Digge greier fra Zenato, samt en nyhet!

Annonselenke

Jeg besøkte Zenato i sommer, og smakte meg gjennom utrolig masse digg. De har til og med en gin som er supergod. Men vi har også en del her hjemme som er å anbefale, som dette:

Olivenoljen er nydelig!

Zenato San Benedetto Rosato 2020 er allerede en klassiker i år, en av sommerens beste rosè. Aromatisk og fruktig nese, røde bær, epler, sitrus og hint av urter. Den er rund, typeriktig, fint bærpreg, god syre, sitter godt og tørt. Et flott bidrag til jungelen av rosèvin, verd prisen. Matvennlig. Prøv til kylling, kalkun og svin.

Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2016 kommer i både vanlig og magnumstørrelse. Her får man fruktige toner av mørke bær, solbær, kirsebær og blåbær, tørket frukt, urter og hint av fat. Smaken er silkemyk og fyldig i munnen, også her fruktig med litt syltede bær, rosiner og vanilje. Den er balansert med en fin tørrhet, godt integrerte tanniner og lang ettersmak. En klassisk og deilig ripasso.

Lagana DOC er noe vi kommer til å se mer i Norge, jeg lover…. Her snakker vi kvalitetsviner. Zenato Lugana 2017 er en hvitvin basert på Trebbianodruen. Den har en deilig og innbydende nese med moden gul frukt, sitrus, hint av vanilje og fat. Den er fruktig og rund på smak, god syre, har et lett utviklet preg, sitter godt. En meget flott hvitvin, kompleks og godt balansert.

Så, en nyhet! Vinmaker Alberto Zenato er lidenskapelig opptatt av kvalitet, og var lenge skeptisk til å tappe vinen sin på 3 liters kartonger.  Selv om vinelskere i Italia ikke har omfavnet Bag-in-box ennå har de absolutt gjort det i Norge. Bardolino er en lett og frisk vin som ikke skal lagres og som passer derfor utmerket i dette formatet. Nå ser vi også at folk gjerne drikker friskere og lettere viner, med mindre sødme og uten eik, som nettopp Bardolino. For å oppnå en god vin i denne stilen må du ha høy kvalitet på druene, i Zenatos Bardolino brukes bare friske, solmodne druer som de har fulgt gjennom hele vekstsesongen.  

Bardolino DOC 
Lenge kjent som et kvalitetsområde for lette, friske og fruktige viner, som fikk egen DOC allerede i 1968. Dessverre led både kvaliteten og områdets rykte lenge som følge av både overproduksjon og et mislykket forsøk på å endre stilen til 80-tallets ideal om fyldigere viner. Utviklingen har heldigvis snudd, nå lager vinbøndene heller vin av høy kvalitet som reflekterer terroiret og områdets særegenhet. Omtrent 2,64 ha er beplantet med vinstokker, og det produseres rundt 190 000 hl vin hvert år. I 2020 ble tre nye underområder etablert som en del av Bardolino DOC, La Rocca, Montebaldo og Sommacampagna  alle for rødvin, eller Rosso. Corvina er den viktigste druen, sammen med Rondinella og Molinara  alle er lokale druetyper som dyrkes nesten bare i Veneto. I Bardolino brukes disse druene også til å produsere Chiaretto, en frisk, mineralsk rosévin; Novello; en ung vin basert påkarbonmaserasjon; og Chiaretto Spumante; rosa bobler med varierende sødme.  

Zenato Bardolino: lett og frisk nese med røde og mørke bær, lette florale toner og hint av urter. Den er saftig og frisk på smak, fersk frukt, god syre, sitter godt. En saftig og matvennlig vin.

Visste du at…
Bag-in-Box er en av emballasjetypene med lavest CO2-utslipp? I 2020 ble 44% av Vinmonopolets volum solgt som BIB under 4 liter, og denne andelen av salget tilsvarte bare 6,9% av C02 avtrykket knyttet til emballasje på Vinmonopolet. Zenato Bardolino kommer i lettvekt-glassflaske på 390 gram, med skrukork.  

 

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..