Flere sommerdrikker

Annonselenke

Vi ser på enda flere digge viner til i sommer, kan ikke få nok av det si!

Og med digge viner passer det jo bra at vi begynner med Digby Fine English Non Vintage Brut! Dette er en engelsk musserende vin basert på de klassiske Champagnedruene Chardonnay 35%, Pinot Noir 40% og Pinot Meunier 25%. 12% alkohol og 12 gram sukker per liter. De to vennene (nå ektepar) Trevor og Jason unnfanget ideen om å starte DIGBY Fine English i nærheten av et musserende vinhus like sør for Seattle, Washington. Der ble de servert nydelig musserende vin, ulikt alt de hadde smakt hjemme i England og til tross for at engelsk musserende har fått topp score.
Vennene dro straks hjem og realiserte drømmen.
DIGBY er negociant, dvs. de har langtidskontrakter med druedyrkere og eier ingen vinranker selv. De styrer sortering av innkommende druer, blending og lagring, samt kontrollerer kvaliteten på det ferdige produktet.
Navnet DIGBY kommer fra Sir Kenelm Digby, en pioner og oppdager som oppfant den moderne vinflasken på 1630-tallet.
Vinen har en frisk og fruktig nese, modne epler, sitrus, hint av brød. På smak er den også fruktig, godt preg av modne epler, sitter godt. Ikke alt for komplisert vin, men en fin engelsk musserende som er ganske versatil i matveien.

Bottega Vino dei Poeti Ancestrale Brut Nature er produsert på Metodo Ancestrale som er den eldste kjente metoden å lage musserende vin på. Prosessen har mange navn, bl.a. pétillant naturel. Teknikken innebærer at væsken tappes på flaske før førstgangsgjæringen er avsluttet. Man fanger da dioxide-gassen i flasken, som igjen skaper et sluttprodukt med fine bobler. Mange Metodo Ancestrale-viner selges ufiltrert, som etterlater en noe uklar musserende vin med gjenværende sedimenter. Noen liker å riste flasken før servering for å blande sedimentene inn i vinen, men andre foretrekker å skjenke forsiktig og la sedimentene bli igjen i flasken. Metodo Ancestrale-produkter gjenkjennes ofte på korken, som er en kronekork som på ølflasker, men «champagnekork» brukes også.
Den har en lett kompleks og innbydende nese med gul frukt, hvite steinfrukter, sitrus, hint av urter og gjær. På smak er den tørr og syrefrisk, strukturert og lang utgang. En slank og rett-fram vin.

Vinhuset Château Ollieux Romanis ble grunnlagt av Bories-familien på slutten av 1860-tallet. Siden romersk tid har området vært kjent for store vannressurser, og i dag brukes nettopp vannet til å regulere temperaturen i vinkjellerne. Det finnes spor etter vingårder fra det 11. århundret da det lå et kloster her.
Godt skjermet fra nordavinden ligger den 60 ha store vingården til Ollieux Romani. Jordsmonnet i ett område av vingården Ollieux Romani består av leire og kalkstein, et annet har rød jord med småstein og grus. Ytterligere ett område har et unikt konglomerat av sandstein. Dette gjør at druene får forskjellig karakter. Totalt har Ollieux Romani 150 ha vinmarker( Le Champ De Murailles 40 HA, Domaine Pierre Bories 10 HA, Le Hameau des Ollieux 40 HA) og alle ligger syd/sydøst-vendt. Druestokkene er mellom 50 og 100 år gamle, og Ollieux Romani praktiserer økologisk vindyrking selv om de ikke er offisielt sertifisert.
I dag er det Jacqueline og Francois Bories, samt deres sønn Pierre, som driver vinhuset Ollieux Romani.

Hameau des Ollieux Lo Petit Fantet D’Hippolyte 2020 er en naturvin produsert på 40% Carignan , 30% Garnacha , 30% Syrah, gjæret med naturlige gjær og uten tilsatt svovel. 14.5% alkohol. Den er fruktig og spennende på nesen, mørke bær og frukter, hint av urter og mineraler. Den er fruktig også på smak, fin fylde og syrestruktur, lang og tørr utgang. En godt balansert og kjøttvennlig naturvin.
Byen Casa Lo Alto består av kun 2 hus og ett vineri. Trena er laget på druetypen Tardana som er en lokal drue med tykt skall og lang syklus. Den er veldig godt akklimatisert til økosystemet i det indre av Valencia, mer enn 700 meter over havet. Casa Lo Alto Trena 2019 er produsert på 100% Tardana og har vært 6 måneders lagring på sementtank og store eikefat (500 liters fat). Produksjon: kun 5.000 flasker. Den har et preg av moden frukt på nesen, sitrus, hvit steinfrukt, florale toner og urter og krydder. På smak er den også moden, mangler litt syre, en lett fedme, konsentrert utgang. En litt tung vinstil som trenger matchende mat.
Medici Ermete har produsert top-of-the-range Lambrusco i mer enn 100 år. Det er nå 4. generasjon av Medici-familien som driver firmaet.
Lambrusco, som er er en familie av druer, produseres i Emilia-Romagna. Klimaet i regionen er varmt og solrikt om sommeren, men vinteren kan være tøff med mye tåke og til tider snø langt nedover åssidene.
På 1960- og 70-tallet var Lambrusco en av verdens mest populære viner, den gang primært i en søt versjon. Lambrusco har igjen blitt populært, men nå i en mer seriøs og tørrere utgave. Medici Ermete, kanskje en av de beste produsentene av Lambrusco, lager i dag seriøse, sprudlende og spennende viner, og den litt tørrere varianten egner seg godt til mat som antipasti, pizza og pasta samt krydret mat.
Medici Ermete Phermento Lambrusco di Modena 2020 er av den tørre typen med under 3 gram sukker per liter. Den er frisk og fruktig med et sjarmerende bærpreg på nesen, jordbær og røde frukter, sitrus og krydder. På smak er den tørr og syrefrisk med god mousse, sitter godt. En meget flott Lambrusco, versatil!

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..