Fantastiske viner fra California.

Det er lenge siden jeg har blitt så imponert over vinene til et vinhus som jeg ble da jeg smakte vinene til Curt Schalchlin, wow! I dag skal jeg vise dere et vinhus som er et must å smake vinene fra enten du er en California-fan eller bare en vinelsker. Her er alt fra vinene, til historiene bak og etikettene rene kunstverk. De koster – absolutt, men de er verd å spare til – eller ønske seg på bursdagen.

«Sans Liege is my relentless search for independence.  Equally aligned with the freedoms of the New World and the heritage of the Rhone Valley, I am careful not to hold too closely to either.  Instead I trust an intuition of the microcosms of each vineyard site and vine to guide my work through each vintage.  Tending fruit in vineyards that have captured my heart from Paso Robles down to Solvang, these sites speak for me and I for them; the only partners now on this path I tread.»
-Curt Schalchlin | Winemaker, Sans Liege & Groundwork Wines

Sans Liege Wines
Som du skjønner på sitatet til vinmaker og eier av Sans Liege Wines, Curt Schalchlin, så er dette et meget unikt vinhus. En som ikke vil binde seg verken til den nye eller den gamle verden vinmessig, selv om han har tendert til å fokusere noe på Rhônedruer. Curt sin favorittdrue er Grenache, og nesten 60% av produksjonen er nettopp det.
Vinhuset ligger i Tin City, Paso Robles, hvor Curt i dag leker seg med ulike prosjekter.
Han vokste opp som en bygutt på østsiden av Los Angeles, men ble øyeblikkelig forelsket i vinmaking som 20-åring, etter å ha lært mer og mer om vin i sin jobb på butikken Trader Joe`s, for så å flytte til «wine country» og oppdage mulighetene der.
I følge Curt begynte det faktisk med øl, den fasinasjonen med å smake, drikke og analysere en drikke. I dag har det ført til en helt enorm presisjon når det kommer til blending.
Han begynte å jobbe gratis for flere forskjellige vinhus for å lære håndverket vinmaking, i 2003 fikk han lage sin egen tønne med vin og i 2005 etablerte han Sans Liege Wines. I starten var han den eneste ansatte på vingården og gjort alle oppgaver som må gjøres hos en vinprodusent, til kona også begynte å jobbe sammen med han. Dette har gjort jobben enda bedre da de får sett hverandre mer i følge Curt, nå er det er godt og samkjørt team.
Navnet Sans Liege ble han inspirert til å kalle vinhuset sitt da han besøkte en fransk vinmaker som var 3. generasjons vinmaker, som fortalte at han ikke følte seg fri til å lage de vinene han ville på grunn av tradisjon, Curt ville lage viner akkurat slik han ville.

Sans Liege Côtes-du-Coast er produsert på Grenache Blanc 22%, Marsanne 11%, Clairette 8%, Viognier 33%, Roussanne 26%, 13.8% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Kompleks nese med gul frukt, melon, florale toner, moden sitrus, urter og kjeks. Den er rund, konsentrert, en lett fedme balansert av god syre, krydder i en lang utgang. En utrolig kul og unik hvitvin, lykke til med å ta denne på en blindsmaking. Må smakes!
Sans Liege En Gedi 2016 er en ren Grenache, lagret 21 md i franske eikefat, 15.4% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Frisk og fruktig nese, røde og mørke bær, krydder, urter og hint av fat. Den er fruktig og fyldig på smak, godt balansert syre og fine tanniner, lang og god ettersmak. En veldig rik, lett krydret og rett og slett deilig Grenache.
Sans Liege The Prophetess 15/16 er produsert på 100% Syrah, 12 md på nye franske eikefat, 12 md på nøytrale eikefat, 15.4% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Vinen har en intens og fruktig nese, mørke bær og frukter, plomme, krydder, pepper og urter. Den er smakfull, godt strukturert, god syre, lang utgang. En strukturert og intens vin, saftig og god.
Sans Liege The Offering 2018 her blendes fire ulike druer (Viognier 1%, Syrah 28%, Grenache 48%, Mourvèdre 23%), Curt setter sammen druene og smaker gang på gang til han finner den «riktige» blenden for hver årgang. Lagret på eikefat, 18% nye fat, 15.4% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Den er kompleks på nesen, mørke bær, rød frukt, krydder, pepper, jordlige toner og hint av fat. Den er fruktig og fyldig, god syre og en fin og gjennomgående struktur, lang ettersmak. En vin som er rik på alle måter, frukt, syre, struktur… Meget godt kjøp og en vellykket GSM fra California.

