Siste sjanse for å sikre deg noen godbiter til påske!

Annonselenke

Og jeg har litt diverse til dere: 4 forskjellige viner som er gode til lam, fra forskjellige områder og i ulike prisklasser!

Vi begynner i Chile. Fra regnfylte Bergen med shipping som levebrød reiste Dan Odfjell til Chile, hvor han falt for et lite hjørne av solfylte Maipo i Central Valley. Mer enn 25 år senere blomstrer familiens vinselskap med sønnene Laurence og Dan junior i spissen. I dag eier produsenten mer enn 100 hektar plantet vinmark, hvor alt dyrkes og produseres biodynamisk, og gjør Odfjell til en forholdsvis stor aktør på Chiles vinscene.  I tillegg er alle druene som kjøpes inn økologiske, så det er stort fokus på bærekraftig produksjon. Å sertifisere seg som en økologisk/biodynamisk produsent er både kostbart og risikofylt. Skulle man være uheldig å få en dårlig årgang, må man enten risikere å ikke lage vin, alternativt spraye i vinmarkene og miste sertifiseringen. Derfor har Odfjell valgt å fokusere på det som er viktig; nemlig bærekraftig produksjon, kun noen av vinmarkene har offisiell sertifisering.
Vinmarkene til Odfjell er fordelt på tre ulike lokasjoner: Maipo-, Lontué- og Cauquenes-dalførene. Grunnen til at de lager vin på forskjellige steder, er for å få frem typisiteten fra hvert område; de vil vise terroiret i vinene. Det fokuseres på internasjonale druer som cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc, malbec og gamle vinstokker med carignan. I tillegg dyrkes selvsagt carmenere-druen, som opprinnelig kommer fra Frankrike, men som har blitt adoptert som Chiles ”nasjonaldrue”.

Odfjell Orzada Carignan 2019: Innbydende nese med mørke bær, krydder, urter. Den er fruktig på smak med en fin fylde, god syre, sitter godt og strukturert. En tørr og kjøttvennlig vin, fin struktur. Godt kjøp. Husk å gi denne vinen litt luft før servering.

Vi må også innom et annet klassisk lammeområde: Bordeaux. André Lurton er en av de viktigste produsentene i appellasjonene Entre-Deux-Mers og Pessac-Léognan. Han ble født på Château Bonnet i 1924, og har bodd der siden. Han var mannen bak opprettelsen av kvalitetsappellasjonen Pessac-Léognan i 1987, noe som stoppet utvidelsen sørover av Bordeaux by, og tok vare på det unike jordsmonnet, bestående av grus i dette området.

Ch. de Rochemorin Rouge 2016: Fruktig og lett utviklet nese med mørke bær, skogsbær, krydder, florale hint, urter og krydder. Den er saftig på smak, fruktig med god syre og fylde, fine tanniner i en lang utgang. En veldig frisk og god Bordeaux, lett å like og en super pris!

Libanon har også blitt et klassisk område for såkalte lammeviner, denne vinen er produsert på Cabernet Sauvigon 40%, Syrah 40%, Carignan 15%, Cinsault 5%, 14% alkohol. Domaine des Tourelles ble etablert i 1868 og er Libanons eldste vinhus som fremdeles er i drift. Vinmarkene dyrkes etter økologiske prinsipper og befinner seg 1.050 meter over havet, i Bekaa-dalen. Store temperaturforskjeller mellom dag og natt bidrar til at vinene blir både livlige og elegante samtidig som de får solid dybde og struktur. Vinmaker Faouzi Issa, som tok over etter sin far i 2008, har tidligere jobbet i kjelleren til legendariske Château Margaux i Bordeaux.

Dom. des Tourelles 2019: Spennende nese med mørke bær og frukter, lett krydder, lett kompleks, jordsmonn. Den er fruktig og rund, tørr med god syre, fine tanniner i en utgang som sitter ganske godt. En fin allrounder til kjøtt, meget godt kjøp.

Sist men ikke minst: Spania. La Casa de Lúculo holder til i Baja Montaña i Navarra, Spania. Her har produsenten 15 hektar med vinstokker som er opp til 100 år gamle. Det er feminine krefter som driver dette huset; eier Eugenie van Ekeris og vinmaker Virginia Arranz. De sørger for en naturlig tilnærming til vindyrking og vinifikasjon. Vinene er både konsentrerte og elegante.

Cátulo Tinto Garnacha 2020: Fin nese med røde og mørke bær, røde frukter, florale toner, urter og krydder. Den er rund, myk med en grei syre, halvfast utgang. Ikke den mest komplekse vinen, men en lett og fruktig allrounder man fint kan nyte både til mat og alene. God pris.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..