To BiB`er til sommerkosen!

I dag ser vi på en hvitvin og en rødvin som er ypperlig til sommerkosen.
St. Antony Be(e) Organic Riesling er en tysk hvitvin, nærmere bestemt er den fra Rheinhessen!

Eier og vinmaker Dirk Würtz er med rette stolt av å besitte superbe STEILLAGEN (bratte vinmarker) på det berømte ROTER HANG som PETTENTHAL, HIPPING og ÖLBERG, det røde og mineralholdige jordsmonnet her gir liv og energi i vinene, samt et mineralpreg litt ulikt andre LAGEN (vinmark). I tillegg til disse tre krem-markene, har St Antony eiendom i Zehnmorgen, Brudersberg og Orbel, sistnevnte en kraftbasse, der Zehnmorgen spiller mer i lysere og mer elegante toner. Pettenthal og Hipping teller med blant Tysklands aller fremste vinmarker, og Ôlberg er kapabel til å fremstille blant landets mest lagringskapable viner. De er selvsagt medlem i VDP, foreningen for Tysklands créme de la créme produsenter.

St Antony’s første årgang finner vi helt tilbake i 1918, mao rett etter 1. verdenskrigs avslutning.  I dag lager man viner med en annen karakter enn den gang (selvsagt; kjellervitenskap og utstyr samt lengt bedre arbeidsmåter og -innsikt i markene) bidrar til ren, mineral energi og finesse i elegant syrefriske og edelt fruktige viner. Fulle av mersmak og «jatakk» faktor, man blir aldri lei av slike spenstige, munnrensende naturprodukter fra kyndige hender! Dirk er for øvrig godt assistert av bl.a. høyre hånd Kenneth Barnes, samt en meget kompetent kjellerstab, ledet av kjellermester Herrn Strub. Minimal inngripen under vinifikasjonen er her credo’et. 60 Ha druemark gir år om annet supert råstoff å jobbe med, og alt foregår for hånd hva angår arbeidet i de bratteste markene. Siden 2006 er St. Antony øko-sertifisert, og har siden 2018 vært sertifisert av Demeter. I tillegg til den dominerende riesling, finner du chardonnay og Weissburgunder for hvitt, og pinot noir (Spätburgunder) og Blaufränkisch for rosévin og røde viner. Samtlige viner spontanfermenteres.

Vinen har en klassisk nese med epler, sitrus, florale hint og mineraler. På smak er den fruktig, fin fylde og syre, sitter godt. Et meget godt BiB-kjøp!

Torre a Cona Sangiovese var ny på vinmonopolet til årets påske, men jeg tipper den passer like godt til grillmaten i sommer!

Vinen kommer fra Toscana, og da nærmere bestemt rundt de vakre åsene rundt Firenze. Den er fra 2020 årgangen, som var et godt år for Toscansk vin. Den har 13% alkohol og er selvfølgelig en ren Sangiovese.
Druen Sangiovese sies å ha sitt navneopphav fra selveste Jupiter, en av romernes mest ansette guder: Sangre de Jovis: «Jupiters blod» kalte de gamle krigerne den smektende rødvinen druen skjenket dem,-en ren gave fra gudene!

Den har en ren og fruktig nese, røde og mørke bær og frukter, et lett krydderpreg, hint av urter, krydder og jordsmonn. På smak er den fruktig og rund med en god syre, godt balansert, sitter godt i utgangen. Jeg forventet egentlig ikke all verden av denne vinen, men der tok jeg feil, en flott drikkevin på BiB! For rett under 500.- kroner ( 3 liter tilsvarer 4 flasker vin= 125.- pr flaske), syns jeg denne er meget prisverd!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..