Hellstrøm ute med ny akevitt!

Tekst og bilder: Moestue

Eyvind Hellstrøm har i tett samarbeid med Jon Bertelsen fra Det Norske Brenneri igjen skapt magi, og lanserer nå en helt ny blank akevitt i svært begrenset opplag.

Hellstrøm Sommer var med med sin kompleksitet og eleganse en banebrytende akevitt i sin kategori da den ble lansert i 2018. Allerede da gikk imidlertid Eyvind Hellstrøm svanger med ideer om flere produkter i Sommer-serien, og nå er den endelig her – den første utgaven i Sommer Premium-serien. Denne helt nye blanke akevitten kommer kun i et svært begrenset opplag, og hver flaske er serienummert fra 1 til 1800.

– JEG HAR ALDRI VÆRT MED PÅ Å LAGE NOE BEDRE

– Når jeg lager akevitt er det ikke så ofte jeg tenker «Wow, denne skulle jeg ønske at jeg kunne ha gått rett ned på polet og kjøpt». Jeg har som regel et mer teknisk og analytisk forhold til det jeg lager – men da jeg smakte det ferdige resultatet av Hellstrøm Sommer Premium Batch #1, vekket det sterke følelser i meg. Jeg tror aldri at jeg har vært med på å lage noe bedre, sier Jon Bertelsen, som er Det Norske Brenneris masterblender.

Den nye akevitten kommer i den samme fortryllende flasken som den originale Hellstrøm Sommer, men med ny sommergul halsetikett og frontetikett. Tematikken på flasken – midtsommeraften, når alle vekster ifølge de gamle sagnene er på sitt aller mest frodige, gjelder definitivt også for innholdet i den nye Premium Batch #1.

Stilen er med sin friskhet og eleganse gjenkjennelig fra den opprinnelige Hellstrøm Sommer, men Premium-versjonen er et helt nytt produkt med flere andre kryddere og urter, som i tillegg har fått sin intensitet skrudd opp flere hakk for å øke konsentrasjon og kompleksitet.

DYNAMIKK PÅ LABORATORIET

Eyvind Hellstrøm har med sine kompromissløse krav til kvalitet selv utviklet Hellstrøm Sommer Premium Batch #1 i samarbeid med Jon Bertelsen hos Det Norske Brenneri. Da den opprinnelige Hellstrøm Sommer ble laget i 2018 var det Eyvind som pushet Jon til å gå enda litt lenger i råvarevalg og intensitet, men denne gangen var rollene snudd – Eyvind måtte tøyle Jon, som hadde bestemt seg for å kjøre full pakke med intense kryddere og høy alkohol.

– Den dynamikken har gjort Premium Batch #1 enda bedre enn jeg trodde at den kunne bli. Jeg kunne ikke ha blitt mer fornøyd med resultatet, konstaterer Jon.

Det sier mye når det kommer fra mannen bak Harahorn Gin, Arvesølvet-serien og Fandens Akevitt-serien, som alle har enorm suksess på Vinmonopolet.

NATURLIGE RÅVARER

En blank akevitt har ikke noe fat å gjemme seg bak, så her blir alle råvarer og kvaliteten de holder avslørt og avkledd – de gode så vel som de dårlige. Det var derfor essensielt for Hellstrøm å finne frem til naturlige råvarer som var så gode at de ikke trengte å skjule seg bak fatlagring.

– Med den opprinnelige Hellstrøm Sommer ønsket jeg å lage en akevitt som vekket gode sommerminner, som for meg er aromaer av sjø, lyng, urter og blomster, og jeg ville at den skulle være ren og delikat som en frisk sommerbris, forteller Eyvind Hellstrøm.

– Den nye Premium Batch #1 skulle fortsatt være en ren, elegant og frisk akevitt, men jeg ønsket i tillegg at den skulle ha en kraft, smaksintensitet og kompleksitet som ingen kunne forholde seg nøytrale til. Og jeg ville ikke minst ha en ettersmak som jeg kan sitte lenge og smatte på og diskutere med venner.

