Annonselenker
I dag skal vi se på en rekke flotte viner, alle under navnet Natural Selections!
Natural Selections er nemlig et innovativt og spennende importfirma!
«Vi ønsker å revolusjonere markedet ved gradvis å få forbrukerne til å velge bedre viner. Vi gjør dette ved å identifisere, tilby og få distribuert økologiske og biodynamiske viner. Vinene er laget etter samme prinsipper uavhengig av om de koster ned mot 150 kroner eller om de koster 3000 kroner. Selv boksvinene våre er produsert etter småskalaprinsipper.* Står du med en vin fra Natural Selections i hendene, står du med ekte vare.»
De samarbeider med andre ord med gode og miljøvennlige produsenter om å skape gode produkter.
Vi begynner i Frankrike med vinhuset Domaine le Garrigon.
Domaine le Garrigon er en familieeiendom på 63 hektar i Tulette (13 ha Côtes du Rhône) og Visan (50 ha Côtes du Rhône Villages), i underkant av en times kjøretur nordover fra Avignon. Eiendommen drives av søskenparet Daniel Couston og Marie-Françoise Abbès, med kyndig salgshjelp fra Patrick Sevestre og altmulighjelp fra Marie-Françoise’ datter Marie. Likesom bestefar Raoul var en pioner i Tulette – han arbeidet seg opp til 200 ha vinmark og ble ordfører i landsbyen – er dagens drivere, domainets voktere, pionerer. De startet økologisk produksjon allerede i 1997, i en ferd mot det de ser på som «respekt for naturen og livet». Med ordene til Daniel Couston: «Vinplanten er levende og eksisterer i harmoni med alt annet levende. For å beskytte den må vi beskytte alt som er levende. Det gjør vi ved å ivareta jorden den vokser i, dyrene i den lokale faunaen og vi som jobber med den.» Daniel ville aldri ha proklamert at han lager naturvin. Det ligger ikke i hans natur å komme med programerklæringer. Han lager den beste vinen han kan fra den jorden han har til rådighet, av og med naturen.
Côtes du Rhône Visan 2019: Mørk frukt på nesen, mørke bær, krydder, urter og lakris, hint av mineraler. Den er fruktig og rik på smak, god syre, konsentrert og lang ettersmak. En fyldig og strukturert vin, meget godt kjøp til vilt og rødt kjøtt.
BiBen fra Bordeaux kommer fra en gruppe vinmakere.
Vignobles Gabriel er en del av den nødvendige omstillingen i den franske vinbransjen. Historien om denne sammenslutningen av vinbønder starter når Jean-François Réaud, vinbonde på Ch. Le Grand Moulin, på slutten av nitti-tallet tar initiativ til å dele kostnader knyttet til utstyr, distribusjon og markedsføring med nærliggende eiendommer på østbredden (Rive Droite). Siden utvikler samarbeidet seg til å omfatte markedsføring og distribusjon, flere aktører blir samlet i folden, og samarbeidet blir formalisert. Det som startet som kostnadsdeling, er nå en sosialt progressiv vingruppering som søker å skape merverdi både gjennom forbedret vinkvalitet og gjennom sosiale og miljømessige tiltak.
I dag består grupperingen av et førtitalls eiendommer. For at samarbeidet skal fungere godt med så mange partnere, har arbeidsmetodikken til gruppen blitt formalisert gjennom en forpliktende syvpunktserklæring. Ved å bli med i gruppen, forplikter medlemmene seg til å agere i tråd med disse reglene, som består av rettigheter og plikter. Første regel omhandler fordeling av goder/inntekter. Vinbøndene skal sikres en inntekt slik at de kan konsentrere seg om å lage best mulig vin. Denne sosialiseringen av goder gjør at Vignobles Gabriel har blitt den første aktøren på det franske vinmarkedet til å oppnå en Fair for Life-sertifisering.
De øvrige pliktene og rettighetene (med eksempler) omhandler solidaritet (deling av produksjonsmidler), identitet (vinene selges med vinbondens navn), samarbeid (for å komme inn på nye markeder eller i nye kanaler), kvalitet (blindsmakingskomité bedømmer om de fastsatte prisene skal justeres opp eller ned for gjeldende årgang), lojalitet (gruppens medlemmer forplikter seg til å selge gjennom gruppen i kontraktsperioden) og miljø. Faktisk er samtlige eiendommer sertifisert som HVE3 (Haute Valeur Environmentale), en bærekraftssertifisering i det franske landbrukssystemet, og en tredjedel er i tillegg økologisk eller biodynamisk sertifisert.
Weingut Alexander Gysler er en familieeiendom på 12 hektar i Weinheim, et av de kjøligste mesoklimaene i Rheinhessen. 11 ha vinmark er dyrket med gule druer, Riesling hovedsaklig, men også Pinot Gris og Pinot Blanc. De viktigste vinmarkene er Kapellenberg og Hölle, sistnevnte er opphav for toppvinene Klangwerk Riesling. I tillegg eier Alexander en hektar vinmark i Albig, Hundskopf. Det er et noe varmere mesoklima, så den hektaren er plantet med Pinot Noir. Hundskopf er opphavet til vår Gysler Single Vineyard Pinot Noir Rosé.
Weinheim ligger en kort, 15-minutters kjøretur vest for Westhofen, en halvtimes kjøring fra Roter Hang. Været modereres i mindre grad av nærhet til Rhinen. som betyr at mesoklimaet er spesielt kjølig. Riktig soleksponering er derfor ekstra viktig for å få god modning på druene. De viktigste vinmarkene til Alexander består av parseller i Hölle og Kapellenberg, som begge er sydvendte med ideelle solforhold. Weinheim er/har vært et marginalt klima for modning av Riesling. Selv med avlinger under 30 hl/ha blir ikke alkoholprosenten høyere enn 12-12,5 %. Riktig eksponering, moderate avlinger og biodynamisk drift er faktorene som gjør det mulig for Alexander å produsere GG-kvalitet i dette området.
Gysler Riesling Trocken 2020: Innbydende nese med klassisk Riesling-preg, eple, sitrus, florale hint, urter og mineraler. Den er fruktig på smak med god syre og fylde, fin konsentrasjon ut i en lang ettersmak. En utrolig god vin, flott balansert og rik på smak, meget godt kjøp.
Viktigere er det at Christoph og Martin deler filosofi. Begge dyrker biodynamisk, Christoph er sertifisert allerede, Martin blir det i løpet av et par år. For begge er motivasjonen å få et levende økosystem, uten det, umulig å snakke om terroir. Martin for eksempel har bygget flere insektshotell i vinmarken for å øke biodiversiteten.
Arbeidet i kjelleren følger av arbeidet i vinmarken. Mosten spontanfermenteres, noen viner gjærer med skall, noen ikke. Det viktigste redskapet i verktøykassen er tid. Vinene ligger på gamle fat, store, i lang tid for å bli mikrobielt stabile. Selv vinen vi har på boks har ligget halvannet år på berme før tapping. Bruker man tid trengs det ingen klaringsagenter, ingen prosesserings- eller konserveringsmidler. Begge produsentene bruker normalt sulfitt, ved tapping, i små doser, ellers ingenting.
Produktene er tilsendt