Groundwork Wine Co
Dette er ett av Curts prosjekter som satser på enkeltdrueviner og enkeltvinmarker til gode priser. Rene og terroirdrevne viner som skal kunne nytes i hverdagen. Prosjektet ble startet i 2006.

Groundwork Grenache Blanc 2018 er produsert på Grenache Blanc 100%, 12.6% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Innbydende nese, gul frukt, epler, moden sitrus, florale toner, hint av mineraler. Rund og fruktig på smak, fin syre, smakfull, kult urtepreg, hint av lakris, sitter godt. En utrolig artig og ikke minst god hvitvin, fint konsentrert og smakfull!
Groundwork Grenache 2018 er en ren Grenache, den er lagret 18 md på franske eikefat, 10% nye. 14.4% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Vinen har en veldig frisk og fruktig nese, mørke bær, kirsebær, rød frukt, florale toner og krydder. Den er fruktig og rund på smak, følger nesen, god syre og struktur, en lang utgang med krydder og fat. En smakfull og krydret vin, godt balansert!

The Fableist Wine Co
Fableist er et samarbeid mellom Curt Schalchlin og Andrew Jones. Andrew tilbringer dagene sine med planlegging og planting av vinåkre og han har stått fot i omtrent hver vingård på Central Coast. Sammen produserer de The Fableist, et samarbeid som gir spesiell oppmerksomhet til håndverket og historien bak hver vin. Hver flaske er inspirert av en Æsop fabel, akkurat som at de føler at hver vin er sin egen fabel som fortjener oppmerksomhet. 

The Fableist 087 Blanc de Blanc 2018 er produsert på 100% Chardonnay, 11% alkohol og 6 gram sukker per liter. Kompleks nese med gul frukt, hvit steinfrukt, sitrus, sitrus, og brødbakst. Den er kompleks også på smak, rik med moden sitrus, vedvarende og lang utgang. En smakfull og nydelig vin som viser noe av det ypperste California – om ikke USA kan vise av musserende viner. Jeg bruker normalt ikke poengskala, men her er vi godt forbi 90-tallet.
The Fableist 426 Albarino 2019 er en ren Albariño, 13.7% alkohol og mindre enn 3 gram sukker per liter. Kompleks og innbydende nese, gule frukter, sitrus, moden hvit steinfrukt, honningblomst og hint av mineraler. Den er rund, fruktig, lett utviklet, god syre, komplekse toner som varer ut i en lang ettersmak. En konsentrert og meget godt balansert vin, lett den beste Albariñoen jeg har smakt. Et must å smake, godt kjøp!
The Fableist 206 Zinfandel 2018 er 100% Zinfandel, lagret 9 md. på amerikanske eikefat. 20% nye. 14.4% alkohol og mindre enn 3 gram sukker per liter. Deilig, fruktig og innbydende nese med mørke bær, rød frukt, florale toner og krydder. Den er fruktig og fyldig med fin bærsødme, god syre, en fin og krydret struktur ut i en lang ettersmak. En fruktig og godt balansert zinfandel, godt kvalitet. Verd pengene!
The Fableist 373 Cabernet Sauvignon er produsert på Cabernet Sauvignon 98%, Merlot 1%, Petit Verdot 1%, 9 md. på amerikanske eikefat, 14.2% alkohol og mindre enn 3 gram sukker per liter. Fruktig og lett kompleks nese med mørke bær, solbær, lett krydder og noe tørket frukt. Den er fyldig, rund, har et godt preg av bærsødme, fin syre, et saftig anslag, lang og lett strukturert utgang. En godt balansert og smakfull Cabernet med fin struktur. Koster litt, men er verd prisen og vel så det.
Håper jeg får følge disse vinene og årgangene videre, for dette var bra!
I samme periode som jeg smakte og skrev om disse vinene tok jeg også California Wine Certification Program Level 1, det passet godt!

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..