Perceval og Savoie

Viner fra Savoie i Frankrike har ikke vært så ettertraktet i Norge, men nå begynner flere og flere å få opp øynene for disse fjellvinene! Vi ser på vinregionen samt et vinhus som har både musserende, hvit- og rødvin på Vinmonopolet.

AOC Vin de Savoie
Appellasjonen ble opprettet i 1973 og gjelder vinene i Savoiregionen ved foten av Alpene. Det blir produsert mest hvitvin, de mest brukte druene er Chasselas, Jacquère, Altesse (også kjent som Roussette), Verdesse, Chardonnay og Roussanne. Det produseres også røde viner på druene Mondeuse, Gamay og Pinot noir samt rosé og noe musserende vin. Plantetettheten tillatt er 5000 vinplanter per hektar, distansen mellom plantene på radene skal være minst 80 cm. Årlig drar en kommisjon av eksperter rundt hos vinprodusentene og sjekker om alt er innenfor lovverket. Det er i dag 58 ulike viner fra Savoie på Vinmonopolet, Domaine Perceval har noen av de rimeligste og beste kjøpene av de.

Domaine Perceval
François Perceval (født 1820) etablerte gården sin i 1910 i åssidene i Combe de Savoie, det lille distriktet som ligger ved foten av Alpene øst i Frankrike og grenser til både Italia og Sveits.
Fire generasjoner senere har vinhuset av 54 hektar vinmark. Sønnen Jean-Baptist (født 1861) og barnebarnet Guy (født 1949) utvidet gården etter tur, med både tålmodighet og lidenskap, kvalitet i vinmarken og på vinen. I dag ligger vinmarkene fra byen Marche, nær sjøen Saint André, til Chautagne, ved innsjøen Bourget. Gjennomsnittsalderen på vinplantene deres er 30 år, de har også noen som er over 80 år gamle.
Det er i dag fjerde generasjon ved Pascal Perceval (født 1974) som driver vinhuset videre.
De har en del spennende viner med druer vi kanskje ikke er så kjent med, som Mondeuse og Jacquère, ikke minst er vinene de lagrer under vann utrolig spennende. 

Viner smakt:

Perceval Crémant de Savoie 2015: Frisk og fruktig nese, epler, sitrus, bolledeig. Den er elegant med mye frukt, god syre og balanse, pen sødme i en lang utgang. Godt kjøp! En kul musserende vin som allerede har noen år på baken.
Dom. Perceval Vin des Allobroges Jacquère 2018: Vinen har en frisk og fruktig nese, distinkt eplepreg, sitrus, florale toner, hint av mineraler. Den er fruktig med en fin fedme og fylde på smak, god syre, lett struktur i en lang og elegant ettersmak. Spennende vin og drue, smakfull og fin.
Ch. La Gentilhommière Abymes Vieilles Vignes 2018: Elegant fruktighet på nesen, lette florale toner, mineraler. Smakfull, fruktig, god syre, elegant og mineralsk ettersmak. Også dette et artig bekjentskap med Jacqueredruen, godt kjøp.
Dom. Perceval Vin de Savoie Rosé 2018: Fruktig nese med røde bær, sitrus, krydder og pepper. Den er fruktig på smak med god syre og struktur, lett krydret med lakris og urter i en lang og smakfull utgang. 
Dom. Perceval Gamay 2018: Fruktig aroma med aromatiske urter, florale toner, teblader, krydder. Lett og fruktig, følger nesen, noe rustikk preg og en lang og tørr ettersmak. Godt kjøp.
Ch. La Gentilhommière Mondeuse Vieilles Vignes à l’ancienne 2018: Vinen har en spennende nese med mørke bær, skogsbær, urter, krydder og pepper. Den er saftig og syrefrisk på smak, strukturert og tørr ettersmak. En slank og fint strukturert rødvin, versatil og passer både til fetere kjøttretter og vegetar.
Dom. Perceval Vin des Glaces Refuge des cosmiques 2018 er en dessertvin hvor druejuicen har blitt transportert til 3613 moh. for frysing, så gjæret og modnet på ståltanker. Begrenset antall flasker. Den er meget innbydende og kompleks på nesen, honningblomster, moden sitrus og hvit steinfrukt, florale toner og karamell. Den er rik på smak, rund og følger nesen, ligger lenge i munnen. En nydelig dessertvin til karamellbaserte desserter, ost og meditasjon.
Så til to spennende viner som er lagret under vann!
Disse flaskene er begge 2015-årgang, den hvite er produsert på Roussane og 2000 50cl flasker av den ble senket 33 meter ned i en innsjø (Lake Leman) på grensen mellom Frankrike og Sveits.
Den røde er en Mondeusebasert vin, hvorav 826 flasker ble senket i vannet. De får ligge der i ett år, og i følge produsenten tilsvarer dette 4-5 års lagring, men hvor de samtidig beholder sine unge aromaer. En meget unik vin med andre ord.
Dom. Perceval Vin des Allobroges Roussanne 2015: Kompleks og utviklet nese, nøtter, moden sitrus, honningblomst, Den er tørr og fruktig på smak, god syre, en deilig fedme og rik smak som ligger lenge. En utrolig smakfull og spennende vin, må smakes!
Ch. La Gentilhommière Vin de Savoie Mondeuse 2015: Kompleks nese med modne mørke bær, skogsbær, pepper, lette vegetale toner. Den er lett utviklet på smak, saftig, sitter godt og strukturert i en lang utgang. Nok en unik og spennende vin!

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..