Rosa, hvitt og perlende.

Annonselenke

Litt diverse i dag, rosèvin, hvitvin og Pet Nat!

Vi begynner med den franske rosèvinen. LGI er et moderne vinselskap, etablert i 1998, med mål om å lage- og eksportere viner fra hele Languedoc til hele verden. Det har de lykkes særdeles godt med. Det må tilskrives tøffe kvalitetskrav samt at de arbeider målrettet med å tilpasse vinen til de forskjellige lands ønsker.

Monastier Grenache Rose 2021 er en nyhet på Vinmonopolet, 100% Grenache. Fersk og fruktig nese, røde epler og frukter, florale toner. Den er fruktig på smak, litt enkel, sitter greit. Ok billigvin.

Fra å ha vært et sted for masseproduksjon av billigere, enklere viner har vinregionen RHEINHESSEN (eller i dag bare: HESSEN) gjennomgått en rivende og formidabel kvalitetsheving over de senere årene. I den små-søvnige byen Nierstein, vakkert beliggende ved Rhinens bredder, finner du en av de beste navnene i dagens Hessen hva kvalitetsvin angår: Weingut ST. Antony.
Eier og vinmaker Dirk Würtz er med rette stolt av å besitte superbe STEILLAGEN (bratte vinmarker) på det berømte ROTER HANG som PETTENTHAL, HIPPING og ÖLBERG, det røde og mineralholdige jordsmonnet her gir liv og energi i vinene, samt et mineralpreg litt ulikt andre LAGEN (vinmark). I tillegg til disse tre krem-markene, har St Antony eiendom i Zehnmorgen, Brudersberg og Orbel, sistnevnte en kraftbasse, der Zehnmorgen spiller mer i lysere og mer elegante toner. Pettenthal og Hipping teller med blant Tysklands aller fremste vinmarker, og Ôlberg er kapabel til å fremstille blant landets mest lagringskapable viner. De er selvsagt medlem i VDP, foreningen for Tysklands créme de la créme produsenter.

St Antony’s første årgang finner vi helt tilbake i 1918, mao rett etter 1. verdenskrigs avslutning.  I dag lager man viner med en annen karakter enn den gang (selvsagt; kjellervitenskap og utstyr samt lengt bedre arbeidsmåter og -innsikt i markene) bidrar til ren, mineral energi og finesse i elegant syrefriske og edelt fruktige viner. Fulle av mersmak og «jatakk» faktor, man blir aldri lei av slike spenstige, munnrensende naturprodukter fra kyndige hender! Dirk er for øvrig godt assistert av bl.a. høyre hånd Kenneth Barnes, samt en meget kompetent kjellerstab, ledet av kjellermester Herrn Strub. Minimal inngripen under vinifikasjonen er her credo’et. 60 Ha druemark gir år om annet supert råstoff å jobbe med, og alt foregår for hånd hva angår arbeidet i de bratteste markene. Siden 2006 er St. Antony øko-sertifisert, og har siden 2018 vært sertifisert av Demeter. I tillegg til den dominerende riesling, finner du chardonnay og Weissburgunder for hvitt, og pinot noir (Spätburgunder) og Blaufränkisch for rosévin og røde viner. Samtlige viner spontanfermenteres.

St Antony Rosé er ny på Vinmonopolet og har følgende druesammensetning: Pinot Noir 50% og Blaufränkisch 50%. Fersk og fruktig nese med røde bær og frukter, urter, florale hint. Den er fruktig på smak, god syre, lett bitterhet i utgangen. Matvennlig vin med lett struktur til en god pris.
St Antony Rotschiefer 2021: Frisk og fruktig nese med epler, florale hint, sitrus og hint av mineraler. Den er fruktig på smak, godt sødme/syrebalansert, sitter godt. Balansert og fin billig-Riesling!

Cantina Bartoluz, beliggende i Saccol di Valdobbiadene, i hjerte av Prosecco Superiore området, har produsert vin siden midten av 1800 tallet. Fra 2010 startet de å lage egne viner, med fokus på å få frem det unike terroiret, gjennom manuell plukking, streng selektering, villgjær og forsiktig svovling. De filtrer forsiktig, uten tilsetting av klaringsmidler som bentonitt, eggehvite etc.

Bortoluz Vino Frizzante Pet Nat: Innbydende nese med pære, epler, florale toner og gjær. Den er tørr og frisk på smak, god syre, lett rustikk preg, lett strukturert utgang. En lettdrikkelig og frisk Pet Nat i en original stil.

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..