Noen forskjellige vin- og matanbefalinger til i sommer.

Annonselenker

Her kommer litt forskjellige vin- og matanbefalinger til sommermaten! Vi begynner med aperitiff og fingermat! 

 

J. Charpentier Blanc de Blancs Brut er en ren Chardonnay, 12% alkohol og under 6 gram sukker per liter. Blanc de Blancs er viner jeg syns er utrolig fine som aperitiff da de ofte er slanke og elegante, denne har i tillegg fin fruktkarakter noe som gjør den ypperlig til røkelaks, spekeskinke og tapas. Den er fruktig med et lett eplepreg, sitrus, florale toner og mineraler. Den er fruktig og fyldig på smak, god syre, sitter godt med en god karakter. En god og fruktig Champagne.

 

Autréau de Champillon Premier Cru Brut er en Champagne produsert på Pinot Noir 40%, Pinot Meunier 40%, Chardonnay 20%, 12.5% alkohol og 6 gram sukker per liter. Altså er den ganske tørr, men i en fruktig stil. Den passer derfor alene som aperitiff, til fisk og sjømat, men også litt saltere ingredienser som spekeskinke, oliven og røkelaks. Den har en aroma med epler, sitrus, florale toner og brødbakst. Den er fruktig med god fylde og syre, en lett struktur som sitter ut i en ettersmak som sitter godt. Godt kjøp!

Autréau de Champillon Grand Cru Réserve Brut 2014 er en årgangschampagne basert på 50/50 Chardonnay og Pinot Noir. Her kan man velge å servere den som aperitiff, og la folk smake den 7 år gamle vinen for seg selv. Men vil du servere med mat kan elegante retter med lyst kjøtt være godt; fjærkre, svin og kalv. Den har en lett utviklet nese med modne epler, sitrus, florale toner og brødbakst. På smak er den fruktig med god fylde og syre, lang ettersmak. En utrolig fin Champagne, godt balansert, meget god pris!

Så over til forrett! Chablis er deilig til fisk og sjømat, reker, skalldyr, gjerne skjell! Men den fungerer også til fingermat med ost osv.

Rauol Gautherin Chablis 2018 har en fruktig aroma, florale toner, hvit steinfrukt og sitrus. Den er frisk og fruktig på smak, konsentrert og fin, god syre, sitter godt. En smakfull Chablis med god karakter, godt kjøp.

Chavet Menetou-Salon Blanc 2017 og Chavet Menetou-Salon Rouge 2018 er fine å servere til lyse og lette forretter, grønnsaker fjærkre, kalv og svin. Dette er to viner fra Loire, basert på henholdsvis Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Hvitvinen har en innbydende nese med epler, gule frukter, urter og et lett krydderpreg. Den er fruktig og smakfull med god syre, en god balanse helt ut i en lett strukturert utgang. En artig Sauvignon som passer godt til grønnsaker.
Rødvinen har en nese med røde og mørke bær, florale toner og et lett krydderpreg. Den er fruktig og syrefrisk på smak, tørr med lange tanninger i utgangen. En slank og matvennlig Pinot, flott til kalv og svin.

Over på hovedretten, og her snakker vi rødt kjøtt.

 

Muralia Manolibera 2017 er fra Toscana og er basert på Sangiovese 50%, Cabernet Sauvignon 25% og Merlot 25%. Som nevnt – ypperlig til rødt kjøtt, men passer også til fjærkre, lam og småvilt, samt italienske pastaretter. Vinen er innbydende og fin på nesen med røde og mørke bær, krydder og urter. Den er fruktig med en god syre, lett krydret og en fast utgang. En saftig og fin Toscaner.
Podere La Vigna Maritato 2017 er også fra Toscana, denne produsert på Merlot 30% og Sangiovese 70%! Dette er en skikkelig kjøttvin. Den har mørke bær, florale toner, krydder og fat på nesen. Den er fruktig med god fylde på smak, tørr og lang utgang med fine tanniner. En smakfull og krydret vin, prøv til rødt kjøtt og grillmat.
Massimo Rattalino Barbaresco Quarantadue42 2015 er også Italiensk, men fra lenger nord. Nærmere bestemt Piemonte. Denne også utrolig fin med ulike kjøttyper, både lyst og mørkt. Den er innbydende med mørke bær, urter, teblader og krydder. På smak er den lett utviklet, fin frukt og syre, lang og strukturert utgang. En saftig og frisk Barbaresco, drikkes godt nå men tåler noen år i kjelleren. Fin til storfe, lam og italienske retter.

 

Vi holder oss i Piemonte med Malabaila di Canale Bric Volta Roero 2016, en klassisk vin til hovedretten med rødt kjøtt. Druen er selvfølgelig Nebbiolo for begge de to Piemonte vinene, begge 14% alkohol. Den er fruktig og floral på nesen, mørke bær, krydder og fat. Den har god fylde og syre, fruktig, tørr og strukturert utgang. En smakfull og god vin, hvis du ikke har oppdaget Roero er det på tide.

 

Vi hopper til Frankrike igjen. Denne gangen Languedoc med Ch. Capion Le Chemin des Garennes 2017! Den er produsert på Cinsault 23%, Mourvèdre 15%, Syrah 37%, Grenache 25%, 30% av den er lagret 8 måneder på fat. Også her snakker vi en flott rødvin til storfe og lam, pluss grillmat. Vinen er fruktig og krydret på nesen, skogsbær, krydder og pepper. Den er fruktig på smak med god fylde og syre, lang og tørr utgang med et lett urtepreg. En fruktig men tørr vin, flott struktur. Meget matvennlig.

 

Vi fortsetter i Frankrike men litt lenger nord-øst, nærmere bestemt Rhône! Dom. Tour Saint Michel Châteauneuf-du-Pape Feminessance 2016 er produsert på Syrah 50% og Grenache 50% og har hele 15.5% alkohol. Og du gjetter riktig, nok en vin til rødt kjøtt. Vinen har en aroma av mørke bær, skogsbær, plommer, florale toner, krydder og fat. Den er konsentrert på smak, fruktig og fyldig, tørre tanniner i en lang utgang. En kompleks og flott vin som drikkes godt nå men som tåler 10+ i kjelleren.

 

Den siste anbefalingen til hovedrett er Finca La Emperatriz Parcela no1 2015 fra Spania, nærmere bestemt Rioja Alta. Det er en ren Tempranillo på 14% alkohol. Vinen er lett kompleks på nesen, mørke bær, fruktig, kirsebær, lett preg av krydder og fat. Den er fruktig med god syre, fin struktur ut i en lang ettersmak. En godt balansert og fin vin, tåler en del år i kjelleren. Passer godt til retter med lam, grillmat og ost.

Dessert folkens, det må man ha!

Ch. Loupiac-Gaudiet 2016 er en dessertvin basert på Sauvignon Blanc 10% og Sémillon 90%, 13% alkohol og den kommer i flere størrelser. Vinen er lett utviklet på nesen, honning, florale toner, gul frukt og hint av fat. Den er sødmefull, fyldig, god balansert med god syre, lang og deilig ettersmak. En utrolig godt balansert vin som ikke blir for søt. Til frukt, bløtkake, ost og andre desserter.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..