Norgesjubileum med Clairet!

Annonselenke

Pressemelding, juni 2022:

«Norge fyller 1150 år og vi på Chateau Bastoney gratulerer og velger å markere denne begivenheten ved å promotere den gamle vintypen Clairet i en jubileums utgave fordi Clairet’en har sin opprinnelse fra denne tid, cirka 1000-1100 år tilbake. Den gang var det andre nordmenn, bedre kjent som vikinger, som befant seg i områdene rundt Bordeaux, en by de inntok i år 848, og hvor de seilte videre opp Dordogne rett forbi Chateau Bastoney på vei til Périgueux og andre spennende områder. 
Det er ikke sikkert at datidens vikinger, om de var svenske, danske eller norske var like populære den gang som nå. Men vi vet fra historien i Orange fantes det mange flotte, gode vikinger som medvirket i det lokale samfunn. I dag smiler naboene og kaller oss «dagens norske vikinger» der vi er engasjert i og samarbeider med lokalmiljøet, andre vinprodusenter, gårdsbruk og naboer for å bevare naturmiljøet siden vi befinner oss i et natur-reservat, samt dyrke og lage vin så bærekraftig som mulig. Vi er nå både HVE og Terra Vitis godkjent.

Den kjente norske billedkunstneren Jarle Rosseland, oppvokst på Ekely, kunstner kvarteret i Oslo, står for designet på innpakningen/esken, med et av sine bilder fra norrøn tid. Det kjente bilde med «Sverdet» godt plantet i Jorden, symboliserer viktige ting for oss. Jorden som vi arbeider med hver dag og som på fransk heter Terroir, har mange fasetter. Det dreier seg om sammensetning av jordsmonnet, nedbør, vindretninger, temperatur, stedegnethet, fuktighet, soldager, lysforhold mm. Samt å bevare jorden for fremtidige generasjoner. Slagordet er, fra Jord til Vin. God vin er helt avhengig av hvilken terroir, både arbeidet som foregår før vinifiseringen, og så de spennende måneder eller år med å lage og lagre god vin. Sverdet som ord, hva vi taler, når og med hvilke motiv. Sverdet er kjent fra flere tusen år siden i mange skrifter som Ordets våpen. Sverdet hevdes å være symbolet på militær ære og anspore den som bærer det til å vise rettferdighet og etterstrebe dyd og ære. Det er symbolet på frihet og styrke. I middelalderen var sverdet ofte benyttet som et symbol på ordet for Gud. Mang en krig kunne vært unngått med visdom i bruk av ord. Det starter alltid med hver og en. Man kan med hell velge både sine ord og vin med tanke på å skape gode stunder for andre, men også i deilig stillhet. Jarle Rosseland har med sin kunst og utallige utstillinger, både med permanent plass i museer og utstillinger i store deler av verden, gitt den gamle norske norrøne historie et ansikt utad. Hans verker favner vidt fra malerier, grafikk, skulpturer og billedvev. Hans historie og natur interesse kommer til utrykk i kunsten som strekker seg over mange hundre år, fra vikingetid til samtid, og fanger spesielt det norske lyset og naturens mangfold på en enkel måte med spennende fargekombinasjoner.

Clairet har både historie, og en klar skinnende rødfarge, i dag mer lik en spennende rose, med friskhet og fruktsmak fra naturen og en fylde som Rosselands bilder også er preget av. Det enkle, men gode for de mange anledninger. En av de tidligste blir det fortalt, var ved bryllupet til Eleanora av Aquitaine og Henry den 2 allerede i 1151, og seinere ble Clairet som de engelske kalte Claret, værende ved det engelske hoff i mange århundrer. England var som kjent «eier» av denne delen av Frankrike gjennom mer enn 300 år, som ble avsluttet ved 100 års krigen og det siste slag i Castillon, som ligger bare noen kilometer fra Chateau Bastoney. Årlig settes det opp et stort skuespill utendørs over det gamle slaget. Og om noen skulle ønske å finne en stemning som likner litt på hva de gamle vikinger så og opplevde langs den store floden Dordogne, er de velkomne å ta turen sydover til det gamle Bordeaux, og oppleve naturens perler og vandring langs flodens meandrering. Og fange lys, lukt og farger, eller kan hende være der du er, lukke øynene, og nyte et glass Clairet å tenke på hvordan historien og livene våre ble bundet sammen i det gamle Europa. Går det bra for en, et menneske eller nasjon går det bra for de andre også. Det heter i den eldgamle boken, god, gammel, klaret vin.»

Om produsenten:
Ekteparet Bente og Jon Martin Trondalen kjøpte vinhuset i 2016, og som kvinne selv gleder det meg å høre at det er Bente som har kastet seg hodestups inn i druedyrking og vinmarker. Som vinmaker er det Jean-Marc Lionard de har fått med på laget. Eiendommen med røtter tilbake til 1400-tallet, ligger vakkert til like ved Dordogne-elven, ikke langt unna områdene Pomerol og St.Emilion.
Men la oss begynne med begynnelsen, ekteparet flyttet fra Norge i 2008. Mannen til Bente, JM, jobbet da i ulike krigssoner i Midtøsten for deres non-profit organisasjon Compass Foundation. Etter et attentatforsøk i 2011 sa han angivelig: «Now is the time to buy a vineyard». Noe som slettes ikke høres dumt ut!
Da hadde de bodd helt opptil vinmarkene i Genève på fransk side og hadde blitt utrolig glad i dette landskapet. Som nordmenn hadde de dog lyst til å komme seg nærmere sjøen, og fant etter litt leting dette flotte vinhuset ved navn Bastoney. Det lå i et naturreservat, noe som passet det naturglade ekteparet perfekt!
Etter det har det gått slag i slag med oppussing og vinproduksjon.

Chapelle Bastoney Bordeaux Clairet 2019 er produsert på Merlot 100%, 13% alkohol og 5 gram sukker per liter. Meget interessant nese, mørke bær, krydder og jordsmonn. Den er smakfull og konsentrert på smak, god syre, krydret og lett strukturert utgang. Konsentrert og spennende Clairet, må smakes!

 

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..