To viner fra italienske kvinnehender.

I dag skal vi se på to viner som ikke er i Norge (enda), to spennende viner fra Friuli!

I 1992 tok Piera Martellozzo over skuta til faren: nemlig den lille vingården i Padua i Friuli Grave, denne var nå hennes – og hun kalte den opp etter seg selv. Vingården har forøvrig en lang fartstid og ble etablert i 1899 av bestefar Giovanni og utviklet av faren Mario. Men det var ikke før Piera tok over at ting virkelig begynte å skje, og grunnen til at de nå – snart 30 år etter at hun tok over rattet – kan kalle seg selv en av de mest interessante vinhusene i området.
Hun tenkte nemlig innovativt fra første stund og satset på de lokale druene Raboso del Piave og Ribolla Gialla, hun kjørte også en miljøvennlig stil. Den første økologiske linjen ble lansert i 1998 hvorpå vinhuset var ett av de første til produsere økologisk vin.

“Mapping places, identifying the most promising plots, extracting must which expresses all the grapes’ magnificence to create sparkling and stylish wines which are a pleasure for the tastebuds, the hands and the eyes: we are privileged to be able to devote ourselves body and soul to a trade which is, first and foremost, a story with deep roots and a self-conscious choice renewed every day”. – Piera Martellozzo

Vingården er nå på ca. 100 hektar, og sønnen til Piera er neste generasjon ut. De er kjente for sine musserende viner, men lager også hvit-, rosè og rødvin.

Dette er en musserende vin produsert på Ribolla Gialla, en av de tidligere nevnte lokale druene vinhuset satser på

Onedis referrerer til en liten landsby som ligger nær vinhuset, et ode til en gammel (vin)kultur

Den har 12% alkohol, 10 gram restsukker per liter

Produsert på Charmatmetoden (en lang utgave), 9-12 måneder på bunnfall

«The characteristics of Ribolla Gialla make it an excellent choice for the production of sparkling wines – says Gianpietro Poveglian, ønologen til Piera 1899 – this variety is experiencing a period of rediscovery and is currently Friuli’s most representative vine. This is particularly true in Grave, an area that has been less associated with Ribolla Gialla compared to Collio and the Colli Orientali. The poor and well-drained soils of the magredi naturally enhance the aromatic profile and flavor of Ribolla, a variety that has also taken hold in the Grave in the last seven to eight years, yielding excellent results.»

Selges for ca. 16 euro i Italia

Vinen har en fruktig og innbydende nese, epler, pære, sitrus, florale hint, mineraler. Den er fruktig også på smak, god syre, sitter godt og ganske tørt med mineraler i utgangen. En fruktig og elegant vin som jeg gjerne ser tar over for tradisjonell prosecco asap!


Piera Martellozzo Pietra di Pinot Grigio
er en ren Pinot Grigio.

Det er en DOC Delle Venezie og har 12% alkohol. Innbydende nese med gule frukter, sitrus, hvit steinfrukt og mineraler. Den er fruktig og rund på smak med god syre, god balansert, tørr og frisk utgang. En frisk og fin Pinot Grigio.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..