Godtepose til høstkosen.

Annonselenke

I dag ser vi på et knippe deilige viner som passer perfekt nå som November har tatt oss med full storm!

Vi begynner i Frankrike, nærmere bestemt Bordeaux med Les Annereaux 2020! Den er produsert av Château des Annereaux som er et slott i Lalande-de-Pomerol. Druene til les Annereaux hentes fra en «lieu-dit» som heter l’Ane Mort (det døde eselet) rett over kommunegrensen fra Lalande-de-Pomerol. Benjamin Hessel er direktør og eier av eiendommen som har tilhørt familien i over 600 år. Axel Marchal er konsulent. Slottet har drevet økologisk siden 2007 og sertifisert Ecocert siden 2010. Slottet har 23 hektar vinmark.
Vinen har mørke bær på nesen, mørk frukt, plommer, lett krydder og urter. Den er rund og godt balansert på smak, tørr, god syre, sitter godt. En ung og fin Bordeaux det er lett å like, mye vin for pengene.

Weingut Leth
Franz og Barbara Leth startet Weingut Leth på begynnelsen av 60-tallet. I dag er det 3.generasjon, Erich og Franz Junior som er ansvarlige vinmakere, mens faren Franz arbeider med salg og markedsføring. Deres idealisme, investeringer og nytenkning har ført til at Weingut Leth har utviklet seg til å bli en av de ledende produsentene i området Wagram. Druene kommer fra vinmarker i Wagram regionen i Fels, som ligger ca 50 km fra Wien. Dette er et stort sørvendt område som er dekket med fruktbar, finkornet løss-jordsmonn. Området har en spennende flora og sjeldne fuglearter trives i disse markene. Av 65 hektar har Leth plantet omtrent halvparten med den mest kjente druesorten Grüner Veltliner. Weingut Leth produserer i tillegg rødviner fra lokale druesorter som St. Laurent og Zweigelt, og litt Pinot Noir. Produsenten gikk inn i vinforeningen «Østerreichische Traditionsweingüter» ØTW i 2015.
Leth St. Laurent Reserve: Innbydende nese med mørke bær, skogsbær, blåbær, krydder og fat. Den er strukturert og rik på smak, god syre, tørr, lang ettersmak med noe fatpreg. En konsentrert og god Østerriker, ypperlig om en er glad i fat.

Navnet ”Caparzo” stammer fra Ca´Pazzo, et navn som finnes på mange antikke kart. Carpazo sies også å stamme fra det latinske navnet Caput Arsum som betyr ”a place touched by the sun”. Caparzos historie begynner på slutten av 60 årene da en vennegjeng, som elsket Toscana, kjøpte en vingård som stod i ruiner i byen Montalcino. Gjennom de 30 neste årene ble eiendommen renovert, nye vinstokker ble plantet og svært få flasker ble produsert. I 1998 fikk eiendommen en ny eier, Elisabetta Gnudi Angeline, som bragte nytt liv til vingården, hvor hun umiddelbart satte hun i gang med hennes filosofi, nemlig det å kombinere tradisjon med innovasjon for å utvikle vin av høy kvalitet og som gir utrykk for sitt unike jordsmonn. Elisabetta driver i dag eiendommen sammen med sin sønn og datter. Totalt har vingården 190 hektar, hvor av 85 hektar er plantet med vin.
Caparzo Sangiovese 2019: Mørke og røde bær på nesen, florale hint, krydder og fat. Den er saftig, fin frukt og syre, sitter godt og tørt. En godt balansert billig-toscaner, godt kjøp!
Caparzo Brunello di Montalcino 2016: Kompleks nese med mørke bær, skogsbær, krydder, jordsmonn og fat. Den er fruktig med god fylde og syre, konsentrert og smakfull helt ut i en lang og strukturert ettersmak. En utrolig flott Brunello som tåler mange år i kjelleren, meget godt kjøp!
Historien om vinhuset Prunotto startet allerede i 1904. Alfredo Prunotto giftet seg med Luigina og de bestemte seg for å ta over vineriet i 1923. Deres lidenskap for å lage god vin sammen med hard jobbing gjorde at de fort ble verdenskjente og begynte å eksportere vin til hele verden. I 1956 bestemte Alredo Prunotto seg for å pensjonere seg og overga selskapet til sin venn og vinekspert Beppe Colla, sammen med Carlo Filiberti og hans bror Tino Colla. I 1961 begynte Prunotto kjellerene å identifisere spesifikke produksjons-soner, som Barolo Bussia og Barbera d’Alba Pian Romualdo. I 1972 designet arkitekten, Ugo della Piana, den nye vinkjelleren, som ble bygget i nærheten av Alba, hvor selskapets hovedkontor er i dag. I 1989 begynte Marchesi Antinori familien sitt samarbeid med Prunotto selskapet. I begynnelsen håndterte de kun distribusjonen, men i 1994 da Colla brødrene ville pensjonere seg, tok de over selve produksjonen med mål om å opprettholde det gode kvalitetsnivået som Alfredo Prunotto var gründer av. De ønsket å produsere vin kun fra egne vinmarker og i 1990 ble dette en realitet. Da kjøpte Albiera Antinori, Marchese Piero Antinoris eldste datter, opp vinmarker og økte produksjonen og kvaliteten til dagens nivå. Albiera kjøpte Costamiole i Agliano, hvor de produserer Barbera d’ Asti, og parseller i enkeltvinmarken Bussia i Barolo. I 1996 kjøpte de en vingård på fem hektar, kalt «Bric Turot» i Barbaresco regionen og en 5-hektar i Treiso området, for produksjon av Moscato.Totalt eier Prunotto 60 hektar vinmarker i de beste distriktene i Piemonte. De holder til i Alba, som også er hovedstaden for hvit trøffel og hvert år produseres rundt 800.000 flasker. Det er hovedsakelig rødvin som blir produsert, men også Moscato d’Asti og Roero Arneis.
Prunotto Barbera d’Alba 2020: Vinen har en innbydende nese med mørke bær, florale toner, urter, hint av krydder. Den er fruktig med fin fylde, god syre, sitter godt og tørt i munnen. Som nevnt er den super til svin, men den passer også til hvit fisk, vegetarretter, pizza, pasta.. You name it, en deilig og allsidig vin!

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..