To Australiere til påskelammet

Annonselenker

I dag skal vi se på to australske viner som er perfekt til påske:

First Drop holder til i hjertet av Barossa Valley, 1 times kjøretur nord for Adelaide. First Drop ble stiftet i 2007 av Matt Gant og John Retsas da de fikk muligheten til å leie et lokale tidligere eid av Penfolds. Matt Gant hadde allerede skapt seg et godt rykte i Australia, blant annet med å vinne ”Young Winemaker of the year 2004” da han laget vin for St. Hallet. Interessen for vin fikk han av geografiprofessoren(!) sin tilbake i 1995, da professoren var opptatt av at studentene skulle smake forskjell på vin og druer fra hele verden. Han har derfor gjort årganger i Piemonte, Rioja, Navarra, New Zealand, USA og Portugal. John sin bakgrunn er noe annerledes, da han er vokst opp med greske foreldre i McLaren Vale sør for Adelaide. Her gjæret foreldrene grenache i gamle badekar og glassballonger i hagen og han ble i tidlig alder lidenskapelig fascinert over vinproduksjon. I deres første årgang 2007, ble Matt igjen kåret til årets vinmaker. Denne gangen ”Young Gun of the Year” av The Wine Society.

First Drop Mother’s Ruin Cabernet Sauvignon:
Druene kommer fra Joch´s vineyard som ligger i området Willunga i den sørlige delen av McLaren Vale og ca. 130 m.o.h. på dyp jord av leire, silt, sand og grus (alluvium).
Vinifikasjon: Druene presses og avstilkes og kontrollert fermentering mellom 20-25 C i 10 dager med druskall. I prosessen benyttes teknikker som gjør at man får mer farge, smak og tannin fra druene. 10% av vinen på nye franske barriques og 90% på 3 og 4 år gamle franske doble barriques (Hogshead) for å gjennomg malolaktisk gjæring (MLF). Etter MLF og tilsatt sulfitt modnes vinen på bunnfall i 18 mnd. 2017-årgang ble tappet i oktober 2018.
Den har en kompleks og innbydende nese med mørke bær, solbær, et lett krydderpreg, hint av fat. På smak er den fruktig, rund og smakfull, god syre, den er godt balansert og har en lang ettersmak. En flott Cabernet med fin fruktighet, men likevel en frisk- og fasthet som gjør den utmerket til lam.

First Drop Mothers Milk Shiraz:
Druene er fra tre vinmarker i Barossa: Darren´s vineyard, nord for Seppeltsfield (285 m.o.h. på leire over kalksten) og Matthew og Jono´s vinmark nord i Kalimna (312 m.o.h på rød leire med sand og jernholdig sten) og den siste er Milton´s vinmark øst i Eden Valley (460 m.o.h. på leire over jernholdig sten og kvarts). Druene knuses og avstilkes og kontrollert fermenteringen mellom 20-25 grader C i 8 dager med drueskall. I prosessen benyttes teknikker som gjør at man får mer farge, smak og tannin fra druene. Etter fermentering går vinen over til 4 år gamle franske eikefat (Hogshead) for å gjennomgå malolaktisk gjæring (MLF). Etter MLF og tilsatt sulfitt modnes vinen på bunnfall i 15 mnd. 2019-årgang ble tappet i juli 2020.
Deilig og innbydende nese med et klassisk Shirazpreg, mørke bær, skogsbær, krydder, pepper og jordsmonn. Den er fruktig på smak med god syre, godt balansert, flotte tanniner i en lang utgang. En deilig og strukturert vin som passer godt til smaksrik kjøttmat.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..