Castello di Meleto – en historisk Chianti Classico produsent

Castello di Meleto er en av de tradisjonelle vingårdene i Chianti Classico, med røtter tilbake til 1256.  I 1968 gikk de lokale innbyggere sammen og kjøpte slottet Castello di Meleto og den omkringliggende marken på 1400 ha. Det ble en slags crowdfunding for å unngå oppkjøp utenfra. Viticola Toscana, som de heter, eier fortsatt slottet, markene og vinproduksjonen og har i dag rundt 1600 eiere.  Mellom 1968 og 1988 produserte de bulkvin, men på slutten av 80-tallet la de altså om til flaskeproduksjon! De produserer druene Sangiovese, Vermentino, Trebbiano, Malvasia Nera & Bianca, Merlot, Cabernet Sauvignon og
Canaiolo.

Gården og slottet drives på tradisjonelt vis, hvor druedyrking bare er en liten del av virksomheten. I alt 162 hektar er beplantet med vinstokker og det produseres økologisk olivenolje og honning. På gården bor det også 36 Cinta Sienese-griser, og alle har navn! Her lever de helt spesielle grisene fritt og nyter store beiteområder hvor de spiser eikenøtter og kastanjer. Ingen tvil om at Salami herfra smaker usannsynlig godt. På det vakre slottet som er omringet av toskanske fjellsider finner du en historisk vinkjeller, i tillegg til hotellrom og restaurant.
Det hadde ikke vært dumt med noen dager ved dette bassenget!

Fra 2021-årgangen er Castello di Meleto også den største økologiske vinprodusenten i Chianti Classico, de la om til økologisk dyrking i 2018.Vinmarkene ligger mellom 3-600 meter over havet med god soleksponering, mye kalk, steinete jordsmonn og lav avkastning, noe som gir Sangiovesedruene perfekte forhold.  Produsenten har delt sine Chianti Classico vinmarker inn i 5 soner hver med sitt spesielle mikroklima, og lager vin fra hvert område. Du kan smake tydelig forskjell. Castello de Meletos særpreg er at vinene er stilrene og klassiske.  Vinene modnes på store, gamle eikefat. I tillegg til Chianti Classico lager de også en vidunderlig rustikk Vin Santo.  Castello di Meleto lager også andre kvalitetsviner som klassifiseres Igt Toscana.Nye metoder for druedyrking med bærekraftig og økologisk fokus, et ungt og innovativt team og et perfekt vinmarks-areal er alle faktorer som gjør Castello de Meletos viner helt unike.

Vinhøna har smakt disse:

Cast. di Meleto Borgaio Rosso 2019 har en nese med fin fruktighet, florale toner, jordsmonn og urter. Den er saftig på smak, fin syre, sitter godt og tørt. En jordlig og fin Toscaner til en god pris.
Castello di Meleto Chianti Classico 2019 har en nese med røde og mørke bær, kirsebær, lett krydder, hint av fat. Den er saftig på smak, syrefrisk, konsentrert og tørr utgang. En klassisk, slank og leskende Chianti.
har en aroma av røde og mørke frukter og bær, lett kompleks, et fint krydderpreg, jordsmonn og fat. Den er konsentrert på smak, god frukt og syre, lang og strukturert utgang. En godt balansert og god Chianti Riserva, godt kjøp. Tåler lang kjellertid.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..