Norsk ektepar har suksess i Bordeaux!

Annonselenker

I dag skal vi se på Chateau Bastoney, et vinslott i Bordeaux eid av et norsk ektepar!


Nydelig utsikt mot slottet i Bordeaux

Ekteparet Bente og Jon Martin Trondalen kjøpte vinhuset i 2016, og som kvinne selv gleder det meg å høre at det er Bente som har kastet seg hodestups inn i druedyrking og vinmarker. Som vinmaker er det Jean-Marc Lionard de har fått med på laget. Eiendommen med røtter tilbake til 1400-tallet, ligger vakkert til like ved Dordogne-elven, ikke langt unna områdene Pomerol og St.Emilion.
Men la oss begynne med begynnelsen, ekteparet flyttet fra Norge i 2008. Mannen til Bente, JM, jobbet da i ulike krigssoner i Midtøsten for deres non-profit organisasjon Compass Foundation. Etter et attentatforsøk i 2011 sa han angivelig: «Now is the time to buy a vineyard». Noe som slettes ikke høres dumt ut!
Da hadde de bodd helt opptil vinmarkene i Genève på fransk side og hadde blitt utrolig glad i dette landskapet. Som nordmenn hadde de dog lyst til å komme seg nærmere sjøen, og fant etter litt leting dette flotte vinhuset ved navn Bastoney. Det lå i et naturreservat, noe som passet det naturglade ekteparet perfekt!
Etter det har det gått slag i slag med oppussing og vinproduksjon.Når jeg spør Bente i en epost om hvordan koronaperioden har gått, kan hun fortelle at det har vært vanskelig. Ikke bare har det vært tungt å ikke kunne reise, besøke vinklubber, vinmesser og alt det sosiale en gjør i vinbransjen, men også de har vært rammet av problemene med Vectura som en del kjenner til. De skal nå bytte importør, og den daglige lederen er fransk, sommelier og ønolog – med andre ord meget interessert i fransk vin! De ser for seg at de kommer til å eksportere til flere land enn Norge etter hvert, men det var viktig for de å begynne i moderlandet.
Bente forteller videre at det ikke bare har vært koronaen å håndtere, de har også hatt frost og meget ustabilt vær. De har nærmest holdt pusten i perioder. De slapp heldigvis unna mesteparten av frosten, men det har også vært hundreårsregn og varme og kalde perioder om hverandre. Nå krysser de fingrene for at alt skal gå bra videre i vekstsesongen uten sykdommer.
De har dog fått en del gode tilbakemeldinger i denne perioden også, Clairet’en har fått veldig gode tilbakemeldinger samt at segmentet Crèmant fra Bordeaux virkelig er i vokst! Det eneste problemet med å produsere Crèmant i et naturreservat er at villsvinene elsker Crémantparsellen og at rådyrene har dilla på de små skuddene om våren… Men Bente tar dette med et smil, og jeg må virkelig applaudere den positive holdningen!

Vinhuset er opptatt av miljø og bærekraftig vinproduksjon. De er sertifisert Terra Vitis og HVE (Haute Valeur Environnementale) som begge er meget gode miljøvennlige sertifiseringer, men dessverre ikke noe man ser så mye av på Vinmonopolhyllene av foreløpig. Dette vil forhåpentligvis forandre seg.
De har i dag 10 hektar vinmark og vinrankene er 20-50 år gamle, Bente forteller at de allerede nå ser at plantene trives med den miljøvennlige behandlingen de får.

Visjonen deres er å dele god vin med folk, å ta i mot mennesker med ulik bakgrunn i den vakre oasen de har i Bordeaux. Med bakgrunnen innen frivillig arbeid og Jon Martins fortsatte arbeid innen konflikthåndtering ser de for seg å kunne kombinere dette på et slags vis i fremtiden, gjerne sammen med barna.
«Vin, vann, musikk og fred!» -Bente

De produserer 6 ulike vintyper, jeg har sett på 6 av de!

Bastoney Crémant de Bordeaux er produsert på Ugni Blanc 1%, Merlot 46%, Muscadelle 2%, Sémillon 21%, Cabernet Franc 30%, 12% alkohol og 12 gram sukker per liter. Fruktig nese med modne epler, sitrus og brødbakst. Den er fruktig også på smak og følger nesen, god mousse og syre, tørr og frisk utgang. Fruktig og fin Crèmant.
Bastoney Crémant de Bordeaux Rosé er produsert på Merlot 75%, Cabernet Franc 25%, 12% alkohol og 10 gram sukker per liter. Mørke bær, sitrus og urter på nesen, florale hint og mineraler. Den er smakfull med en god fruktighet, rund med god syre, ettersmak som sitter godt. En fin rosè, meget godt kjøp!
Chapelle Bastoney Bordeaux Clairet 2019 er produsert på Merlot 100%, 13% alkohol og 5 gram sukker per liter. Meget interessant nese, mørke bær, krydder og jordsmonn. Den er smakfull og konsentrert på smak, god syre, krydret og lett strukturert utgang. Konsentrert og spennende Clairet, må smakes!

Ch. Bastoney 2016 er en ren Merlot, 13.5% alkohol og under 3 gram sukker per liter. Mørke bær, skogsbær, krydder, skogbunn og sopp på nesen. Den er fruktig på smak med god syre, lette og integrerte tanniner i en lang ettersmak. En godt balansert vin, godt kjøp!

Med det vil jeg bare si: heia Bente og Jon Martin, og andre nordmenn i vinbransjen, så moro at dere gjør det bra! Fortsett det gode arbeidet! Håper jeg får tatt turen til denne norske vingården i Bordeaux og de andre «norske» vingårdene jeg har på lista.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..