Deilig vin fra Sicilia.

Annonselenke

I dag ser vi på tre fine viner fra Sicilia, kjempefine til sensommermaten, samt en historie jeg har vært så heldig å få låne av importøren:

Bærekraft i antikkens vinmarker
Sicilia er historisk sett kanskje det mest invaderte og herjede landområdet i Europa. Det er også ufattelig fruktbart, med en betagende skjønnhet som alltid følger den som har besøkt denne største øya i Middelhavet.
Utenfor Ragusa, klemt mellom elven Dirillo mot nord, og fjellrekken Iblei mot øst og havet i sør og vest, ligger vingården Santa Tresa. Med den kjølige brisen fra fjellene og det fuktige kystklimaet fra havet er området Vittoria et paradis for vindruer. Her har de dyrket, presset og produsert vin siden før antikken. Det er funnet 3000 år gamle rester etter vinproduksjon i området, og derfor er det heller ikke rart at Vittoria kan by på noe av det ypperste av kulinariske mesterstykker fra Sicilia.


(Bilde fra min egen tur til Sicilia i 2016, nydelig sted)

Stort sett alt kretser rundt vin i Vittoria, og blant de mange perlene finner vi altså en av de mest skinnende vinstjernene i huset Santa Tresa. Legenden vil ha det til at en sliten og tørst munk hadde rotet seg bort under en stygg tørkeperiode. Midt ute i ingenting fant han en liten statue av Santa Teresa som stod helt umotivert i ødemarken. Munken tok dette som et tegn fra oven, og begynte å grave. Gravingen gav frukter, for plutselig sprang det frem en kilde så klar og ren at det måtte være intet mindre enn et mirakel. Denne kilden ble avgjørende for alle gårdene i området, og brønnen fra kilden ligger fortsatt på eiendommen til La Contrada Santa Teresa, eller Santa Tresa, som det heter i dag. Selve vingården ble grunnlagt i 1697, og har i sine 323 år tryllet frem det beste fra jorden og det beste generasjoner med dyktige vinmakere har klart å prestere. Det er denne arven søskenparet Stefano og Marina Girelli har adoptert og utviklet. Det har resultert i teknikker som er sjelden å se. For eksempel å blande den erkesicilianske Grillo-druen med Viognier for å lage en helt særegen hvitvin.

Marina og Stefano har gått all-in når det kommer til bærekraft. Her holder det ikke med å følge reglene for økologisk dyrking for å skrive det på etikettene. De har tatt til seg prinsippene for økologisk drift og gjort det til en livsfilosofi og etter hvert en levemåte. Når temaet om vin kommer opp, er det først og fremst stoltheten over å ivareta mikrobiologien i vinmarkene og artsmangfoldet de vil fremheve. En hærskare bier, gulfinker, hauker, kaniner, rever og utallige insekter holder livet oppe på de 50 hektarene som utgjør vingården. «Når alt livet er på plass, kommer også kvaliteten på vinen – det er naturens orden», sier Marina. Det er ikke bare jorden og plantene som utvikles, Stefano har gått langt i å vekke de gamle og lokale druene til live. Her kommer selvsagt Nero d’Avola og Grillo opp som suverene typer, men også Frappato får sin fortjente plass i portefølje – en drue de klarer å virkelig få til å skinne, i både rødt og rosa.
Vi kan bare anbefale å besøke en av de mest spennende øyene i vår del av verden, og om du tar turen så er det lett å besøke Santa Tresa i Vittoria for et magisk besøk i en liten eventyrverden av vin og natur. Har du ikke mulighet til å komme til vingården, så kan vingården komme til deg, disse vinene er nå tilgjengelige på vinmonopolet:


Marina og Stefano

Rosa di Santa Tresa Terre Siciliane Rosé: Røde og mørke bær, florale toner, hint av urter og jordsmonn. Den er saftig med god syrestruktur, sitter godt med et lett bitt i utgangen. En konsentrert og veldig matvennlig vin. Til antipasti, pizza og pasta.
Santa Tresa Terre Siciliane Frappato 2019: Mørke bær, florale toner, lett krydder, jordsmonn og urter. Den er saftig med en fin syre, tørr og lett strukturert utgang. En deilig og frisk vin, saftig med kjølig frukt. Prøv til grillet tunfisk, laks eller lyse kjøttretter med svin, kylling eller kalv.
Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria 2018: Innbydende nese med mørke bær, kirsebær, krydder, hint av urter. Den er konsentrert, fin frukt, god syre, strukturert og lang ettersmak. En smakfull og deilig vin, ypperlig til italienske retter samt rødt kjøtt.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..