STOR DYBDE OG ENORM ETTERSMAK

Som i all annen akevitt spiller karve hovedrollen også i Hellstrøm Sommer Premium Batch #1, men her er det så mange andre ingredienser som omkranser karven at den virker mer diskret enn i mange andre tradisjonelle akevitter. Sitruspreget er tydelig, og kommer fra lokaldyrket sitronmynte, samt tørket mandarin og sitronskall. De lyse og luftigste blomstertonene kommer fra destillert nype, mens fennikelfrø, grønn kardemomme og indonesisk vanilje spiller hovedrollene i midtpartiet.

Den store dybden er bygd opp av flere elementer, hvor lakrisrot og destillert melassse utgjør sentrale elementer. Munnfølelsen er eksepsjonelt luftig, samtidig som den er oljete og glatt. Akevitten fyller munnhulen på en helt ny måte, og insisterer på å bli der, med stadig nye aromaer som dukker opp i den ekstremt lange ettersmaken.

Ved første slurk kjennes sitrusen, karven og de lyse overtonene best, og deretter kommer mer kardemomme og lakrisrot, mens de lyse og mørke tonene avsløres i lag på lag om hverandre i ettersmaken. Alkoholprosenten er på 42,3, som var nøyaktig der Jon og Eyvind fant den optimale balansen uten at akevitten ble for intens.

– På grunn av dens kraft er Premium Batch #1 helt fabelaktig som ingrediens i cocktails, men den er også et svært interessant følge til sjømat som skalldyrsbord og ikke minst sushi, røkt og gravet fisk, ceviche eller pokebowls, så lenge det ikke er altfor mye chili i retten. Når sommeren en gang tar slutt er akevitten også helt prima til sildebord eller ribbe. Om du klarer å spare en flaske så lenge da, smiler Eyvind Hellstrøm.

GRENSESPRENGENDE AKEVITT

– Da Hellstrøm Sommer kom på markedet for fire år siden følte jeg at blank akevitt ble tatt opp til et helt nytt nivå, og med Premium Batch #1 mener jeg at vi sprenger grenser, sier Eyvind Hellstrøm.

Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig startet med å utvikle egne akevitter var for å sette større fokus på norske mat- og drikketradisjoner.

– Akevitten ligger nærmest i den norske folkesjela, og har lenge blitt sett på som noe litt traust og gammelmodig. Men på bare få år er dette helt forandret. Akevitten har fått sin renessanse, og de beste bartenderne i landet omfavner den, utvikler egne varianter og bruker den som ingrediens i fantastiske cocktails. I

tillegg er dette et av svært få brennevin i verden som brukes som matfølge, og noe av årsaken til at akevitt blir ekstra interessant for meg som kokk. Der er det fortsatt en vei å gå med de beste restaurantene, men det er tendenser til endring også her, forteller Eyvind Hellstrøm.

Den opprinnelige Hellstrøm Sommer lever fortsatt i beste velgående, og selges parallelt med Hellstrøm Sommer Premium Batch #1 – men sistnevnte er altså kun tilgjengelig i et begrenset opplag på 1800 nummererte flasker. Planen er at en ny batch med det ypperste Jon Bertelsen og Eyvind Hellstrøm sammen klarer å trylle frem kommer hver vår – så når Batch #1 er utsolgt, er det bare å vente i spenning på neste runde våren 2023.

Hellstrøm Sommer Premium Batch #1 har en pris på 459,90 kroner, og er tilgjengelig i bestillingsutvalget på Vinmonopolet (samt i hyllene til en håndfull pol).

Vinhøna syns:
Den har en innbydende nese med dill, sitrus, florale toner og urter. På smak er den rund med en fin fedme, god fylde som friskner opp i en lett krydret avslutning. En flott kvalitetsakevitt.

Den fungerer også ypperlig i cocktails, prøv oppskriften under eller i andre cocktails!

DRINKOPPSKRIFT:
Norwegian Collins

INGREDIENSER
4 cl Hellstrøm Sommer Premium Batch #1
1,5 cl hylleblomstlikør
3 cl fersk sitronjuice
1-1,5 cl sukkerlake (etter ønsket sødme)
sodavann
sitronzest
dill

FREMGANGSMÅTE
Rist alle ingrediensene bortsett fra sodavann i en shaker. Sil over i et highballglass med is, og topp med sodavann. Pynt med sitronzest og en dillkvist.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..