 måneder på flaske før salg.

Radici Taurasi Riserva 2014: Lett kompleks, mørke bær, krydder, tørket frukt, florale toner, animalske hint og et lett fatpreg. Den er fruktig og syrefrisk, godt preg av kirsebær på smak, tørr med en god og gjennomgående syrestruktur. Lang ettersmak som sitter godt.
Dette var en årgang med ganske mye regn og litt kald. Piero sier at denne har et enormt potensiale for lagring da den er såpass fersk. Her snakker vi 60 (!) år!
Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2012: Intens og krydret nese, kompleks og lett utviklet, mørke bær, florale toner, lett fatpreg. Den er fruktig og smakfull, kompleks, god syre og en lang og strukturert utgang. En konsentrert og utrolig flott vin.
Dette er en varmere årgang med mindre regn, den har nok litt kortere lagringspotensiale enn 2014-årgangen, men den tåler nok minst 30 år i følge Piero.
Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2007: Den er kompleks og utviklet, mørke bær, krydder, balsamico, urter, litt animalsk preg, fat. Kompleks også på smak, god syre, strukturert og lang utgang. En 14 år gammel vin som fortsatt er frisk og livlig, men også kompleks med en flott tyngde.
Dette er en veldig varm årgang, lite regn, ganske lik årgang som 2012. Lagringsdyktig også denne.
Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 1998: Kompleks og utviklet nese, mørke bær, krydder, balsamico, urter, litt stall og fat. Den er kompleks også på smak, god og frisk syre, tørre tanniner som sitter helt ut i en lang ettersmak. En kompleks og utrolig fin vin, fortsatt en friskus tross sine år, meget godt kjøp.
Dette er en friskere årgang, litt lavere temperatur og mer regn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..